• 9.373.752 stemmen

Met onder meer: Kim van Kooten, Romijn Conen en Roeland Fernhout

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 januari 1996

Plot Zusje

De film gaat over Martijns obsessie voor zijn jongere zus Daantje (Kim van Kooten), verteld vanuit het perspectief van zijn home video. Martijn (Hugo Metsers III), die in Londen woont, bezoekt zijn vijf jaar jongere zus om, zo zegt hij, van haar een documentaire te maken. Met zijn video camera weet hij het leven van Daantje binnen te dringen. Al gauw blijkt er een onopgeloste kwestie uit een ver verleden te bestaan waarvan Daantje niets meer wil weten. Langzamerhand wordt duidelijk hoe Martijns contactgestoordheid en zijn obsessie voor zijn jongere zus zijn ontstaan.

avatar van Wouter

kos schreef:

First person perspective lijkt me iets anders dan hier gebruikt is.

In feite is het dat toch wel. Hoe je het ook wil noemen. (eerste persoon, subjectieve vertelling, ik-perspectieven, etc.)

Nou ja, misschien wel. Maar je kijkt door de ogen van 1 iemand naar het leven van iemand anders. Niet helemaal first person.

avatar van Wouter

Waar je naar kijkt doet er niet zo toe. Het gaat om het perspectief.

avatar van E V

E V

Orgineel gedaan.

avatar van gotti

Voor mensen die iets meer achtergrond informatie willen hebben raad ik het boek Het maken van zusje van producente Clea de Koning aan. Het proces van het scenario tot aan de première wordt hierin besproken. Ik ben nu ongeveer op de helft, een alleraardigst boek.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Goed Nederlands vakwerk. Camerawerk vond ik, zeker vanwege dat 'valsspelen' niet heel erg bijzonder, maar het verhaal erachter sprak me wel erg aan. De kinderen doen het ook erg goed in de flashbacks. 3,5*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Verrassende film. Zodra je begint te kijken, wil je toch weten wat er aan de hand is. In Hollywood zouden ze dit een psychologische thriller noemen en in feite is dat het ook. Kim van Kooten is een super lekker ding....

avatar van 93.9

93.9

Aardig goede film, maar nergens echt bijzonder.

Kim van Kooten speelt goed, erg goed.

Lekker ding? Nee.

avatar van otnemem

otnemem

Wel een aardige film, 3.5*

Ik vond het wel irritant dat ik de kop van Romijn Conen zag maar de stem van Hugo Metsers III hoorde.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Het super ontroerende einde van de film was me altijd al bijgebleven, maar ondanks het feit dat ik wist wat er kwam, ontroerde het me opnieuw moet ik eerlijk zeggen. Verder is me nu bij de herziening pas opgevallen dat de acteerprestatie van met name Kim prima in orde is. Wat mij betreft blijft deze jonge Kim een prettige verschijning om naar te kijken. Al met al een halfje erbij naar ****

avatar van gemaster

gemaster

Aardige film met een fantastisch ontroerend einde. Dát en de rol van Brood zorgt ervoor dat de film nog net met een 3,5* wegkomt.

Waarom is trouwens de stem van Coonen vervangen door Metsers?

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Aardig origineel low-budget filmpje. Kim van Kooten is erg goed. Zeker de moeite waard. 3*

avatar van Purmerend

Purmerend

Die treiterige stem op de achtergrond is echt geweldig. 3,5*

avatar van kneutje

kneutje

Vond het wel een goede film, maar moet zeggen dat ik afgehaakt ben vanwege het thema incest. Het einde schijnt wel mooi te zijn; kan iemand mij vertellen hoe het afloopt?..

starshine

Ik vond het maar een vage film met een heel raar vaag einde.

Geef hem 1 *

kneutje schreef:

daantje zet dan de camera op een kast en zegt tegen martijn dat hij moet gaan liggen op bed.
hij doet dat en zij komt bij hem liggen .
voeren een beetje een gesprek over ene claudia .
Dan geven ze elkaar een lnage zoen en gaan ze naakt op elkaar liggen en da moet dan volgens martijn sex voorstellen ,dan stoppen ze geven ze elkaar een knuffel en zet martijn de camera uit en dat is de film

avatar van Ramon K

Ramon K

Duidelijk toch? Ik zie echt niet wat er vaag zou moeten zijn.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Originele film, waarbij ik wel erg moest wennen aan de 'amateuristische' manier van filmen.

