• 9.370.349 stemmen

The Creeping Flesh (1973)

Horror / Sciencefiction | 94 minuten

Genre: Horror / Sciencefiction

Alternatieve titel: Het Sluipende Vlees

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Freddie Francis

Met onder meer: Christopher Lee, Peter Cushing en Lorna Heilbron

Plot The Creeping Flesh

"A terrifying journey through the nightmare worlds of evil, insanity and terrible revenge."

Londen, laat-Victoriaanse tijd. Professor Emmanuel Hildern keert terug uit Nieuw-Guinea met het geraamte van een duivels wezen, volgens de plaatselijke legende een Geest van het Kwaad. Wanneer hij het skelet met water reinigt stelt hij vast dat er vlees begint aan te groeien. Hij ontleedt de cellen, die kwaadaardig blijken te zijn en maakt een serum waarmee hij hoopt krankzinnigheid te kunnen genezen. Een tijd later gebruikt hij zijn dochter als proefkonijn maar het loopt slecht af. Ze komt terecht in de inrichting van zijn halfbroer James, die zelf een onderzoek leidt naar krankzinnigheid. James brengt een bezoek aan Emmanuel en steelt zijn nota's. Wanneer hij ze leest besluit hij het geraamte te stelen maar is zich niet bewust van het feit dat het niet met water mag in contact komen.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Heel lang geleden dat ik deze film heb gezien, en met behulp van het forum hier heb ik deze film hervonden, nu nog zaak hem ergens te bemachtigen.

Wat ik herriner is het een hele leuke en spannende film. Maar dit was vele jaren geleden.

Doch een film die me ruim 15 jaar is bijgebleven, dus zal gerust de moeite waard zijn voor Horror liefhebbers als ze hem ergens tegen het lijf lopen.

3,5

Mac Hammer Fan

Eén van mijn favoriete gotische horrorfilms van de vroege jaren zeventig, met Peter Cushing die nog maar eens een grandioze acteerprestatie neerzette. Hij portretteert een krankzinnige geleerde die in de ondergrond van Nieuw-Guinea een skelet ontdekt van een soort duivels wezen. Bij contact van de beenderen met water begint er vlees aan het skelet te groeien... Er zijn heel wat nevenintriges in het verhaal verwikkeld, en de muziek van Paul Ferris is ook erg sfeerscheppend. Voeg daarbij nog een overtuigende Christopher Lee (als zijn halfbroer en directeur van een krankzinnigengesticht) en je hebt een klassieke griezelfilm waar de fans beslist van zullen kunnen genieten...

4,5 sterren

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Betere in zijn genre

SuperSideSwipe schreef:

3,5

Uit zowel Regio 1 als Regio 2

De versie van Columbia in de USA is helderder dan de UK DVD.

Er is ook een 4:3 versie in Frankrijk uitgekomen, in de Peter Cushing Box set. Maar die heeft geforceerde Franse subtitles.

Het schijnt dat de UK DVD momenteel uitverkocht is:

Prachtige Belgische poster.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Peter Cushing laat in deze film de breedheid van zijn acteer kwaliteiten zien. In deze film weet hij zowel te overtuigen als krankzinnige/geobsedeerde geleerde alsook een wanhopige vader die zich zorgen maakt om het welzijn van zijn dochter. Prachtig om hem in deze film aan het werk te zien.
Daarnaast word hij nog eens bijgestaan door een solide Christopher Lee en ook Lorna Heilbron weet op een overtuigende wijze haar steentje bij te dragen.
Niet alles in deze film werkt. Het hele gebeuren rondom de familieperikelen en de daarbij gepaarde krankzinnigheid komt wel goed over.
Dat dit veroorzaakt zou worden door een duivels creatuur met een geraamte waar weer vlees aan komt groeien iets minder. Ik moet ook zeggen dat ik de vertoning van het monster een van de zwakste momenten uit de film vind.
Verder valt er echter genoeg te genieten aan deze vlotte gotische horror met een sfeervolle soundtrack.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik zei al eerder dat Hammer films niet mijn ding zijn en dat zie ik hierbij nogmaals bevestigd. Cushing en Lee zijn goede acteurs maar het is me allemaal wat te stijf en theatraal. Het concept was redelijk interessant, de uitwerking ben ik niet zo enthousiast over. Uiteindelijk bleek het dan toch maar om een gebeurtenis te gaan die zich in het hoofd van de professor afspeelt. Uiteindelijk bleef het monsterconcept toch erg beperkt.

