The Fireworks Woman (1975)
Genre: Erotiek / Drama
Alternatieve titels: Angela Is the Fireworks Woman / Angela, the Fireworks Woman
Geregisseerd door: Wes Craven
Met onder meer: Jennifer Jordan, Helen Madigan, Erica Eaton
5,1 (342)
Plot The Fireworks Woman
Angela en Peter vormen een tweeling en houden al sinds hun kinderjaren intens veel van elkaar. In die mate dat ze ook seksueel tot elkaar zijn aangetrokken. Peter echter, studeert momenteel voor priester, maar Angela doet een laatste poging hem te verleiden. Ze belanden zo bij elkaar in bed en Peter krijgt flinke twijfels over zijn toekomst.
Smerige smaak.
Onder het pseudoniem 'Abe Snake' maakte de beroemde horrorregisseur Wes Craven, na zijn debuutfilm 'The Last House on the Left', deze pornofilm. Wat geldgebrek al niet kan veroorzaken. Het verhaal over een incestueuze relatie tussen broer en zus raakt kant nog wal en moet een dramatische ondertoon opwekken bij de kijker. Naast de smerige smaak die dit gegeven oplevert, valt vooral een idiote rode draad over vuurwerk op. Een seksfilm met een verhaal dus. Brrrr...
Twee tepels.
Fransman
Tsja, smaken verschillen. Als je naar een pornofilm kijkt, weet je wat je kunt verwachten. Dacht dat dat hier trouwens niet mocht op MM, (hardcore) porno? Van mij wel hoor. De ene pornofilm is de andere niet. Wes Craven wist natuurlijk wel hoe je een film moest maken, al had hij voor dit tussendoortje om geld te verdienen alleen 'The Last House on the Left' gemaakt.
Voor 'Angela Is the Fireworks Woman' had hij Jennifer Jordan en Eric Edwards tot z'n beschikking, zo'n beetje de top van het hardcore-genre in die jaren. Jennifer Jordan zag er niet alleen lekker uit, maar kon ook nog aanvaardbaar acteren. Hier is ze gek op een man, en dat dat dan haar broer is, maakt niet zo veel uit. Wat ze met hem doet, of met hem zou willen doen, laat niets aan de verbeelding over. Want er zitten nogal wat surreële en hallucinerende beelden in de film, waardoor je niet altijd weet waar je naar kijkt.
Het verhaaltje, ach. Angela heeft al jaren een seksuele relatie met haar broer. Als hij haar in de steek laat en priester wordt, kan ze hem niet loslaten. Ze gaat bij hem biechten, maar hij wijst haar af en stuurt haar naar een echtpaar dat haar gebruikt als seksslaaf. Na een zwerftocht, een schipbreuk en talloze seksuele avonturen hoopt ze dat haar broer haar tenslotte komt redden van de ondergang.
Ik vond deze film zeker erotisch. De hardcore pornogedeelten zijn sexy en zitten de voorgang van het verhaal niet in de weg. Opwindend? Zeker. Zelfs geil te noemen, en dat wil wat zeggen. De masturbatiescène als Angela naar haar broer verlangt, is superhot en heb ik zelden zo overtuigend in beeld gebracht zien worden. Zelfs de orgie op het eind, vrijwel altijd vervelend en ongeloofwaardig, is dat hier niet.
En dan nog Wes Craven zelf. Die loopt te pas en te onpas als vuurwerkman door het beeld en geen hond begrijpt waarom. Hij duikt zelfs nog een keer op als een voor Angela vreemde man op een pier. Ach, er moet ook nog wat te lachen overblijven zal Craven gedacht hebben.
Drie tepels, eh ...sterren.
