• 9.373.605 stemmen

Ride the High Country (1962)

Western | 94 minuten

Genre: Western

Alternatieve titel: Guns in the Afternoon

Geregisseerd door: Sam Peckinpah

Met onder meer: Joel McCrea, Randolph Scott en Mariette Hartley

Gesproken taal: Engels, Spaans, Mandarijn en Frans

Plot Ride the High Country

"Showdown in the High Sierra!"

Amerika, begin 1900. De voormalige marshal en op leeftijd zijnde Steve Judd wordt gevraagd een goudtransport naar Coarse Gold te escorteren. Steve vraagt zijn oude vriend Gil Westrum om hem te assisteren. Gil’s pupil Heck Longtree gaat ook mee. Onderweg, tijdens een overnachting op de ranch van de religieuze fanaat Joshua Knudsen, leren ze Joshua’s jonge dochter Elsa kennen. Elsa wil haar vader ontvluchten en ze wil mee reizen naar Coarse Gold om daar te trouwen met Billy Hammond. Dit leidt tot conflicten binnen het trio. Steve weet namelijk niet, dat Gil en Heck van plan zijn het goud te stelen.

Steve Judd

Elder Hammond

avatar van Pacino88

Pacino88

Geweldige western.

Peckinpah's stijl is al te herkennen door de aanrandingen en moorden etc.

Coole finale, alles is zeer de moeite waard.

Raar dat hier nog niet gepost is.

avatar van Toon1

Toon1

Vroege western van Sam Peckinpah uit 1962, waarin al sommige van zijn typische kenmerken te zien zijn; het geweld natuurlijk, of het feit dat de hoofdpersonen (Randolph Scott and Joel McCrea) weer twee mannen op leeftijd zijn, in een Wilde Westen dat stilaan verdwijnt en plaats moet maken voor de moderne tijd (een thema dat we ook zien in bijvoorbeeld The Ballad of Cable Hogue of The Wild Bunch). Wat mij betreft een aangename film die op geen enkel moment verveelt, met een interessante climax, maar meer ook niet. Een goed begin voor Peckinpah maar zijn beste westerns moesten natuurlijk nog komen.

Dogie Hogan

De laatste film en Western voor Randolph Scott.

avatar van thunderball

thunderball

Dogie Hogan schreef:

De laatste film en Western voor Randolph Scott.

Inderdaad, dat maakte het nog net iets specialer deze te bekijken.

Anyway, dit was geloof ik de enige film van Peckinpah die ik nog nooit gezien had

(Straw Dogs heb ik welliswaar ook al eens gezien, maar, behalve dat ik het een vrij naargeestige film vond, herinner ik me er verder niet veel van.)

dus deze vanavond op TCM bekeken.

Beetje een vreemde film deze, omdat er niet echt een hoofdlijn in het verhaal zit.

Het begint als een soort van avonturenwestern, waarin twee oude cowboys, samen met een jongere, een goudtranspoort vanuit de bergen moeten doen,

maar al snel gaat het daar voor een groot gedeelte niet meer over en krijgen we de perrikelen van de jonge dame, die mee gaat om te trouwen en alles wat daar uit voort vloeit.

Wel aardig om naar te kijken en de shootout (hoewel compleet ongeloofwaardig) is ook nog redelijk spannend.

Ik vond dat er, behalve het overbekende thema van ouder wordende cowboys in een veranderende tijd, nog weinig kenmerken te vinden waren van de Peckinpah, die ik goed vind, namenlijk actiescene's met slomotionbeelden er door gemonteerd en voltreffers met wegspattend bloed etc..

Ik geef hem een zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Bekwame western van Peckinpah. In het begin is het aftasten waar de film naar toe wil, maar na een tijdje kijkt het prettig. De verhaallijn rond Elsa Knudsen vond ik het interessantst, alhoewel de actrice duidelijk te licht was voor die rol.

avatar van Adrenal

Adrenal

Leuke western.

De eerste helft was een beetje saai en de muziek vond ik erg slecht maar de tweede helft en de finale was wel goed. Had een western van Peckinpah wel een stuk gewelddadiger verwacht. Ik ben niet gewelddadig ingesteld maar eerlijk gezegd had ik daar wel wat op gehoopt.

***

avatar van Querelle

Querelle

In 1962 waren films nog niet echt geweldadig. Ook die van Peckinpah niet. al zit hier wel al die opbouw van conflict naar explosieve situatie en vervolgens uitbarsting.

De ommezwaai naar expliciet geweld kwam een paar jaar later.

avatar van Adrenal

Adrenal

Ik ken anders genoeg films van voor '62 die wel gewelddadig zijn. Wel vooral Aziatische.

avatar van jkbb

jkbb

Een van Peckinpah's eerste, en dat is wel te merken. De typische Peckinpah kenmerken zijn er echter wel al.

Qua cinematografie en locatie's kan ik weer kortbondig zijn als bij de velen westerns die ik al zag: het was op momenten weer adembenemd.