De film moet het vooral van sfeer en ontwikkeling hebben, het verhaal op zich is vrij dun. Ik vond de film interessant en de moeite waard om te kijken, en er zitten enkele grappige stukken in. Maar toch vind ik het ook allemaal weer een beetje knullig. Fernhout is te sukkelig en jolig, het karakter van Van Kooten valt niet echt te beschrijven en 'Martijn' is helemaal een erg raar geval. Van Kooten vind ik in deze film behoorlijk aantrekkelijk, maar haar rol is soms wel overtuigend en soms echter totaal niet.

Het is het voor mij allemaal net niet, maar toch het kijken waard.

starshine

Gewoon waarom moeten ze boven op elkaar liggen geven elkaar een knuffel en dat is het einde .
Nou ik noem dat geen goed einde.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Moest er nog een auto-achtervolging bij ofzo?

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

starshine schreef:
hij doet dat en zij komt bij hem liggen .
voeren een beetje een gesprek over ene claudia .

@ starshine.....

Volgens mij heb jij volledig gemist waarom het einde zo briljant was.
In de laatste scene wordt namelijk duidelijk gemaakt wat er "vroeger" precies gebeurd is. Daantje wilde weten wat Martijn met zijn toenmalige vriendin deed als ze samen waren. Toen Martijn dit aan Daantje voordeed, kwamen haar ouders binnen, waarna Daantje suggereerde dat Martijn haar dwong tot sexuele handelingen. Achteraf blijkt dus dat Martijn nooit de intentie heeft gehad om Daantje te misbruiken (sterker nog, hier wordt duidelijk dat Martijn toen nog helemaal niet wist wat sex was) en dus "onterecht" naar een internaat is gestuurd....

Misschien kan deze uitleg een aanleiding zijn om je lage score in heroverweging te nemen starshine....????

avatar van otherfool

otherfool

Erg sterke film. Goed script en naturel gespeeld. Ongelooflijk eigenlijk dat dezelfde team-up ook het vreselijke Phileine Zegt Sorry achter hun naam hebben staan.

3,5*.

avatar van fiatlux

fiatlux

[/quote]

Tja, ook de makers van Zusje worden een dagje ouder en hun ideeën wat belegener...

avatar van Thomas83

Thomas83

Goede en bijzondere film.

De hoofdkarakters zijn erg interessant, en het verhaal is boeiend en wordt op een goede manier verteld, waardoor ik persoonlijk de film in elk geval tot het einde aan toe leuk vond. Het goede einde draagt daar ook aan bij.

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een matige film, te hoog interessant gehalte. Verder geen woorden aan vuil maken, het kijken waard als je echt niets beters te doen hebt en je wat zoekjes voelt..

avatar van Ria1984

Ria1984

Ik vond het echt een hele rare film! Ik wilde hem wel afkijken maar echt een leuke NLse film vond ik het niet. Maar het is wel een aparte film.

avatar van voskat

voskat

Eindelijk gezien.. en het is toch knap in elkaar gezet, hoewel de karakters vaak buitengewoon irritant zijn (komt mede door dat vreselijke accent).

Vooral die Ingeborg mocht van ons een nekschot krijgen.

Krijgt zij makeup-tips van het circus of zo?

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Kim van Kooten is een heldin! Wat een vrouw zeg. Toen al, en nu nog. De film zelf kwam wat traag op gang, maar nam naderhand mij aardig in zijn macht, met goede dialogen en alleraardigste scenes.

Het hele gegeven is behoorlijk origineel en goed uitgewerkt, zeker met een toch heel verrassend einde. Niet alles is zoals het is blijkbaar. Behoorlijke film, maar zeker niet voor iedereen weggelegd. 3,5 ster.

avatar van nightbreed

nightbreed

Wat vond ik dit een ontzettende boutfilm zeg.

Slecht acteerwerk met zogenaamd hip camerawerk...een totale afknapper.

Ohw ja, het verhaal kom me ook geen seconde boeien.

Cijfer: 0,5

avatar van Seifer

Seifer

Damn ik heb deze film ooit gezien op TV, nou niet helemaal afgekeken, want dat vind ik zonde van me tijd.