• 11.739 nieuwsartikelen
 • 164.308 films
 • 10.537 series
 • 30.592 seizoenen
 • 620.452 acteurs
 • 194.422 gebruikers
 • 9.058.609 stemmen
Avatar
 
banner banner

An Officer and a Gentleman (1982)

Drama / Romantiek | 124 minuten
3,27 771 stemmen

Genre: Drama / Romantiek

Speelduur: 124 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Taylor Hackford

Met onder meer: Richard Gere, Debra Winger en Louis Gossett Jr.

IMDb beoordeling: 7,1 (63.367)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 10 maart 1983

Plot An Officer and a Gentleman

"Life gave him nothing, except the courage to win...and a woman to love."

Verbitterd door de dood van zijn moeder, besluit de eenling Zack Mayo een officiersopleiding te volgen op de marinebasis van Port Rainier. Tijdens de bikkelharde opleiding sluit hij vriendschap met Sid Worley, een jongen die in het leger zit om de familietraditie in ere te houden. Ze maken er kennis met Paula en Lynette, twee fabrieksarbeidsters die hopen een officier aan de haak te kunnen slaan om zo te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Paula Pokrifki

Sergeant Emil Foley

Sid Worley

Lynette Pomeroy

Casey Seeger

Topper Daniels

Esther Pokrifiki

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Redelijk goede film, al vind ik het een beetje te romantisch.

Maar de film was destijds een groot kassasucces en is inmiddels een klassieker in het genre geworden.

Een goede cast die hun rollen prima neerzetten, wat de film toch de moeite van het bekijken waard maakt.


avatar van SunChaser

SunChaser

 • 670 berichten
 • 749 stemmen

Hoewel ik meer van romcoms hou is dit romantisch drama een van de betere. Begint zwaar en aanloop is lang tot de romantiek. De seksscène is echt goed gedaan. Niet zo gestileerd


avatar van jono

jono

 • 335 berichten
 • 3921 stemmen

De loner Zack Mayo (Richard Gere) volgt een dertien weken lange officiersopleiding op de marinebasis van Port Rainier. Tijdens de bikkelharde opleiding sluit hij vriendschap met Sid Worley, een jongen die in het leger zit om de familietraditie in ere te houden. Zack en Sid maken ook kennis met Paula en Lynette, twee fabrieksarbeidsters die hopen een officier aan de haak te kunnen slaan om zo te kunnen ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

An Officer and a Gentleman is een romantisch drama, een genre waar ik eigenlijk niet zo van hou. Maar het kijkt lekker weg, en er wordt aardig in geacteerd. Echt origineel is het allemaal echter ook weer niet. Kleine voldoende. 3*


avatar van Angel9999

Angel9999

 • 224 berichten
 • 1491 stemmen

Een heerlijke klassieker.


avatar van IH88

IH88

 • 8894 berichten
 • 3107 stemmen

“In every class, there's always one joker who thinks that he's smarter than me. In this class, that happens to be you. Isn't it, Mayonnaise?”

Leuk. Het is interessant om te lezen dat Gere en Debra Winger elkaar niet konden uitstaan tijdens het filmen van An Officer and a Gentleman, want in de film is daar niets van te merken. Wat een chemie hebben die twee, en de vonken spatten er soms vanaf. Vooral Winger is fantastisch, en dat ze hier een Oscar nominatie voor heeft gekregen snap ik wel. Het gedeelte met de militaire training hangt er een beetje bij en heeft een hoog Top Gun gehalte, maar Gossett Jr. als drill sergeant is briljant. Het nummer 'Up Where We Belong ' van Joe Cocker en Jennifer Warnes is iconisch, en dat dit een kaskraker was snap ik wel.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3216 berichten
 • 2359 stemmen

Degelijk drama die ik ooit al eens eerder zag en waar enkele dingen van waren blijven hangen.

Centraal staat natuurlijk de nietsontziende en keiharde opleiding onder leiding van de drill instructor. De koren van het kaf scheiden zeg maar, tevens ook het door prikken van luchtbellen en het begrijpen wat mensen eventueel zoeken op een dergelijke opleiding. Uiteraard is daar een boeiende botsing tussen wijsneus Mayo en de drill-sergeant. Zijdelings speelt er een romance met een plaatselijke, iets dat volgens vele de overhand heeft waardoor de film aan de romantische kant is en hoewel het soms aan de kleffe kant is zie ik toch andere dingen.

Ik zie vooral een aantal mensen die uitermate worstelen met hun bestaan en hun keuzes. Sid, Zack, Paula en Lynette zijn allen best wel beschadigd en reageren alle vier anders. Boeiend is te zien hoe vooral Sid zijn best doet om de 'goede' keuze te maken en zorgzaam te zijn, Zack daarentegen is typisch iemand die liever iedereen afstoot om zelf niet beschadigd te worden, daarnaast kampt hij met bindingsangst. Lynette is overduidelijk teleurgesteld in het leven en zoekt een uitweg. Paula ziet de sleur van een leven zoals haar ouders hebben kennelijk als een straf en wil die fout niet maken. Paula lijkt daarmee de verste van de vier, die ageert niet maar weet wat ze wil.