Je zou het misschien niet verwachten, maar ook de bekende horrorregisseur Wes Craven (vooral bekend van de films "A Nightmare on Elm Street (1984)" en "Scream (1996)" heeft in zijn begindagen als regisseur een pornofilm gemaakt en wel deze "The Fireworks Woman" (waarin we Wes Crvaven ook zien in een rolletje als zwerver, het doel van zijn personage is niet helemaal duidelijk, maar het is leuk om hem erin te zien). Hoewel zijn naam hier staat, is het niet 100% bevestigd, want de film wordt ook toegeschreven aan een zekere "Abe Snake". Ondanks dat dit geen Horror film is, kan je het misschien wel zo bestempelen, want het draait namelijk om incest tussen een broer en zus.
Angela (Jennifer Jordan) en Peter (Eric Edwards) zijn broer en zus en houden van elkaar sinds ze kinderen waren. Ze voelen zich allebei fysiek tot elkaar aangetrokken, maar Peter studeert momenteel om priester te worden. Angela gaat met hem in bed en daar hebben ze seks met elkaar en daarna begint Peter te twijfelen over zijn plannen voor de toekomst m.b.t. de kerk.
De film opent met een orgie (daarbij zie je dan gelijk naaktheid) in de buitenlucht terwijl mensen ronddansen met fakkels en vuurwerk afsteken. We zien daarna een huis aan een kustplaatsje, waarbij we kennis maken met Angela en Peter, die al vrij snel (na circa 7 minuten) met elkaar gaan zoenen, vrijen en neuken, nadat ze gaan schuilen in hun huis vanwege een flinke regenbui. Daarbij zien we dan voor het eerst pornobeelden, namelijk pijpen, aftrekken, neuken en het klaarkomen (op de buik en zwaar behaarde schaamstreek van Jennifer Jordan) van Peter. Oftewel we zien voor het eerst incest in deze film en de hele scène werd begeleidt met het pianomuziekstuk "Pachelbel - Canon in D", welke regelmatig te horen is in deze film.
We zien daarna Angela in de kerk van Peter, waarbij ze in een biechtstoel met elkaar praten en waarbij Peter Angela adviseert om naar het stel Elizabeth (Erica Eaton) en Roger (Ellis Deigh) te gaan, die kerkgangers zijn. Daar werkt ze als een soort van hulpje in hun huis, maar al vrij snel wordt ze door hun misbruikt. Zo knipt Roger tijdens een wandeling door de natuur haar witte jurk open met een schaar (dan zien we Jennifer Jordan wederom volledig naakt) en als we weer terug zijn in hun huis, wordt Angela staande gevingerd (dan zien we weer pornobeelden) door Elizabeth, die haar ook likt en ook wordt er wat BDSM uitgevoerd op haar.
Het lijkt erop dat Angela een soort van bovennatuurlijke aantrekkingskracht heeft, die ervoor zorgt dat mensen seks met haar willen hebben en dit lijkt verband te hebben met een soort duivelsfiguur, vertegenwoordigd door een soort van Abraham Lincoln uitziende hippie met een hoge hoed, die we regelmatig in beeld zien. Daarna vertrekt Angela en gaat ze met een zeilboot varen en zien we wederom wat vuurwerk in de lucht en begint ze ook te dromen over Peter, waarbij we haar Peter zien pijpen en klaarkomen in haar gezicht. We zien haar daarna volledig naakt op het dek van de boot wakker worden. Als ze opstaat valt ze van de boot en belandt ze in het water.
Ze wordt daarbij uit het water gepikt door een stel, te weten Celeste (Helen Madigan) en haar man / vriend (van wie ik de naam helaas niet weer) op een boot. Op hun boot krijgt ze van Celeste kleren om aan te trekken (Celeste helpt Angela ook bij het aantrekken van de kleren en daarbij zien we Jennifer Jordan weer volledig naakt) en Celeste voelt zich ook aangetrokken tot Angela. We zien hun drieën daarna aan land in een soort van boerderij en daar hebben ze seks met elkaar in de stal. Daarbij zien we hoe de man Celeste neukt (dan zie je dus pornobeelden van Helen Madigan), waarna beide vrouwen hem pijpen en hij uiteindelijk klaarkomt in de mond / gezicht van Celeste.
