• 9.370.364 stemmen

08/15 - Zweiter Teil (1955)

Drama / Oorlog | 110 minuten

Genre: Drama / Oorlog

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Paul May

Met onder meer: Joachim Fuchsberger, O.E. Hasse en Rolf Kutschera

Gesproken taal: Duits

Plot 08/15 - Zweiter Teil

De film vertelt het verhaal van de soldaat Asch, aan het front bij Stalingrad, nadat hij de opleiding in de kazerne er op heeft zitten.

Oberstleutnant von Plönnies

Ingrid Asch

Lore Schulz

avatar van Richard1189

Richard1189

Wie het boek eerst gelezen heeft kan zich beter verplaatsen in de leven van de Duitse soldaat. Spanning, humor en avontuur en soms erg provinciaals. Van hetzelfde niveau als deel 1. De film houdt de aandacht stevig vast.

avatar van simonfender

simonfender

Fantastische serie, als je je verplaatst in het feit dat de film in 1954 gemaakt i!

Heel bijzonder, blijft boeien en vasthouden

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Slechtste deel van de 3 vind ik........weinig spanning.......2,5

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Dit 2e deel is nog steeds onderhoudend. Een combinatie van avontuur, humor, romantiek en emoties.

3,0 *

avatar van joolstein

joolstein

Het tweede deel van de 08/15-trilogie draagt het onderschrift; Aan het front. En regisseur Paul May keert een jaar na het eerste deel terug met deze film wederom op werk van schrijver Hans Hellmut Kirst. Ook verschillende acteurs keerden terug om hun personages opnieuw te spelen, aangevuld met enkele nieuwe personages. Tja..ook het plot is voor het grootste gedeelte gewoon hetzelfde gebleven; Oftewel via grappen en grollen de spanningen tussen de soldaten en officieren weergeven. Het enige verschil is dat het nu aan het front en niet in de kazerne afspeelt.

Tja de film is misschien iets meer samenhangend en er zijn wat betere scenes in Rusland maar deze verschillen zijn nihil. Echter tot overmaat van ramp is deze film ook een vijftien minuten langer Dus de titel is nog steeds toepasselijk! Voor degene die het niet weten; de titel "15/08", zijn cijfers die in Duitsland staan ​​voor iets dat volgens het boekje gaat, maar ook erg vergeetbaar of middelmatig is. Ik was al niet echt onder de indruk van de eerste film en helaas moet ik zeggen dat deze tweede film mijn mening niet verandert. En dan bestaat er zelfs nog een derde film...?

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Schweinehund!

En daar was deel twee al van 08/15 op de gebruikelijke dinsdagavond avond dat ik altijd even met mijn vader zit. En opmerkelijk genoeg zei hij dat hij de hele week had uitgekeken naar dit deel, dat terwijl hij toch meestal amper door heeft wat we gaan kijken of een week later er nog weet van heeft. Neem nu bijvoorbeeld The Exorcist wiens naam eind van de avond viel, misschien een jaar geleden dat hij die zag en best wel indruk maakte op dat moment, maar meneer wist er weinig meer van. Zucht, soms vraag ik me wel af waarom ik de moeite neem om al die goede films te selecteren en laten zien. Maar goed...

08/15, de vorige film was mij vooral opgevallen vanwege zijn jolige en klucht-achtig toon maar had de twee helft rond Asch en zijn meesterplan toch nog best een aardige indruk gemaakt wat uitmondde in een 3.5. Toch hoopte ik wel op een beetje beterschap met deel twee waar we onherroepelijk in de oorlog gingen belanden en ik toch hoopte op een iets serieuzer geheel met een hoger niveau. En dat kwam er maar gedeeltelijk uit. Desalniettemin is er het treffende beeld van Rusland en omgeving met sneeuw, koude en ontbering hoewel de mannen er opzich nog redelijk bij zitten en goed uitzien. Laten we zeggen dat de echte tering nog moet beginnen en andermaal is 08/15, net als het eerste deel, niet zozeer een oorlogsfilm als een schets van het soldatenleven.

Ondanks de uitblijvende oorlog en serieuzere toon is ook dit deel, net als de eerste, best te doen en heeft het zijn charme. Uiteraard is er het bekende beeld van machtstrijd, een dwarse en ijdele officier als Witterer, conflict en spanning, maar wordt ook vooral de humor niet overgeslagen met een kostelijk karakter als Kowalski die zich niet gek laat maken. Maar zo richting het einde valt er zowaar ook nog wat oorlog te genieten met paniek, terugtrekking en een duel met tanks die grote overeenkomsten heeft met Vilsmair Stalingrad uit '93 . Daarnaast zijn er ook zat fraaie details zoals de tegen de kou dik ingepakte mannen die amper fatsoenlijk kunnen lopen, de Russische modder genaamd raspoetitsa die een vijand opzich was, de term Hiwi's die voorbij komt en het beeld van een overvol magazijn waar de beheerder er warmpjes bij zit. Begrijp goed dat er best wel veel voorraden voor handen waren in de ketel, pakhuizen vol zelfs met voedsel en kleding, echter een Duitser doet niets zonder bevel. Het is belangrijk dat alles gedocumenteerd wordt en op papier staat, stel voor dat je verantwoording moet afleggen, dan dat je kleuemende en hongerende soldaten helpt. Het is een beeld dat moeilijk te geloven is maar toch door verschillende veteranen geschetst wordt.

En zo blijkt part 2 van de 08/15 reeks net als de 1ste geen topfilm maar gezien het tijdsbeeld van de jaren '50 best wel oké. Natuurlijk wordt er iedere vorm van Nazisme en oorlogswreedheid achterwege gelaten wat natuurlijk niet zo vreemd is aangezien het nog maar tien jaar geleden was. Ik ben benieuwd naar het derde deel volgende week.