• 9.370.356 stemmen

Geregisseerd door: Jean-Baptiste Léonetti

Met onder meer: Sami Bouajila, Julie Gayet en Jean-Pierre Andréani

Gesproken taal: Frans

Plot Carré Blanc

Philippe en Marie zijn twee tieners wiens ouders het niet hebben gered in de harde en onverbiddelijke maatschappij. De twee eindigen in een weeshuis waar de leermethoden barbaars zijn. Twintig jaren later zijn ze met elkaar getrouwd. Philippe heeft inmiddels zijn weg gevonden binnen de huidige maatschappij en neemt hieraan actief deel, maar Marie is nog steeds stuurloos en wil zich niet aan het systeem conformeren. Philippe en Marie staan op het punt uit elkaar te gaan.

avatar van Fortune

Fortune

Gigantisch veel zin in deze film.

avatar van Fortune

Fortune

Back up against the wall. Now take a step backwards.

Een hyper dystopisch beeld van de maatschappij waarin alleen de sterkste overleven.

Het verhaal is behoorlijk goed met allerlei verwijzingen naar de hedendaagse maatschappij waarbij conformeren eigenlijk veranderen is naar een monster.

De stijl is grauw en donker en de sounddesign is behoorlijk goed. Had hier en daar misschien nog wat beter uit kunnen pakken. Het is niet perse het verhaal dat me aanspreekt want die is wat mij betreft niet zo heel bijzonder, het zijn meer de kleine dingen in deze film.

Vangnetten tussen flatgebouwen om zelfmoord te voorkomen, sollicitatiegesprekken waarbij er met een stok op je hoofd wordt geslagen en een ober die dood wordt geschopt omdat hij zijn drankjes laat vallen.

Ja, behoorlijk goed, qua maatschappijkritiek en toekomstbeeld, afgeleidt van 1984 maar wellicht donkerder en beter dan die klassieker van Orwell.