• 9.375.049 stemmen

Met onder meer: Vincent Rottiers, Anais Demoustier, Florence Loiret Caille

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 31 mei 2012

Plot L'Hiver Dernier

Johann is op zichzelf aangewezen als hij de boerderij van zijn familie erft. Als cowboy in een verlaten omgeving verkent hij de wortels van zijn bestaan en realiseert zich dat hij op het punt staat alles in het leven te verliezen. In een tijdperk van globalisatie blijkt de beoogde charme van het platteland nog steeds pijn, hoop en hard werken.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Niet helemaal het allereerste Franse plattelands/boeren-drama en ook niet het beste.

Afgezien daarvan staat het Franse platteland wel garant voor schitterende beelden en ligt mijn sympathie geheel en al bij de doorploeterende kleine boeren.

Zo iets voor het einde lijkt de spanningsboog wat te zwabberen en gaat de positieve indruk van het geheel ietsje naar beneden.

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal, maar teweinig zeggende verhaal...

Prima acteerwerk...

Mooi omgeving...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit...

avatar van blurp194

blurp194

Zwart.

Niet alleen figuurlijk, het wat negatieve verhaal van het einde van een tijdperk, het einde van een manier van leven en het verdwijnen van de ouderwetse boer. Maar, helaas, ook de overwegende kleur van de beelden.

Het deel arthouse, style over substance, dogma's over natuurlijke belichting kan ik allemaal nog hebben. Maar een film waarin je de beelden nauwelijks kan zien door een gebrek aan licht, is als een schilderij zonder verf, een boek zonder letters, een koor zonder zangers. Een film over het landleven zonder af en toe een mooi weids beeld van dat land is voor mij kennelijk te hoog gegrepen, te abstract. En niet alleen voor mij. Kennelijk vindt mijn televisie dat er bij zo weinig signaal geen reden is om aan te blijven, en springt het kreng elke keer uit zichzelf uit. Vooral in de tweede helft van de film.

Een vergelijking met Don Quichot doet zich inderdaad aan. Maar, Cervantes was nog slim genoeg om de brave Don te omringen met wat andere personages. Van de Dulcinea Anais Demoustier zien we helaas maar een half minuutje iets. De verdere bijrollen zijn haast nog dunner. Beweegredenen blijven duister, motieven ontbreken, de toekomst blijft ongewis en de titelrol komt als een verlossing.

Gelukkig is dit dan ook de laatste winter.

avatar van Robi

Robi

Jongeman probeert een boerderij te runnen die al generaties in de familie is, maar dat lukt niet meer. De film is erg traag met vaak mooie beelden. Al zijn er ook veel te donkere beelden waardoor je niet goed kan zien wat er gebeurt. Het verhaal is simpel en somber, maar helaas ook afstandelijk. Te afstandelijk. Daarmee zou het ook bijna een documentaire kunnen zijn. Alleen is het dat niet. En daarmee is het allemaal net geen voldoende.