• 9.370.278 stemmen

And Now the Screaming Starts! (1973)

Horror | 91 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Bride of Fengriffen / I Have No Mouth But I Must Scream

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Roy Ward Baker

Met onder meer: Peter Cushing, Herbert Lom en Patrick Magee

Plot And Now the Screaming Starts!

"The hand that crawls, kills and lives!!!"

Engeland, 18e eeuw. Wanneer de schaamteloze Henry Fengriffen gebruik maakt van een vervallen feodaal recht om de vrouw van de houthakker Silas op haar huwelijksnacht te onteren, verzet deze laatste zich daar wanhopig tegen. Uit woede hakt Henry de hand van de ongelukkige man af, waarna Silas een vernietigende vloek over hem en zijn nageslacht uitspreekt. Twee generaties later leidt de jonge graaf Charles Fengriffen zijn bruid Catherine het voorvaderlijk kasteel binnen. Al vlug krijgt ze angstaanvallen, want een afschuwelijke dreiging zorgt voor terreur...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Catherine Fengriffen

Maitland

Aunt Edith

avatar van loer

loer

Het is al een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien. Wat ik me ervan herinner is dat ik het een redelijke horrorfilm vond met prima spelers. Stephanie Beacham speelde een prima rol. Een 3-tje!

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

loer schreef:

Ik ook, volgensmij heb ik hem toen ook gezien. Gek dat ie maar weinig sterren heeft, vond hem wel goed.

avatar van namingway24

namingway24

Het enige aantrekkelijke an deze film is het decolleté van Stephanie Beacham. Ik ben een liefhebber van Hammer-horror, maar dit is me net iets te traag.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Degelijke Amicus productie die vlot begint en vrij mysterieus blijft, maar het einde stelt wat teleur.

Peter Cushing is altijd betrouwbaar in dit soort rollen en dat geeft natuurlijk ook een meerwaarde aan deze film, alhoewel er meer had ingezeten.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Romantische griezelfilm, gesitueerd in het Engeland van de 18de eeuw over een tragische vervloeking die rust op de familie Fengriffen. Wanneer de schaamteloze Henry Fengriffen gebruik maakt van een vervallen feodaal recht om de vrouw van de houthakker Silas op haar huwelijksnacht te onteren verzet deze laatste zich daar wanhopig tegen. Uit woede hakt Henry de hand van de ongelukkige man af, waarna Silas een vernietigende vloek over hem en zijn nageslacht uitspreekt. En zo geschiedde...

Twee generaties later leidt de jonge graaf Charles Fengriffen zijn bruid het voorvaderlijk kasteel binnen. Al vlug krijgt ze angstaanvallen want een afschuwelijke dreiging zorgt voor terreur. Charles weigert de legende over de vloek te geloven en zwijgt als een graf, maar al wie zijn vrouw probeert in te lichten wordt naar het hiernamaals geholpen.

Fraai in beeld gezet en degelijk geacteerd, kan deze prent misschien wel niet tippen aan Roy Ward Baker's hoogtepunten zoals "The Vampire Lovers" en "Scars of Dracula", maar het blijft voor nostalgische griezelfans best vermakelijk kijkvoer.

Nog één detail: dezelfde sfeervolle screenshots van de toren met de sombere onweerslucht erachter werden een jaar later ook gebruikt door Joseph Larraz in "Vampyres".

avatar van mikey

mikey

Sex with ghosts story kent 2 helften, de eerste is totaal onduidelijk maar wordt gelukkig gered door het 2e gedeelte waarin het mysterie dan eindelijk begint. met Cushing die het heft eindelijk in handen neemt. Ook al blijft het nogal onzinnig. Leuk om magee te zien.

Mooie nachtopnamen in de bossen die overdag gefilmd lijken (of andersom) en een sfeervol kasteeltje met werkelijk een schitterende overloop. Die je dan ook 100 keer te zien krijgt.

avatar van Vascago

Vascago

Vermakelijk, maar niet eng genoeg om een topper te zijn. Had veel meer ingezeten.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Een aardige gotische horror film, waarin Stephanie Beacham op overtuigende wijze een vrouw neerzet die getormenteerd word door een vloek van de voorouders van haar man.

Ian Ogilvy doet het wat minder als haar geliefde, maar Peter Cushing en Herbert Lom zetten wel overtuigende personages neer. Patrick Magee komt ook nog even voorbij in een kleine rol.

De sfeer is met name in het eerste gedeelte wel goed. Wanneer we erachter komen hoe de vork in de steel zit word het meer een soort familie drama.

Geen topper uit het genre, maar nog steeds wel genietbaar voor de liefhebbers van dit soort ouderwetse Britse horror films.

avatar van joolstein

joolstein

En geschreeuwd wordt er zeker in deze gotische horrorfilm, Nou en of! Regisseur Roy Ward Baker (bekent van de Hammer-film The Vampire Lovers) brengt de roman Fengriffen van horror-schrijver David Case tot leven met een lichte focus op melodramatiek ditmaal voor Amicus Productions.

