La Leggenda di Kaspar Hauser (2012)
Alternatieve titel: The Legend of Kaspar Hauser
Italië
Drama / Mystery
90 minuten
geregisseerd door Davide Manuli
met Vincent Gallo, Claudia Gerini en Elisa Sednaoui
Een update van de legende van Kaspar Hauser. Kasper spoelt aan op een Mediterraans eiland waar de lokale Sheriff (Gallo) de dienst uit maakt. Kasper ontpopt zich steeds meer als de muzikale verlosser van het nagenoeg uitgestorven eiland.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (6,7 / 1318)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)Unieke film. Nog het best te vergelijken met een film als Dead Man. Gefaseerd, zwart-wit, iconische personages en neo-western met moderne accenten. Niet voor niets noemde Manuli Jarmusch als een van zijn inspiraties. Al is Kaspar Hauser wel een stuk absurder en abstracter, en waar Dead Man de sfeer uit elektrische gitaar-riffs, doet Manuli dat met de moderne Elektro wave.
Wanneer de soundtrack van Drive je positief wist te verrassen, zal dit ook wel wat voor je zijn. Zelfde stroming maar dan een stuk minder poppy, maar vooral erg gaaf.
Verder is het ontzettend bijzondere film, en alleen al dat is te prijzen vind ik. Maar dan moet het je nog wel bevallen. Gelukkig valt dit helemaal in mijn straatje. Rare vage fragmentarische scenes met absurde situaties, gesprekken en personages. Een interessant basisverhaal vervormd tot iets totaal anders met enkel de rode lijn en de referenties naar het originele verhaal blijven over. Gave rollen van Vincent Gallo die vooral hilarisch is als de Sheriff.
De film is bijzonder fraai geschoten. Ietwat statisch, en soms is de kadering niet helemaal optimaal, maar deze regisseur komt er wel met wat meer afwerking. Maar desalniettemin moet gezegd worden dat hij bijzonder fraaie plaatjes kan schieten.
Het moet gezegd dat hier zo links en rechts nog wat extra in had gezeten. Het eerste halfuur was echt geweldig. Daarna werd het iets minder, maar de finale is weer fantastisch. De laatste dansscene mag linea recta in mijn lijstje van favoriete dansscenes

Erg bijzonder, alleen al voor diegenen die er niet voor terugdeinzen iets te zien wat je niet vaak zal zien. Dikke 4*
Hoe dan ook geslaagd en alle lof voor de mix van setting, allegorie, muziek en enscering. Niet perfect omdat meer substantie en minder gimmicks de film wel goed zou hebben gedaan.
Ben niet kapot van Gallo, maar al die vrouwen om hem heen hebben 'm flink getemd.
Regisseur vond de projectie slecht / onscherp (was-ie ook) en het geluid was hard en schel, maar dat mocht de pret niet drukken.

Leuke film vooral, niet geniaal, daarvoor heeft de regisseur net wat te weinig te zeggen (hij noemde zo'n lege platitude dat we in "het westen" "niet meer communiceren" als motivatie achter de film; volgens mij wilde hij gewoon een leuke coole absurde onconventionele film maken, en dat is gelukt)
edit: het heeft ook wel wat weg van het werk van François-Jacques Ossang ;daarvan zag ik pas één film, vorig jaar op het IFFR, en daar was ik helaas niet van onder de indruk, maar volgens mij zijn er wel duidelijke overeenkomsten in de aanpak (en Wolfson was ook erg enthusiast over beide heren, rebelse rock-n-roll cinema ligt hem wel blijkbaar... Alex Cox en Harmony Korine zijn dan wellicht nog twee andere referentiepunten)

zei dat het ook wel een vier waard was door de coole stijl, maar dan wel een kleine vier, heb uiteindelijk toch voor afronding naar meneden gekozen, ook gezien mijn Electroma stem.
ga nu Beket even opzetten, begin vandaag wat later in Rotterdam, kijken of het inderdaad een goed twee-luik is, zoals de regisseur vertelde...
edit: zeker een goed twee-luik! de inhoud van Beket maakt Kaspar Hauser misschien net nog een tikkie sterker (maar laat em op 3,5 staan en zet Beket op 4). Doet weer aan heel veel dingen denken. Beckett uiteraard en ook daar van afgeleiden als The Third Policeman - Flann O'Brien (1967) - BoekMeter.nl
Jiskefet ook, een film over de absurditeit van het bestaan (ook Camus dus). Qua stijl geheel zoals Kaspar Hauser alleen is hier de bijbelse Adam ipv Cowboy een DJ, maar er wordt net zo hard gedanst

Bij de voorstelling die ik bezocht kwam de regisseur van te voren nog even verklaren dat hij er zelf op toegezien had dat de projectie ditmaal wel scherp was (was-ie ook). Wel beschamend dat de man die Manuli introduceerde de film The Enigma of Kaspar Hauser noemde...
Leuke, gekke verfilming van de geschiedenis van Kaspar Hauser. Het is duidelijk de bedoeling om zo excentriek mogelijk het verhaal te vertellen terwijl toch nog een coherent geheel te blijven. Dat lukt wel, al ben ik het met Mochizuki Rokuro eens dat het misschien iets te gimmicky is om werkelijk sterk te zijn. Niettemin pakte de film vooral goed uit omdat het idee van Kaspar Hauser als een vrouwelijke dj die danst op ritmes die ze kennelijk in haar hoofd hoort goed werkt. Sowieso vond ik alle scènes waarin dansen een grote rol speelde prachtig. Niet alleen het einde, maar ook bijvoorbeeld die scène waarin Hauser en die prostituee met superimposition over elkaar heen gezet zijn is echt prachtig. Ook slaagt de film er sterk in om het gevoel van een andere wereld te creëren.
Maar ondanks dat alles boeiend was en de scènes eigenlijk allemaal wel voor mij werkte had ik toch over het algemeen het gevoel dat ik voornamelijk naar een excentrieke vertoning zat te kijken. Erg leuk om te zien, maar ik bleef het gevoel hebben dat er meer zat in de allegorie van de gekke, maar misschien goddelijke dj op het uitstervende eiland. Iets meer bijt of satire misschien? Daarbij vond ik de Vincent Gallo ook snel irritant worden als de sheriff, in tegenstelling tot de rest van de cast.

Voor de dansscenes een 3,5 maar voor de rest een 0,5. Denk nog even na of ik het nog afrond naar beneden.
Nou vooruit toch een 2* vanwege het dj dansje van Gallo.

al kan ik me nog wel veel beter bluray nieuws voorstellen