Genre: Komedie / Romantiek
Alternatieve titel: Oh My God!
Verenigd Koninkrijk / Frankrijk / Duitsland / Zwitserland / Luxemburg
Geregisseerd door: Tanya Wexler
Met onder meer: Maggie Gyllenhaal, Hugh Dancy en Jonathan Pryce
Releasedatum: 8 december 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Hysteria
"A comedy about the birth of the vibrator in Victorian England."
Hysteria speelt zich af in het Victoriaanse Engeland, waar de twee dokters Joseph Mortimer Granville en Robert Dalrymple (Dancy en Pryce) vrouwen behandelen tegen hysterie. Deze aandoening werd destijds toegeschreven aan vrouwen met prikkelbaarheid, woedeaanvallen of onverklaarbare huilbuien. In hun zoektocht naar een geschikte behandeling en met de hulp van Edmund (Everett), een miljonair met een passie voor elektriciteit, experimenteren ze met met een nieuw elektrisch apparaat...
Charlotte Dalrymple
Lady St. John-Smythe
Mr. Squyers
Lord St. John-Smythe
Kippie.
..... Een film rondom de uitvinding van de vibrator. Ik denk dat ik deze maar oversla.
Kippie.
Ik ben helemaal niet preuts, maar vind het onderwerp gewoon erg bizar. Ik interesseer me hier echt totaal niet voor. Daarom laat ik deze aan me voorbij gaan.
Offtopic: Je avatar is eng
Salad fingers, aah!
Prudh
Ok duidelijk, uit je eerdere bericht leek het een beetje op 1+1=2 namelijk. Ik vind het onderwerp ook bizar. Ben wel benieuwd hoe het getackeld wordt
SunChaser
Net gezien, tijdens Leids Filmfestival. Zaal zat vol en 95% was vrouw. Er werd gegierd van t lachen. Film s t leukst in het begin en aan het eind. Daartussen een hele degelijke waargebeurd verhaal. Voor mn gevoel had er meer ingezeten maar al met al een geslaagde film die in een volle zaal volledig tot zn recht komt.
The One Ring
Na het zien van de trailer had ik het gevoel de film al gezien te hebben. Je ziet in de trailer immers de hele uitvinding en de rijs naar succes van de vibrator. Met vragen liet het me niet achter. Het probleem van Hysteria is dat de complete film dan ook aanvoelt als filler voor de momenten uit de trailer. Dit is er eentje die van de automatische piloot is afgerold. De manier waarop klassen- en geslachtsverschillen hier gebracht worden is zo voor de hand liggend dat iedereen het had kunnen verzinnen. Dus je krijgt weer een filmpje waarin de arrogante middenklasse neerkijkt op de zielige lagere klasse, terwijl één vrouw uit de rijke middenklasse uiteraard onbaatzuchtig opkomt voor de armen. Uiteraard is ze ook een anachronistische feminist. De hoofdpersoon is echter niet Gyllenhaal, maar Dancy, een idealistische dokter die niet weten of hij moet kiezen voor zijn idealen of zijn plicht. Een conflict dat in al heel veel films op een zelfde manier is uitgewerkt (zeker in Britse cinema) en waarvan de uitslag als vaststaat voordat het conflict begonnen is. Wat de film red is de typische Britse humor, die soms wat flauw is, maar bij tijden ook gewoon echt leuk, zeker in de scènes met Rupert Everett (die man die de vader van Everett speelt is overigens een bizarre verschijning) die wel érg droog zijn teksten weet te brengen. Verder is het een zegen dat de film de toon flink luchtig houdt en zichzelf niet al te serieus neemt. Daardoor kijkt het lekker weg, maar over een jaar praat niemand er nog over.
Prudh
Wat The One Ring zegt.
Ik heb me eigenlijk stierlijk verveeld, ware het niet dat het uitgangspunt de film wat redt. Jammer dat er zo op safe wordt gespeeld, met een onderwerp als dit had Hysteria veel gedurfder en veel minder moralistisch kunnen en moeten zijn.
