• 9.373.194 stemmen

The Black Windmill (1974)

Thriller | 105 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Don Siegel

Met onder meer: Michael Caine, Donald Pleasence en Janet Suzman

Plot The Black Windmill

"The ultimate exercise in controlled terror."

John Tarrant (Michael Caine), die bij de Britse geheime dienst werkt, wordt geconfronteerd met de ontvoering van zijn zoontje. Ze willen geen geld maar diamanten. John roept de hulp in van zijn medewerkers maar ziet al snel dat die niet te vertrouwen zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Maj. John Tarrant

Lady Melissa Julyan

Sir Edward Julyan

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Nogal verguisd dit curieuze (zeer) Engelse uitstapje van Don Siegel. Onterecht. Met name het begin is een treffend en bovenal grappig stuk film. De 'Connery' grap is onbetaalbaar, maar het is vooral de zeer consequent volgehouden toon van onverstoorbare Engelse stiff upper lip gedrag die de film te genieten maakt. De scène tussen Pleasance en Caine in de schietbaan bijvoorbeeld. Prachtig.

Jammer genoeg houdt de film dit niveau niet tot het einde vol, omdat het een thriller wordt, waarbij die consequente stijl een beetje uit het oog raakt. En meer een klassieke 70-ies thriller (en dan eentje met Michael Caine - die eerst kwetsbaar is en later (te) onkwetsbaar (jammer - zo zie ik hem liever niet)), maar nog altijd in de goede zin van het woord.

En waar vind je tegenwoordig nog een film met Janet Suzman én Delphine Seyrig, twee heerlijke actrices. Dit was trouwens ook één van die zeldzame films die ik vroeger al eens gezien moet hebben (25-30 jaar geleden), maar wat ik niet meer wist totdat ik het nu opnieuw zag (die wijnscène bijvoorbeeld, of de koffer).

avatar van dionj

dionj

Verassend sterke actie/suspence thriller. Uitstekende cast, met een neurotische Pleasence. Prima regie van Don Siegel, af en toe zelfs handheld camerawerk wat toentertijd vrij ongebruikelijk was.

Een absolute aanrader, zeker voor de Michael Caine-fanaat!

Jammer dat deze film zo onbekend is, hij verdiende absoluut meer andacht.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik ben eigenlijk niet zo liefhebber van het genre mysterie. Van moderne thrillers ook niet. Omdat het een seventies thriller betreft, waarbij het geweldsgehalte vaak acceptabel blijft, leek het me wel aardig om hem te bekijken. De echte aanleiding was Michael Caine.

Duidelijk een oude film waar het eerste uur voor alles de tijd wordt genomen. Erg seventies-achtig met Engelse stijfheid (en humor). Verandert daarna in een actie-film met vaak een hoog tempo. Ik vind sommige scenes toch wel wat onnodig, vooral die laatste actiescène, dat had toch wel anders gekund.

Het dieptepunt was dat Michael Caine en Janet Suzman het mysterie gaan lopen resumeren. Knap ingewikkeld. Uiteindelijk zat het verhaal toch vrij eenvoudig in elkaar. Ik was dan ook enigszins geërgerd toen de film afgelopen was. Erg zonde ook, vooral vanwege de soms prachtige scènes, zoals van de hovercraft en het stadsbeeld met o.a. een bioscoop waarop Battle of Britain staat. 2.0.

avatar van Quentin

Quentin

Fijne thriller die vooral opvalt door de down-to-earth benadering van het genre, geen larger than life settings maar kwetsbare personages. Caine is uitstekend, maar Pleasence - mede dankzij zijn snor - steelt de show samen met de sowieso ondergewaardeerde John Vernon.

Regie is zoals men van a Siegel film mag verwachten, ruw en recht voor zijn raap. De muziek van Roy Budd is gedateerd maar werkt, opvallend is echter de bijzonder sterke fotografie. De scope beelden zijn er stuk voor stuk fantastisch uit.

avatar van 606

Erg fijne thriller met een goed plot en zit ook goed in elkaar.

Sterk geacteerd door de cast.

Mooi gefilmd en goed gebruik van muziek.

3,5 ster

avatar van badfans69

badfans69

Alternatieve poster Link

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Tja ben geen Siegel-fan, maar Caine trok me over de streep.

Lekker om die oude gezichten weer eens te zien, de old skool Engelse style is leuk.

Maar het wil na een tijdje stoffig en traag aandoen, er zit niet veel schot in het verhaal.

Caine laat niet zijn beste kunnen zien dit keer, maar dat ligt ook aan het verhaal/script en regie.

Het tweede gedeelte van de film heeft iets meer snelheid in zich in de vorm van aktie. Helaas is de montage bij vlagen wel zo knullig dat er lichte irritatie ontstaat. Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook geen echte fan van de jaren 70 film ben en dat wordt met deze prent me weer aardig duidelijk.

Al met al een redelijk matige zit voor mij geweest, leuk voor een keer maar niet voor herhaling geschikt.

2,5/3**, ach vooruit dan maar 3** me de hakken over de sloot.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Jammer dat er in de tweede helft van de film zoveel donkere scènes zitten.

Het was soms gissen naar wat er zich afspeelde.

Verder wel leuk om nog eens gezien te hebben na zeer lange tijd.

Goede cast en muziek.

Ik moest erg lachen om de oude en suffige secretaresses die in beeld kwamen

Ongetwijfeld een sneer naar Miss Moneypenny

Een van beiden had zelfs een naam die er wat op lijkt : Miss Monley.

avatar van Lakte

Lakte

Prachtige poster!

avatar van scorsese

Aardige film waarin het zoontje van een geheim agent wordt gekidnapt voor losgeld. Een prima plot dat zich langzaam maar zeker ontvouwt. Het kijkt gemakkelijk weg en is solide over de volle lengte. Daartegenover weet de film verder nergens echt indruk te maken en is het allemaal nogal standaard. Maar vanwege het locatiewerk en de fijne jaren '70 sfeer nog net 3.5 sterren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Op Dirty Harry regisseur Don Siegel mag je altijd rekenen voor een goede thriller met alles erop en eraan, dus ook met enkele sterke actiescènes. De zoon van een special agent, Tarrant wordt ontvoerd door een groep terroristen die geen losgeld, maar diamanten eisen voor zijn vrijlating. Op basis van bewijsmateriaal denkt Tarrants baas Harper, dat de ontvoering door Tarrant zelf geënsceneerd is om zich te verrijken. En om het zaakje helemaal stinkend te maken is er ook sprake van een mol bij de geheime diensten . Een goede spionagethriller die ook sterk geacteerd is door Michael Caine en Donald Pleasance. De tweede helft was non-stop spannend tot het eind. Wat moet je nog meer hebben op een vrijdagavond?