Daarna zien we Angela in de haven rondlopen en passeert ze twee havenarbeiders, waarbij één van hun, te weten Charlie (Lefty Cooper), zich erg aangetrokken voelt tot Angela. Zijn maat zegt dan tegen hem dat hij niet zo raar moet doen, omdat hij namelijk qua leeftijd haar vader kon zijn en bovendien is hij al getrouwd en heeft hij vier kinderen. Desondanks begint Charlie Angela toch lastig te vallen en zelfs aan te vallen. Maar op het nippertje wordt ze gered door zijn maat, die Charlie neerslaat op zijn hoofd met een grote vis. Je zou zeggen "eind goed, al goed", maar dan verkracht de man haar die haar zojuist heeft gered van verkrachting in een ijsberg waar men gevangen vis koel houdt. Het was ongemakkelijk om naar te kijken en de film toont ook gewoon de verkrachting gedetailleerd (ook zien we het hoofd van de man in close-up, die ik enigszins vond lijken op Edward James Olmos, die vooral bekend is van zijn rol als Martin Castillo in de populaire jaren 80 televisieserie "Miami Vice (Series 1984–1989)") en dat inclusief volledige penetratie, waarbij Angela op haar rug ligt en de man bovenop haar ligt. Terwijl Angela het uitschreeuwt, zien we de man haar neuken en komt hij uiteindelijk klaar op haar buik.
Ze gaat daarna naar een dokter om zich te laten onderzoeken (daar ligt ze ook volledig naakt op een onderzoekstafel) waarom mannen zo'n aantrekkingskracht op haar hebben. Maar de dokter zegt dat er niets met haar aan de hand is en dat alles gewoon normaal is
We zien daarna Angela in haar huis, waarbij ze wederom fantaseert over Peter (die haar dan neukt) en ook zien we haar doordraaien. Ze kleedt zich daarna uit en neemt een douche, waarbij ze zich ook wat masturbeert. Dat laatste doet ze daarna nog eens op fraaie wijze (het werd ook fraai in beeld gebracht) in een kale kamer, waarbij ze volledig naakt op de houtenvloer ligt en masturbeert (kronkelt daarbij ook over de vloer). Daarbij zien we haar vingeren en ook zien we regelmatig close-ups van haar schaamstreek, die duidelijke vochtig werd (vanwege haar natte vingers). Dat laatste komt misschien omdat ze tijdens het masturberen wederom fantaseert over Peter, die een vinger in haar kont steekt en daarna zelfs zijn piemel. Oftewel we zien anale seks. Als Peter daarna klaarkomt op haar rug, zien we ook Angela klaarkomen tijdens het masturberen op de vloer.
De hele scène zag er fraai uit en was ook voorzien van muziek en de scène deed me wat denken aan de beroemde dansscène van Jennifer Beals in de Muziek / Drama film "Flashdance (1983)", maar dan niet met dansen maar met anale seks, masturbatie en klaarkomen
Daarna gaat Angela wederom naar Peter in zijn kerk en wordt ze wederom in de biechtstoel afgewezen door hem. Maar ook Peter blijft gevoelens houden voor Angela en om die te onderdrukken trekt hij in zijn kamer zijn shirt uit en begint hij zichzelf met een riem te slaan (oftewel geseling) op zijn rug. Hij droomt dan dat Angela zijn wonden verzorgt en met hem vrijt. Omdat hij daar wakker van schrikt, zien we verder geen naaktheid of pornobeelden. Peter gaat dan met een oudere priester praten en Angela bedenkt tegelijkertijd een groots plan. Ze nodigt namelijk alle mensen uit (inclusief de eerder genoemde Elizabeth) die naar het banket van 4 juli in de kerk van Peter gaan voor een feestje bij haar huis en gebruikt daarbij haar duivelse seksmagie om ze tot een orgie te verleiden.