An Officer and a Gentleman afdoen als een klef drama is dan ook niet terecht en achter de romance en de training gaat ontegenzeggelijk schuil dat ieder huisje zijn kruisje heeft, en een boeiend drama met prima acteerprestaties van Gere, David, Gossett Jr, en een mooie Winger. Zelfs de verschrikkelijk soundtrack, tenenkrommende hoogtepunt tijdens het ontbijt, verandert daar weinig aan.


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1018 berichten
 • 702 stemmen

An Officer and a Gentleman is een romantische film die zich afspeelt in een militaire setting. Of een militaire film met een romantisch tintje. Het is maar hoe je het bekijkt. Het speelt zich af op Officer Candidate School in Rhode Island, waar destijds nog Naval Fighter Pilots hun basic training moesten ondergaan alvorens ze naar Naval Aviation Candidate School in Pensacola mogen worden toegelaten. Een opleiding ter waarde van $1 miljoen.

We volgen Zack Mayo(Richard Gere), zoon van een NAVY boatsswain die voornamelijk als een lanterfanter door het leven ging. Mayo is vastberaden om zijn vader voorbij te streven en wil slagen ten koste van alles en iedereen. Hij botst hierdoor regelmatig met zijn bikkelharde drillsergeant Foley(Louis Gossett Jr.) Tegelijk wordt hij ook verliefd op Paula(Debra Winger), een fabrieksarbeider die droomt van een beter leven.

Hoewel de film een tikje gedateerd oogt want Subic Bay, de basis waar Mayo is opgegroeid, is al sinds 1992 dicht en aangezien modern warfare steeds meer A Game Of Drones wordt, zal ook het beroep fighterpilot snel tot het verleden behoren. Het thema dat de film aansnijdt is en blijft actueel. Mensen op zoek naar een beter leven. Sommige hopen dat ze dit krijgen door een uniform aan te trekken en anderen door ermee te willen trouwen. De enige die zeker weet waar hij mee bezig is, is Foley. Hij is met volle overtuiging beroepsmilitair en heeft het zijn taak gemaakt om jongens en meisje zo goed en zo kwaad als kan voor te bereiden op combat. NCO's knijpen de kandidaat-officieren met liefde uit omdat ze na hun slagen die kans nooit meer krijgen want dan zijn ze immers hun superieur. Gossett speelde deze rol zeer goed. Hij kwam authentiek over als sergeant met zijn intimiderende stem en dito houding. Hij heeft dan ook terecht een academy award gekregen voor zijn prestaties.

De film is ook bekend om zijn slotscène die al veel geparodieerd is in andere films en series. Ook ik ben op die manier eens mijn vriendin uit haar werk gaan halen nadat ze had gezegd dat dit het toppunt van romantiek leek. Je scoort er wel punten mee.


avatar van stratmans

stratmans

 • 879 berichten
 • 894 stemmen

romantische voorspelbare film


avatar van Brabants

Brabants

 • 2724 berichten
 • 2039 stemmen

An Officer and a Gentleman is een heerlijke drama/romantische film met een cast die er ook veel zin in heeft. Het verhaal is onderhoudend en het is grappig om te zien dat hoe Gere ook duidelijk zijn best doet dit qua niveau toch nog niet heel goed was qua acteerwerk.


avatar van teigertje

teigertje

 • 2145 berichten
 • 2744 stemmen

Een wereld beroemde classic met de nog jonge Richard Gere en David Keith in glansrollen, en Louis Gosset j.r. in een ijzersterke rol als de keiharde drill sergeant van de Officiers opleiding.

Waar de hoofdrol spelers, zich staande proberen te houden.

Tijdens hun training tot officier en hun doel om piloot te worden.

En met een sterke cast met uitstekend acteer spel.

Een prachtige en ontroerende en tijdloze drama en romantiek film.

En met de beroemde soundtrack van Joe Cocker en Jennifer Warnes Up were we belong.

Blijft een fantastische film.


avatar van blurp194

blurp194

 • 4617 berichten
 • 3651 stemmen

Alweer veertig jaar oud, deze film, maar je ziet het er niet echt aan af. Toch een soliede stuk werk, met een degelijk verhaal al is het wat weinig verrassend. In het genre wel een beetje een voorbeeld van hoe het moet geloof ik ook. Knap hoe het verhaal meerdere elementen weet te mengen - niet alleen het gebruikelijke gedoe van de drill sergeant, maar ook de coming-of-age van de hoofdrolspelers, het zoeken van een plaats in het bestaan.

Qua cinematografie misschien niet heel bijzonder, maar daartegenover is de soundtrack wel erg fijn. Ook een fraaie cast die het verhaal prima invult.