Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Kim van Kooten, Romijn Conen en Roeland Fernhout
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 11 januari 1996
Plot Zusje
De film gaat over Martijns obsessie voor zijn jongere zus Daantje (Kim van Kooten), verteld vanuit het perspectief van zijn home video. Martijn (Hugo Metsers III), die in Londen woont, bezoekt zijn vijf jaar jongere zus om, zo zegt hij, van haar een documentaire te maken. Met zijn video camera weet hij het leven van Daantje binnen te dringen. Al gauw blijkt er een onopgeloste kwestie uit een ver verleden te bestaan waarvan Daantje niets meer wil weten. Langzamerhand wordt duidelijk hoe Martijns contactgestoordheid en zijn obsessie voor zijn jongere zus zijn ontstaan.
Daantje
Kleine Daantje
Kleine Martijn
Bovenbuurman
jeroen79
Ja, ben ik toch nog een keer de eerste. Ik vond dit wel een geinig filmpje. Gha, de eerste keer dat ik hem zag was hij op rtl+ en natuurlijk duits gesproken. De tweede keer op ned3 (kon ik toch wat beter volgen). Ik vond hem wel apart en daarom 3,5 sterren.
cornelis
Niemand heeft het er ooit over, maar het is toch echt wel een belangrijke film in zijn tijd. Zonder Zusje echt geen Blair Witch Project.
Oh, is dat zo. Ik zie een link door de uit de losse hand geschoten beelden met homecamera. Leg eens nader uit svp. Ik bedoel, zouden ze echt Zusje hebben gezien ?
Ik denk dat cor een punt heeft. Zou zo maar kunnen. balir Witch kwam vrij kort na de golf die in Europa alweer voorbij was: C'est Arrivez, Zusje, 30 min., Lap Rouge en Kutzooi. Reken maar dat die Amerikanen er het een en ander van gezien hadden.
Jordy
als ze niet vals hadden gespeeld (meerdere camera's, spoelen etc, beetje jammer) en als Herman Brood er niet in had gezeten had ik ´m wel hoger beoordeeld. Dat Brood er boven woonde haalde de illusie voor mij totaal weg.
maar wel leuk verder
Yak
Speciaal thuisgebleven om 'Zusje' te kunnen zien op tv. Dit is echt een film waarvan ik niet had durven drómen dat een Nederlander er toe in staat zou zijn. Niet alleen een zeer overtuigend verhaal, maar ook filmtechnisch gezien totaal vernieuwend. En ik kan me inderdaad (om maar eens een ouwe discussie op te rakelen) goed voorstellen dat deze manier van filmen een inspiratiebron zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld 'The Blair Witch Project'.
Yak
Mee eens, Jordy (qua 'valsspelen'). Vandaar dat deze film nèt de vijf sterren niet haalt.
Lol! Ik vind de 3 sterren van Jordy in combinatie met zijn beargumentering ook wat weinig. Maar goed, wie ben ik...
kappeuter!
en sja als ik een film "wel leuk" vind, vind ik 3 sterren een logisch resultaat
ik zei niet dat ik 'm perfect vond behalve bovenstaande punten.
misschien dat ie, als je 'm VOOR Festen, Blair Witch en Man Bites Dog ziet, spectaculairder is...
cornelis
Hoezo meer camera's? En wat is er vals aan het spoelen?
geronimo
- 1955 berichten
Eigenlijk weet je in het begin van de film al meteen wat er in het verleden is voorgevallen, en dat vond ik best jammer. Voor de rest vond ik de cameo van Brood juist heel leuk en er zaten een paar grappige momenten in, maar toch had ik er meer van verwacht. 3 sterren.
Jordy
Misschien is "valsspelen" niet het goede woord, maar ik vond het feit dat er op sommige momenten ineens een 2e camera was een makkelijke oplossing, had het leuker gevonden als alles met die ene camera was gedaan. En sja het spoelen haalde mij uit de illusie dat het echt was. Waarom zou je moeten spoelen? Het is duidelijk dat de boel gemonteerd is, dan slaat dat spoelen ook nergens op.
Goodfella
Uitstekende film. Erg sterk geacteerd, ik vond het rolletje van Brood wél erg leuk en het idee is natuurlijk bijzonder orgineel. 4 sterren.
Ralfke
- 2075 stemmen
Wel grappig uitgangspunt, maar na een kwartiertje weet je het allemaal wel. *** voor het originele uitgangspunt.
neo
bijvoorbeeld zoiets als met dat doorspoelen gebeurt wel in meer films.sommige filmmakers willen soms wel eens aangeven dat film niet echt is en dat kunnen ze door dat spoelen doen.bv in fight club zie je aan het einde zo'n filmspoel aflopen,waarmee ook gezegd wou worden dat het maar een film is.deze film was bedoeld om echt te lijken en door dat spoelen wilen ze denk ik alleen maar he tegenover gestelde aangeven.
ik vond de film zelf erg vermakelijk,vooral het vaak droge commentaar van de filmer waar ik veel om moest lachen.het rolletje van herman brood vond ik ook erg leuk.4 sterren
herman78
ja, kim is heerrrrlijk. eindelijk begint iemand erover.
Kessels
Ben even kwijt wie Martijn is (als hij in beeld is). Dat zoeken we even op...
De rol van Martijn wordt gespeeld door Romijn Conen. Oorspronkelijk deed hij ook de stem van Martijn, maar later is hij vervangen door Hugo Metsers III. Dat was voor hem niet acceptabel en hij trok zich helemaal terug uit de film. Vandaar dat er een pseudoniem wordt gebruikt: Maarten Zomer, omdat hij zei dat het, ondanks de nare afloop, toch een mooie zomer was geweest.
Erg leuke film trouwens, met een fantastisch einde.
hugohei
Net op dvd gekocht - en nog steeds erg leuk & origineel. De extra's en het commentaar van Westdijk zijn erg de moeite waard !
fiatlux
_________
Een schoolvoorbeeld van hoe je Nederlandse films ook op DVD kunt uitbrengen, na teleurstellende releases van o.a. 'Zus en Zo' en 'Van God Los'.
mikey
Zusjes leven gefilmd in first person perspectief. geen bijzondere film dat zelf kritisch is tegenover filmbeelden. 2
First person perspectief? Het is geen computerspelletje.
Wat bedoel je met deze cryptische zin?
First person perspective lijkt me iets anders dan hier gebruikt is.
predator
- 1948 stemmen
leuke film, mooi plot, apart gefilmd en een goede rol van Kim. Maar niet een film die veel indruk maakte.
mikey
First person perspective lijkt me iets anders dan hier gebruikt is.
Wat dan?

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song