Echter is Ride the High Country op het eerste gezicht niet zo verzorgd uitgewerkt als latere werken. In het begin is het zelfs gissen waar de film heen wil, tot de bruiloft plaatsvindt. Daar komt nog bij dat er niet echt sterk geacteerd wordt, de muziek mager was en de shoot-out en het einde wat slordig en onafgewerkt zijn.

Niet meer dan een aardige western, kleine 3,5*.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Alleen al door de aanwezigheid van western giganten Scott en McCrea , die bij mij in veel hoger aanzien staan dan bijvoorbeeld John Wayne,de moeite van het bekijken meer dan waard.

Het feit dat dit de laatste film van Randolph Scott was,en de eerste western van Peckinpah maakt hem extra bijzonder.

De melancholie van het thema, het naderende einde van een tijdperk, en het verdwijnen van de gunfighters, een thema dat ook in The Wild Bunch aangeroerd werd door Peckinpah,is beklijvend.

avatar van Barfly

Barfly

Erg goede dialogen tussen twee oude rotten in het vak, Scott en McCrea. Lekker ironisch.

De draai in het midden van het verhaal met de trouwpartij vond ik wat minder, vooral omdat acteerwerk van de verdere cast wat minder is dan bij de eerder genoemde twee.

Een goede western, met aantal prima momenten en een inzakkertje in het midden.

Vinokourov schreef:

Dit was ook filmdebuut van Mariette Hartley.

avatar van Apster

Apster

Oerdegelijke western van Peckinpah waarin hij zich nog duidelijk moest inhouden. Kenmerkend is de melancholische sfeer, die ook in de latere westerns van Peckinpah heerst. Goed spel van McCrea en Scott en een aantal sterke scenes.

Dogie Hogan

Dinsdagochtend 29/12 op de ARD: 01.45-03.15 u.

avatar van louisvf

louisvf

Barfly schreef:

Een goede western, met aantal prima momenten en een inzakkertje in het midden.

Mee eens.

De muziek was trouwens ook erg goed...

avatar van Movsin

Movsin

Zeker niet de gewelddadige western met er zinloos op losknallende boys maar eerder inhoudelijker. Natuurlijk is een ultieme gunfight onvermijdelijk meer er steekt meer grondreden achter dan in de doorsnee westerns en het klassieke ingrediënt "romantiek" lijkt mij ook best aanvaardbaar. Alle rollen worden goed vertolkt.

avatar van Vascago

Vascago

Over 6 minuten op MGM channel.

Vascago schreef:

Over 6 minuten op MGM channel.

Ben net wakker. SVP nu geen slaapverwekkende film.

avatar van Vascago

Vascago

Dogie_Hogan schreef:

Ben net wakker. SVP nu geen slaapverwekkende film.

Ik ken hem niet maar bij westerns zoek ik altijd naar de recensies van jou en Brix. Maar die liggen dit keer wel ver uit elkaar

avatar van detour

detour

één van de beste westerns!!!!

Op TCM morgen.

simonvinkie

TCM is en blijft toch een klasse zender. Ze zenden vaak dit soort leuke en klassieke westerns uit. Mijn eerste Peckinpah is dit trouwens, en die is me dus prima bevallen. Joel McCrea en Randolph Scott doen het allebei uitstekend. Vooral Scott had duidelijk veel plezier in zijn rol. Het meisje acteerde wel vrij slecht trouwens. Maar verder was dit vooral lekker simpel. Het sfeertje was prima en de film kent een aantal erg sterke scenes, vooral in het middenstuk. Wel moest de film wat op gang komen en was de shoot-out wat onrealistisch...

...maar verder was een leuke en erg vermakelijk western. Sowieso zullen er meer westerns van Peckinpah volgen. 3*

Peckinpah's first western!

En dan ook nog eentje met een aantal grootheden van het genre. Randolph Scott zijn laatste film. Jammer want hij kan het hier nog steeds, wel verstandig van hem om nog te kunnen genieten van zijn leven buiten het acteurs bestaan. Alleen de kop van hem is al onbetaalbaar. Ook een leuke toevoeging was Warren Oates aan de Hammond Clan. Moest toch wel iedere keer even glimlachen als hij in beeld kwam.

Peckinpah's eerste Western en hij is inderdaad nog wat ruw. Ook wat minder controversieel als zijn andere films al snijd deze film al wat taboes aan.

3.5 Voor deze nog wat ruwe western die door de cast flink wat spektakel oplevert.

Edit: Ja Simonvinkie ik heb deze ook via TCM gekeken, gister ook al 2001 gekeken via deze zender. Geweldige toevoeging aan UPC met het MGM en Hallmark kanaal!

simonvinkie

Naar Hallmark kijk ik eigenlijk nooit, maar op MGM en TCM zijn vaak goeie films te zien (zoals deze).