De jonge vrouw Catherine (Stephanie Beacham, DRACULA A.D.) staat gerant voor goede schreeuwen en uiteraard een appetijtelijke decolleté. Precies hetgeen je kan verwachten in een Britse horrorfilm uit de vroege jaren '70. De huwelijksnacht van de arme Catherine blijkt echter veel meer te zijn (en voor baron Charles Fengriffen (Ian Oglivy) 'een stuk minder) dan verwacht. De vermeldde horror-icoon Peter Cushing (psycholoog Dr. Pope) verschijnt pas ergens halverwege. Verder weinig op aan te merken aan deze solide horrorfilm met prima spelers. Liefhebbers (en dat ben ik!) van horrorfilms met een Victoriaanse setting, kunnen zich hier goed mee vermaken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Ghosts galore. Headless horsemen, horseless headsmen, everything

Een paar dagen geleden besloot ik nog eens het aanbod van Thrillflix te checken en tot mijn grote verbazing hadden ze zowaar een categorie met gratis films. Daar zat wel wat interessant spul tussen, maar het wordt wel gelimiteerd tot één film per dag en als je meer wilt, moet je maar een abonnement nemen. Beetje een vreemde keuze aangezien ik dankzij een alerte user hier op MovieMeter erop gewezen werd dat al die films evengoed op Youtube staan. Achterliggend wordt dan ook gewoon die versie via de site getoond..

Als je voor de Youtube versie ga, dan kan je nog kiezen voor ondertiteling en dat is via Thrillflix niet mogelijk dus de keuze is dan snel gemaakt. In ieder geval, de reden dat ik voor And Now the Screaming Starts! was gaan zitten is eenvoudig: Peter Cushing. De ster die ten huize Metalfist een legendarische status heeft bereikt dankzij zijn werk voor de Hammer productiemaatschappij zou hier namelijk een hoofdrol in hebben. Dat vermoed je toch althans wanneer je de openingscredits bekijkt maar niets is minder waar aangezien Cushing pas een halfuur voor het einde op de proppen komt. Wat zich ervoor afspeelt is een vermakelijk filmpje dat overduidelijk is gaan lenen bij de vele Hammer producties maar toch net iets minder die typische touch heeft. Het is moeilijk om te pinpointen waar het net misloopt, maar Hammer is toch vaak een tikkeltje sfeervoller. Toch doet Roy Ward Baker (die sowieso een flink aantal Hammer producties op zijn naam heeft staan) veel goeds met het materiaal dat hij ter beschikking krijgt.

Het duurt alleen nogal lang vooraleer alles echt op gang komt. Stephanie Beacham is een fijne screamqueen die zich de longen uit het lijf schreeuwt maar manlief Ian Ogilvy is nogal zoutloos te noemen. Ze worden nagenoeg gedurende het eerste uur bijna volledig aan hun lot over gelaten qua degelijke acteurs maar dan krijg je gelukkig dus de immer geweldige Cushing ter beschikking. De film schiet meteen een versnelling hoger en ook de lange flashback met Herbert Lom als Henry Fengriffen is de moeite. Ik werd alleen niet warm of koud van Geoffrey Whitehead als Silas. Normaal gezien een personage dat echt iets moet uitstralen, maar Whitehead mist het. Het einde is voorspelbaar maar nog wel effectief genoeg. Misschien net iets teveel gestoeld op Rosemary's Baby maar kom, ik ben in een goede bui.

Er bestaat blijkbaar ook nog een US release waarin sommige scènes zijn geknipt (onder andere Cushing die een lijk zonder ogen ontdekt) maar de versie die op Youtube staat is dus unrated voor zover ik kan zien. And Now the Screaming Starts! is verder vooral zo'n typische net-niet film. Cushing doet het goed, Beacham zou niet misstaan in een Hammer film maar de verdere bijrollen zijn wat poverder en qua sfeer komt dit ook niet volledig tot zijn recht. Leuk om eens gezien te hebben, dat wel.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

Een typische Hammer-griezel. Traag en redelijk voorspelbaar. Ik hou wel van die gotische griezelfilms. De aankleding en algehele sfeer spreekt me wel aan. "And Now the Screaming Starts!" is een typisch spookverhaal. Best dat je niet de inhoud van de film hierboven leest, want dan blijft er eigenlijk niet veel meer over qua suspense. Het enige wat ik van deze film zal onthouden is het veelvuldig geschreeuw (vandaar de titel natuurlijk). En de voluptueuze boezem van Stephanie Beacham die constant uitdrukkelijk in beeld wordt gebracht. Hoe dieper en angstiger ze inademde, des te meer deze twee gigantische vleesklompen mijn aandacht trokken. Toch iets spannends

avatar van Noodless

Noodless

Geweldige titel voor dit typisch Brits gotisch horrorwerkje want er wordt heel wat geschreeuwd in deze film.

De locatie is fantastisch en het verhaal heeft een interessante combinatie van een spookverhaal met een legende. Het blijft boeiend tot het einde. De vraag is natuurlijk bestaat de legende echt of ziet de bruid Catherine waanbeelden. In ieder geval verloopt de huwelijksnacht totaal anders dan Catherine (Stephanie Beacham) en Charles Fengriffen (Ian Ogilvy) op voorhand dachten. De oorzaak ,volgens de legende, zou liggen bij Henry Fengriffen ( Herbert Lom ) , de opa van Charles die de vrouw van de houthakker Silas op haar huwelijksnacht heeft onteerd. Lom is overigens pas na een uur te zien. Maar ook op Cushing moet je ongeveer 45 min. wachten eer hij in beeld komt. Maar dat wordt prima gecompenseerd door de voortdurende aanwezigheid van de mooie Stephanie Beacham als Catherine met haar opvallende decolleté. Telkens prachtige shots van haar geweldige boezem in die nauwe jurkjes. De setting, de aankleding en sfeer zijn uitmuntend. 7/10