b-film.nl
b-film.nl
The 25th Reich
Ozploitations nieuwe loot
Laten we eens met het affiche beginnen. Die ziet er bijzonder goed uit. In het midden richt een soldaat zijn mitrailleur op de kijker. Links en rechts van hem ook soldaten in een aanvallende houding. Achter hen een grote vuurbal die we kennen van zovele affiches. Helemaal op de voorgrond lezen we in ‘Duitse-metalen’ letters – ook bekend van vele met name obscure titels – de naam van de film.
De echte aandachttrekker bevindt zich achterin het beeld: een ruimtemonsterachtig wezen die de militairen bedreigt of helpt..? Super. Zo’n affiche werkt echter wel hoge verwachtingen. Die verwachtingen worden verder vergroot na het zien van de optiteling van de film. Een geestige animatie met een knipoog – en dat is dan wel vreemd – naar James Bond. Die deed toch niet mee met de tweede wereldoorlog?
Na de titels volgt er een lang verhaal over het hoe en waarom we een groep soldaten in een bos zien. Dat is een bekende aanpak bij b-producties. Een verhaal door een voice over laten oplezen en niet verbeelden bespaart geld. Het is ook een hint over de beperkte creativiteit van de makers. Die beperkte creativiteit wordt bevestigd door het beeld van die soldaten in een bos. De gehuurde kostuums zijn in orde en ook de Jeep geloven we. Het haarscherpe fel belichte camerawerk (‘megarama’ zoals we bij de titels lazen) werkt weinig overtuigend om een beeld van zo’n zestig jaar geleden neer te zetten.
De makers willen wellicht Kelly’s Heroes in herinnering brengen, bij hun acteursensemble zit geen Clint Eastwood of Telly Savalas. Men doet wel hun best daarop te lijken. Er wordt gekauwd op sigaren, gerocheld met stemmen en er worden norse blikken uitgewisseld. Ook is er humor: “God's absent without leave, sergeant, or don't you watch the newsreels?”. Best leuk. Tevens wordt er veel gepraat, maar niet alle dialogen zijn dijenkletsers. Na 40 minuten is er nog geen vuurbal te zien en al helemaal geen ruimtemonsterachtig wezen. Wel een prima scene waarin de helden worden belaagd door super-muggen.
Het is natuurlijk de bedoeling dat we het allemaal niet serieus nemen. Dit is een b-film uit Australië en een nieuwe loot aan de stam van de Australische exploitation-variant: ozploitation. Regisseur Stefan Armis was ook de cameraman de documentaire Oz-encounters: UFO’s in Australia.
JdW