Justinw

Hallmark af en toe en ook bij het SyFy channel zenden ze nogal regelmatig films uit zoals gister Logan´s Run. En aangezien ik ook wel een SF fan ben kan ik de hele dag naar deze kanalen kijken.

avatar van madmax1

madmax1

Dit is niet mijn western , jammer genoeg en met respect voor de bijde veteranen in hun vak.

Mocht dit verhaal ,wat prima in mekaar steekt aan (mijn meening) b,v. aan W. Holden als bad boy en B. lancaster als geld loper van de bank, er anders voor had gestaan als nu ,namelijk top,Ik heb zoo'n idee dat er voor Peckinhay geen andere mogelijk was als een eer betoon

voor R.Scot en J.Mecrea.

Dit hebben ze ook verdient ,en uit waardering geef ik hun iets aande hoge kant 3

Daar hij net binnen kwam en ik deze al had gezien heb ik er gedeelte na gekeken, en zo zal het ook blijven..

avatar van wibro

wibro

Ik vind deze film niet veel verschillen van de westerns zoals die in de jaren vijftig/zestig gemaakt werden. Je zou dan ook niet direct zeggen dat deze western onder regie stond van "The Master of Violence". Zonder de films van Peckinpah zoals "The Wild Bunch" en "Straw Dogs" zou misschien niemand van deze film gehoord hebben. Niets bijzonders dus deze film van Peckinpah dit in tegenstelling tot "Straw Dogs" die ik ook vandaag bekeken heb en die alle kenmerken had van "The Master of Vilolence".

Justinw

Buiten het buitensporige geweld word vaak gezegd dat veel thema's die in latere films van Peckinpah opdoken hier al te zien waren. Loyaliteit tussen mannen. En vooral de donkere kant die zich in mensen verscholen houdt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Fijne vroege western van Peckinpah, waarin veel van zijn latere thema's al te zien zijn, maar waarin hij zijn stijl nog niet gevonden heeft. Dat heeft wellicht ook wat met de tijd te maken, waarin seks en geweld nog niet zo extreem hun plaats hadden als ten tijde van The Wild Bunch, maar ook gewoon het camerawerk en de montage zijn nog wat netter hier.

Toch heeft Peckinpah wel een meerwaarde hier, omdat hij al geen ander empathie leek te voelen voor oude revolverhelden die merken dat de wereld verandert is en hun tijd daarmee verstreken is. Hij zou het later allemaal nog wat frisser uitwerken, maar hier levert hij solide werk, waarbij het grootste pluspunt de karakteruitdieping is. De manier waarop Scott aanvankelijk positief tegenover McCrea staat en vervolgens omdraait, terwijl zijn jonge kompaan de tegenovergestelde ontwikkeling doormaakt is erg overtuigend en niet te drammerig gedaan, evenals de inkeer van Scott aan het einde. En McCrea en Scott die heldhaftig aan het einde een schijnbaar zekere dood tegemoet lopen, zoiets blijft toch altijd wel krachtig.

Wel had Ride the High Country van mij een betere cast mogen hebben. Randolph Scott blijft me weinig aanspreken en ik heb geloof ik ooit al ergens gezegd dat hij meer de uitstraling van een Britse gentleman heeft dan van een cowboy. McCrea zie ik nu voor het eerst in een western (al schijnt hij er zat te hebben), maar speelt ook hier precies zoals ik hem altijd zie spelen: erg nukkig. Kon hij iets anders? Ook de bijrollen waren wisselvallig. Dat de karakteruitdieping alsnog tot zijn recht kwam is een verrassing op zich.

avatar van RuudC

RuudC

Django Unchained heb ik nog niet gezien, maar als er een ding is wat ik hoop, is dat het western genre weer nieuw leven wordt ingeblazen. Tegenwoordig zouden dat soort films veel meer ballen kunnen hebben. In het huidige aanbod zitten absoluut erg leuke films, maar veel die het gewoon (net) niet hebben. Zo ook Ride The High Country. Een prachtig geproduceerde film die je vanaf de eerste seconde in de juiste sferen doet verkeren, maar net niet het juiste westerngevoel geeft, Dat komt omdat mijn gevoel me zegt dat ik, verhaaltechnisch gezien, naar een middelmatige serie zit te kijken. Westerns moeten je het gevoel van avontuur geven, of op z’n minst dat je in lege, uitgestrekte omgeving zit. Ride The High Country geeft je geen van beide. De twee hoofdpersonen wekken heus wel wat sympathie en zorgen met hun dialogen wel voor wat vermaak, maar uiteindelijk komen de enige noemenswaardige scenes door het vreemde huwelijk halverwege en de gevolgen er van. Het is eigenlijk te weinig en te laat. Ik kan er niet goed bij waarom dit zo’n populaire western is. Dit mag nauwelijks in de schaduw van o.a. Once Upon Time In The West staan. Helaas net een onvoldoende. Ik mis gewoon het epische. Dit is gewoon te… burgerlijk.