• 9.379.368 stemmen

Il Maestro e Margherita (1972)

Drama / Fantasy | 95 minuten

Geregisseerd door: Aleksandar Petrovic

Met onder meer: Ugo Tognazzi, Mimsy Farmer en Alain Cuny

Gesproken taal: Italiaans en Servisch

Plot Il Maestro e Margherita

Een Russische schrijver komt in het Moskou van 1925 in conflict met de censuur op zijn toneelstuk over Pontius Pilatus. Hij krijgt steun van een mysterieuze geleerde (de duivel) die al zijn tegenstanders uitschakelt. De uiteindelijke opvoering wordt met zwarte magie tot een provocerend schandaal gemaakt, waarna de auteur wordt opgeborgen in een inrichting.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Op het Pula Film Festival van de Joegoslavische Films in 1972 won de prent twee Golden Arena Awards: Best Acteur (Velimir 'Bata' Zivojinovic) en Beste Regie.

De film is verkrijgbaar op DVD in de States.

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog steeds geen stemmen voor deze Bulgakov verfilming ? Miscchien omdat de Bulgakov buffs hier weten dat je zijn klassieker onmogelijk adequaat kunt verfilmen, hooguit als een soort animatie waar de Russen nu geloof ik ook mee bezig zijn.

Enfin, Petrovic maakt van het boek een soort versluierde kritek op bureaucratische misstanden in YUG in de jaren 70, zoals het boek ook gedeeltelijk een satire/veroordeling was van de Sovjet-dictatuur. Alleen was het boek nog veel meer en de film niet, dus dan blijft er weinig interessants over. De PP- Jesse Franco van Nazareth nevenintrige zit hier ook in, maar dan als toneelstuk dat master Tognazzi in de problemen brengt. Op het eind zien we een soort Makavejev light achtige groepsstrip die naar ik meen toch weinig met het boek te maken heeft..

Behalve laatstgenoemde zien we oa Cuny als Woland en Farmer als Margerita, die laatste heeft hier erg weinig te doen. Ik had trouwens liever die zwarte kat wat vaker in beeld willen zien.

Muziek van Morricone.

avatar van ghostman

ghostman

Ik heb de Joegoslavische ( Servische / Slavische ) versie gezien en die heeft geen score van Morricone . De film is hier en daar een beetje onevenwicht , maar hij ziet er wel geweldig uit ! Ik hou van dit soort films ...

"Oj, rjabina kudrjava ja bjelyjee cvity

oj rjabina rjabinushka shto vzgrustnula ty"

Aleksandar Petrovic - Il Maestro e Margherita (1972)

****0,49 * / ***** , onvergetelijk

avatar van D-ark

D-ark

Cinnacita in Tilburg vertoond hem ieder geval volgende week zondag. Lijkt me behoorlijk interessant, even kijken als ik die dag tijd kan vrij maken.