• 9.370.279 stemmen

Die Linkshändige Frau (1978)

Alternatieve titel: The Left-Handed Woman

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Peter Handke

Met onder meer: Edith Clever, Bruno Ganz en Michael Lonsdale

Gesproken taal: Duits en Frans

Plot Die Linkshändige Frau

Gebaseerd op de roman van de regisseur zelf. Een vrouw kondigt op een goede dag aan dat ze wil scheiden van haar man en haar zoon wil meenemen. Ze gaan samen akkoord met een proefscheiding. Ze proberen hun relatie nog wel op te lappen, maar tegelijkertijd ontwikkelen er zich ook andere relaties voor hen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

pak NU de trein of bus of fiets dan kan je em nog even meepikken in EYE om 19:00

McSavah

Te laat beavis! Jij gaat?

avatar van beavis

beavis

ik pak zo mijn tas inderdaad

verbaas me eigenlijk over de 0 stemmen hier momenteel, de titel en iconische poster staan al jaren ergens in mijn achterhoofd geparkeerd als een must see!

vooral leuk om meerdere films van cameraman Muller zo dicht bij elkaar te zien, dan vallen de overeenkomsten in stijl erg op. Overeenkomsten tussen Wenders en Jarmush, invloed van Hopper op al deze dudes... goed om te zien

McSavah

Had er nog nooit van gehoord, maar inderdaad interessant. Der Himmel über Berlin beviel me alleen vooral niet zo qua script (waar deze Handke blijkbaar medeverantwoordelijk voor was). Die Angst des Tormanns beim Elfmeter (boek van Handke) vond ik wat dat betreft sterker, maar kende dan weer een povere cinematografische uitwerking.

Mochizuki Rokuro

Je zou het op voorhand niet verwachten, maar David Lynch leek nooit ver weg. Edith Clever was op zijn minst zo in de war als Laura Dern, maar blijft wel wat standvastiger in haar eigen omgeving. Het personage is niet sympathiek en daarom kostte het eerste uur mij de nodige moeite. Het tweede was echter behoorlijk ambigue, los en daardoor zeer te genieten. Terwijl alles klaar staat om uiteen te vallen en elke passant (tien seconden Gérard Depardieu voor de completisten!), ontmoeting of familielid net zo goed een mens in een konijnenpak had kunnen zijn wordt het uiteindelijk in deze voorstad van Parijs ook gewoon lente.

Dat Wenders Ozu een grote inspiratie noemt wisten we al. Dat Handke (vaker scenarist - hier ook regie) en Robby Müller (vaak bij beide camerman), daar ook bij horen ook, maar hier wordt het bijna vermoeiend. Het valt in minuut één al op, maar het blijft en wordt steeds directer, tot een biosbezoek van een zwijgende (!) Ozu aan toe. Ik ben niet zeker, maar ik denk Tokyo Chorus/Tokyo no Gassho (1931). En Ozu hangt zelfs aan de muur (dat is bij mij thuis niet). Doordat de film het eerste uur als een mistige, sombere herfstdag oogt had de titel Früher Herbst niet misstaan, maar uiteindelijk kies ik dan voor Später Frühling. En Später Frühling maakte Ozu ook

Mochizuki Rokuro

PS. Ook Peter Handke trekt zelfs nog bezoekers naar EYE (al zullen de meeste op Robby Müller afgkomen zijn). Naast mij zat een ouder echtpaar, waarvan er een, misschien beiden, leraar Duits moet zijn geweest. Voor en na de film werdt het werk van Handke en referenties geciteerd en geduid. Zij vonden het zo ongelofelijk rustig in de zaal, maar ik vond de opkomst van zo'n 25 man juist boven verwachting.

Gewoon beter plannen, McSavah!. Eenmalige voorstellingen (ook deze had NL-se subs trouwens) in EYE, deze had ik ruim een maand geleden al aangekondigd: hier.

McSavah

Komen er nog meer 'must-sees', of zijn de meest bijzondere al geweest?

Heb zelf even gekeken, maar nu komen alleen nog maar Wenders en Jarmusch, en een Von Trier. Misschien dat ik Der Amerikanische Freund vrijdag nog meepik.

Mochizuki Rokuro

Van de vier die ik niet kende heb ik Korczak en Zwoele Zomeravond laten schieten - vanwege 'te druk'. Deze twee vielen op een avond, dus heb ik meegepikt.

Het werk met Wenders is wel het beste van Müller en omgekeerd. Zowel Alice, Im Lauf der Zeit, Falsche Bewegung, Amerikanische Freund als Paris, Texas zijn allemaal must-sees voor zover je ze niet kent.