avatar van Noodless

Noodless

Ben met alexspyforever eens over dit horrorwerkje.
Inderdaad wat stijf en theatraal gebracht. Leuk concept, maar uitvoering laat de wensen over. Zo ziet het monster er tegenvallend uit en echt spannend wordt het nooit. Ook heel het gedoe rond de familieperikelen wordt veel te lang uitgesponnen, zeker het verloop wanneer de dochter de stad in trekt voor vermaak in bars en haar kwade uitbarstingen als gevolg van vervelende handtastelijke mannen. Het toeval dat ze bij een gezochte misdadiger komt, is wat aan de flauwe kant. De sfeer en setting zijn wel oké en ook het acteerwerk is overtuigend. Al bij al een matige film. 5/10

avatar van joolstein

joolstein

Deze film werd gemaakt door Tigon (bekend van bv. Witchfinder General) en is één van de concurrenten van Hammer Films. Het maakt ook gebruik van de twee acteurs die in vele Britse horrorfilms optraden; Peter Cushing en Christopher Lee. Ook in de stoel van de regisseur zat niet zomaar iemand! Freddie Francis; misschien wel één van de grootste Britse horrorregisseurs.

Verwacht bij 'The Creeping Flesh' géén monsterfilm!! Dat is het namelijk niet! Maar het is wel een intrigerende film. Dit komt vooral door het te ambitieuze plot. Dat scenario is fris en origineel. Het is een horror, maar het is veel meer van de psychologische aard dan het eerst lijkt te zijn. Die psychologische inspanningen zijn over krankzinnigheid, obsessie en familie,maar daarnaast is er een klein beetje monster en presteert het ondertussen ook nog een subplot over een ontsnapte gek. Misschien daardoor iets teveel of te ingewikkeld.

Het bevat ook goede uitvoeringen van Peter Cushing en een heerlijk ijzige Christopher Lee. Maar het is de mooie Lorna Heilbron echter die voor de grootste verrassing zorgt! Ze speelt uitstekend als Penelope en transformeert prachtig van zoet en onschuldig naar waanzinnig en dodelijk. Wat betreft het wezen (het kruipende vlees) daar is niet heel veel focus op.

Al met al was dit een erg fijne film, (mijn derde hoge positieve cijfer voor een afwijkende film van Tigon) die als één van de laatste een stijl van horror bezat die snel daarna zou verdwijnen door de komst van The Exorcist en The Texas Chainsaw Massacre .

avatar van wendyvortex

wendyvortex

O ja, dit vind ik een hele fijne Britse horror. Professor komt thuis met een vreemd skelet, als het nat wordt groeit er vlees aan. "What is it that you want from me" woeha!!! Peter Cushing en Christopher Lee in één van de laatste klassieke typisch Britse horrors. Ik vind hem geweldig.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Duivelsbloed...

Weinig sensationeel Victoriaans griezelfilmpje. Hoewel het uitgangspunt veelbelovend was, werd er te weinig mee gedaan. Zoals vaker in die ouderwetse films zat het beste in de laatste 10-15 minuten. Over de volledige lengte heb je wel een creepy sfeertje, zeker wanneer de dochter een injectie krijgt van "duivelsbloed", maar creepy was hier helaas niet synoniem voor spannend. Peter Cushing en Christopher Lee zijn natuurlijk iconisch te noemen in dit soort films.