Deze orgie (met veel mensen, waaronder de vrouwen Sandi Foxx, Susan Sloan, Ginger Snaps en Tia von Davis en de bekende pornoacteur Jamie Gillis) zien we dan na circa 59 minuten in beeld en deze duurt ongeveer tien minuten lang en daarbij zien we o.a . beffen, pijpen, neuken (inclusief pornobeelden van Erica Eaton in de rol van Elizabeth), dubbele penetratie en ook vuurwerk (niet m.b.t. seks, maar vuurwerk in de lucht, het is immers 4 juli). Na circa 66 minuten zien we de mannen één voor één klaarkomen en dat ook op verschillende wijze, namelijk in de mond, in het gezicht, in de hand (oftewel aftrekken), op de buik, op de rug en op een behaarde schaamstreek. Daarna begint iedereen Angela aan te raken met hun handen en wordt ze ook gevingerd (dan zien we ook een close-up van de opengetrokken schaamstreek van Jennifer Jordan), gebeft en zuigt men aan haar borsten, waarna iedereen haar liggend optilt.
Op dat moment arriveert ook Peter na circa 71 minuten en pakt hij Angela in zijn armen en wikkelt hij zijn jas om haar heen en draagt hij haar weg terwijl we "Love Lift Us Up" als soundtrack horen (in mijn hoofd is het in werkelijkheid gewoon weer de Canon van Pachelbel). We zien nu Peter en Angela op een zeilboot, terwijl we Peter's stem horen die een brief voorleest die hij aan zijn priestercollega heeft geschreven en daarin geeft hij aan dat hij voor Angela heeft gekozen en dat hij de kerk verlaat. De priestercollega rent naar het strand op het moment dat de boot van Peter en Angela naar de horizon vaart en dan verandert hij in de Abraham Lincoln uitziende hippie duivel met de hoge hoed en lacht hij (hij lacht waarschijnlijk omdat Peter zijn geloof heeft bedrogen) en is de film na circa 73 minuten afgelopen.
Het acteerwerk is zwak van iedereen, behalve dan van Jennifer Jordan (die destijds Sarah Nicholson heette en ze is ook te bewonderen in "Abigail Lesley Is Back in Town (1975)"), die Angela speelt en lekker enthousiast is tijdens de seksscènes (m.u.v. tijdens de verkrachting) en Wes Craven zelf, die een mooie aanwezigheid op het scherm heeft. Eric Edwards die Peter speelt, is letterlijk en figuurlijk opmerkelijk stijf (leuke woordspelingen) In zijn emotieloze portret van een verloren man.
"The Fireworks Woman" van de bekende horrorregisseur Wes Craven is best een bizarre Porno / Drama film. Ik weet niet wie het publiek is voor deze film (Wes Craven fans en / of porno fans uit de jaren 70), maar ze moeten wel openstaan voor incest, lichte S&M, anale seks, katholieke schuldgevoelens, verkrachting en seksscènes die zo zijn opgenomen dat je het gevoel hebt dat Norman Bates ("Psycho (1960)") meekijkt door een kijkgaatje. Misschien hoor ik wel tot dat publiek, want ik heb me er opzicht best mee vermaakt. Ik zou "The Fireworks Woman" geen goede film willen noemen, maar het is wel raar en gestoord en Jennifer Jordan is best een goede actrice en zag er ook niet onaardig uit ondanks haar flink behaarde schaamstreek.
Fransman
Je hebt je weer overtroffen Theunissen. Heeft die Jennifer Jordan wellicht ook hairy armpits? Zou het nog leuker maken. Van Abigail Lesley Is Back in Town (1975) was ik trouwens ook aangenaam verrast.
Nee, Jennifer Jordan had geen hairy armpits? (anders was me dat wel opgevallen, want ik let goed op de details
), ze had alleen een behoorlijk tapijtje op haar schaamstreek.

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix

'Hacksaw Ridge' van Mel Gibson wordt vanavond uitgezonden op televisie