• 9.370.968 stemmen

Geregisseerd door: Jan Schomburg

Met onder meer: Sandra Hüller en Georg Friedrich

Gesproken taal: Engels en Duits

Plot Über Uns das All

Wie was de man waar Martha van hield en jaren mee leefde? En kan hij simpelweg zomaar vervangen worden door een andere? Nadat haar man verdwijnt, begint Martha te beseffen hoe weinig ze van hem wist en hoe zijn leven met haar slechts een schertsvertoning was. Maar in plaats van in het reine te komen met haar verlies, ontmoet ze een andere man. Deze man houdt haar ongewild verbonden met het verleden...

avatar van oasis17

oasis17

Zeer mooie film vooral de scène in de keuken is erg sterk. Gezien op Pluk de nacht en ik vind het erg jammer dat ik deze film nergens kan kopen!

avatar van mdj

mdj

Goed gespeeld door Sandra Hüller. Verrassend verloop van de film. Je verwacht een zware film met een zoektocht en veel psychologische problemen maar het loopt toch wat anders. Op het Leids Filmfestival was de regisseur te gast die vertelde dat het einde naar zijn smaak wat te 'happy' was maar dat Sandra H. zwanger was toen de film gedraaid was en het laatste stuk maanden later was waardoor haar buik goed zichtbaar was. Aanvankelijk probeerde hij die buiten beeld te houden maar dat was te lastig en toen dacht hij laat maar zitten. Waardoor de film een heus happy end kent.. Origineel verhaal.

avatar van BBarbie

BBarbie

Mijn tweede Sandra Hüller film op rij. Een film met twee duidelijk te onderscheiden gezichten. Het eerste deel is een mysterie, het tweede een romantisch drama dat weliswaar voortborduurt op het eerste deel maar daar amper aanknopingspunten mee heeft. Ik ben niet zo gecharmeerd van deze aanpak en had veeleer gehoopt dat linksom of rechtsom meer duidelijkheid zo komen over het dubbelleven van de eerste echtgenoot. Nu bleef ik ondanks de prima vertolking van Sandra Hüller met een tamelijk onbevredigd gevoel achter.

avatar van Collins

Collins

Aangename kleine film die in twee delen uiteenvalt. Het eerste deel een suspensevolle thriller die ergens halverwege tamelijk abrupt overgaat in een psychologisch drama. In het middelpunt van de film staat het personage Martha dat wordt gespeeld door Sandra Hüller. Martha is een vrouw wier leven opeens sterk verandert. Over de schokkende gebeurtenis die de aanleiding is voor de verandering, wordt verteld in het eerste deel. In het tweede deel geeft Regisseur en schrijver Jan Schomburg gedetailleerd weer hoe Martha met ontkenning en zelfbedrog antwoordt op haar veranderde omstandigheden.

Prachtige rol van Sandra Hüller. Hüller slaagt erin de kijker emotioneel te verbinden met haar personage. En dat is verrekte knap want het personage Martha laat zelf maar weinig emotie zien. Het zijn kleine gebaren, een onvoorspelbare mimiek, haar plagerige gedrag en de merkwaardige en misplaatste teksten die zij van de scenarist in de mond krijgt gelegd die van Martha een uniek en bijzonder boeiend persoon maken. Misschien niet direct een zeer sympathiek persoon maar wel een uitermate fascinerend persoon.

In het midden van de film verschijnt een wisseling van perspectief die het de kijker mogelijk maakt om de situatie in het algemeen en het personage Martha in het bijzonder vanuit een andere hoek te bekijken. Het is prettig om niet meer vanuit een benauwende kokervisie te beleven en veel meer op afstand te bewegen rondom de personages. We hebben een bredere kijk op de dingen en we kunnen weer ademen. Samen met het perspectief verschuift ook de focus van de film. De andere weg die wordt ingeslagen gebeurt toch wel plotsklaps. De film richt zich opeens op de toekomst maar vergeet gelukkig niet om die weg te plaveien met het leed dat weliswaar achter Martha ligt maar dat nog niet geheel is verwerkt.

Suspense en thriller gevolgd door drama. Een Interessante constructie. Edoch niet geheel geslaagd als film. Na afloop knaagt het. Er zijn lijntjes uit het eerste deel die zijn blijven liggen. Ik had graag meer inzicht gekregen in motieven achter de tragedie uit het eerste deel van de film. Schomburg laat dat stuk helaas liggen. Het voelt onbevredigend.