• 9.370.970 stemmen

Geregisseerd door: Anthony Mann

Met onder meer: Ricardo Montalban, Howard Da Silva en George Murphy

Gesproken taal: Engels en Spaans

Plot Border Incident

"The Shame of Two Nations!"

Jaarlijks worden er vele illegale Mexicanen voor het bij de oogst verdiende geld omgebracht bij de terugkeer in hun eigen land. Pablo Rodriguez, een Mexicaanse rechercheur, laat zich met een paar illegalen de grens overzetten. Zijn Amerikaanse collega Jack Bearnes gaat ook undercover. Hij wordt echter ontmaskerd en direct vermoord door Owen Parkson, die met zijn partner Jeff Amboy al vele Mexicanen op zijn geweten heeft. Dan ontdekt hij dat Pablo ook in het complot zit. Hij stuurt hem met een lotgenoot de canyon in waar al zoveel illegalen om het leven zijn gebracht...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Howard da Silva (THE BLUE DAHLIA, 1942) is als vanouds, de enigste echte acteur in deze film.

Ik weet echter niet, wat ik met deze film aan moet....

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Twee agenten, een Amerikaan en een Mexicaan, proberen een einde te maken aan de mensensmokkel en de uitbuiting van de Mexicaanse bracero's, die bij de terugkeer naar hun vaderland worden beroofd en vermoord. De spanning zit er goed in vanaf het begin. Sommige scenes zoals met de tractor en het drijfzand zijn echt beklemmend. De vertolkingen zijn overtuigend. In mijn ogen een meeslepend misdaaddrama dat ook elementen van het film-noir- en westerngenre bevat. Degelijke regie en knap camerawerk. Prachtige cinema.

avatar van trebremmit

trebremmit

Goeie film van Mann, het begint ietwat zwak met de voice over maar gelukkig blijft die snel achterwege en komt het spannende verhaal op gang.

Dit alles wordt met hard geweld en een aantal indringende scenes verteld, de al eerder vermelde tractor scene en het drijfzand waren echt nagelbijtend spannend.

Het camerawerk was erg goed, met veel gebruik van schaduw en licht effecten, dit alles om het low budget wat te verbergen las ik op wikipedia.

Een hele fijne noir dit en zeker een aanrader.

Hier nog een filmpje van trailers from hell met commentaar van John Sayles. Bevat spoilers.

Trailers from Hell

avatar van gauke

gauke

Een spannend, levendig en gestileerd (er werd op een prachtige wijze met schaduwpartijen gewerkt) western- en klassiek filmnoir-achtig misdaad melodrama, met een overvloed aan gevaar, intriges, spanning en geweld. De regisseur nam (zeker voor 1949) een moreel standpunt in (al vond ik het niet stevig), wat betreft dezelfde burgerrechten voor Amerikanen en Mexicanen.

avatar van wihu61

wihu61

Er zat welliswaar één fatale vrouw in, maar om dit nou onder Film Noir te rangschikken...

Matig verder, leuk om eens gezien te hebben, meer eigenlijk niet.

avatar van Corran

Corran

Die scene met de tractor was op zich wel spannend, maar die tractor ging zo traag en begon van zó ver dat het gewoon heel erg op de zamboni-scene uit Deadpool leek.

avatar van starbright boy

Na het succes van He Walked By Night en vooral T-Men ontwikkelde Mann een nieuwe film gebaseerd op idee dat ze tegenkwamen toen ze onderzoek deden voor T-Men. De film gaat over een thema dat nu nog vaak in het nieuws is. Namelijk misbruik van illegale immigranten die naar werk zoeken. MGM kocht de boel toen de film nog in ontwikkeling was. MGM was op zoek naar rauwere films in deze tijd omdat de chique typische MGM-films (vaak musicals en historische drama's) wat minder populair werden. Dat zou resulteren in films als The Postman Always Ring Twice, The Asphalt Jungle en deze. Mann tekende een contract voor meerdere MGM-films waar hij dat rauwere low tot mid budget werk moest brengen. Gelukkig ging de briljante John Alton ook mee. En hij kreeg bij deze film die in het grensgebied van de VS, die veel landelijker is dan menig noir en soms bijna als een western aandoet zijn talent om een andere manier te uiten.

Het verhaal begint nog steeds als een semi-documentaire noir maar laat die toon vrij snel een beetje los en de film wordt vooral een verhaal over twee agenten die undercover gaan bij de boeven om alles op te rollen. De film is her en der wat minder geloofwaardig en heeft een einde dat wederom [spoiler} western-achtig aanvoelt, met een shoot out en veel actie. Wederom fijn.