Donkerwoud
Voor mij gaf het brave sfeertje juist een extra element van humor aan de film. Het vergroot de aandoenlijkheid van Hugh Dancy als de idealistische, zedelijke arts die eigenlijk continu vrouwen aan het bevredigen is. Dit is geen film om een stevig statement te maken.
John Lee Hooker
Vreselijk oubollige, duffe en langdradige bedoeling dat wel iets weg heeft van een toneelstuk. Ik heb me continu geïrriteerd aan de lelijke kapsels, zielige humor-elementen, stereotype personages, de formaliteit en de overdreven soundtrack. Het verhaal is uit een kist met open deksel van de zolder gehaald zodat er op alle scènes een dikke stoflaag te zien was. Clichématige toestanden zijn kenmerkend zoals het eten aan tafel waarbij er geruzied wordt, een ongelukje waarbij onze professor per ongeluk bovenop Charlotte beland en de zelf-service waarbij Dr. Mortimer zit te klungelen met zijn vis waardoor de jongedame aan de rechterkant hem natuurlijk te hulp moet schieten. Dit hopeloze brouwsel wordt verder bijgestaan door een Engels accent dat je doet herinneren aan theepotten en postzegels waardoor ik bijna zin had om te gaan breien.
Een verzorgde uitstraling maar de invulling is helaas te afgezaagd.
Number23
Romantisch niemendalletje in een leuke setting en met verrassend aanstekelijk acteerwerk. Het verhaal zorgt voor flink wat giechelmomentjes door het onderwerp, helaas ook veel cliches. Deze worden echter verbloemd door een enthousiast optreden van de charmante Gyllenhaal en vooral door de iets te kleine, maar zeer grappige rol van Everett. Ook Pryce en Dancy zijn zo slecht nog niet.
gauke
Een gladde, charmante, voorspelbare, oppervlakkige, ondeugende maar onschuldige film over emancipatie, verschil in klasse, de uitvinding van de vibrator en klaarkomen zonder bloot. (De regisseur brengt het originele thema bijzonder conventioneel voor het voetlicht). Soms teergevoelig, plagerig of grappig, maar opsmuk en verrassingen blijven uit. Maggie Gyllenhaal is slagvaardig en ongelooflijk overtuigend en Hugh Dancy is de perfecte gentleman.
JBass
Heerlijke film!
Absoluut niet vulgair al zou je dat in eerste instantie wel vermoeden. Deze film had voor mij alles dat een film moet hebben: Goed verhaal, leuke humor, idyllische achtergronden en goede acteurs die deze film met veel plezier kunnen dragen.
Voor mij 5*
blurp194
Subtiel leuke komedie, met een grappige en voorspelbare romantische zijlijn in het verhaal. Met een heel licht ondeugende knipoog in het verder volkomen onschuldige verhaal, dat ook nog even de klasseverschillen in Engeland en de beginperiode van de emancipatie aanhaalt. Overduidelijk met veel plezier gemaakt. De af en toe wat toneelstuk-achtige benadering past prima bij de setting in het post-Victoriaanse tijdperk.
Maggie Gyllenhaal is met haar bijrol wel de ster van de film vind ik. En Hugh Dancy is ook prima.
Zeer vermakelijke romantische-komedie over de uitvinding van het sexspeeltje namelijk de vibrator. De film kijkt lekker weg en roept een mooie Victoriaanse sfeer op. Maggie Gyllenhaal als de verstoten vrije dochter steelt de show.
jstinissen
Een verzorgde uitstraling maar de invulling is helaas te afgezaagd.
ik ben het hier totaal mee eens . helemaal niet mijn ding wat een draak van een film
Leeftijd ?
Ja moet kunnen , ieder z'n mening maar toch.......
Droge orgasmes.
Hysteria is een vermakelijke komedie die, ondanks het gedurfde onderwerp, behoorlijk op safe blijft spelen. Dat geeft verder niets, want dit zogenaamde geschiedenislesje komt best geloofwaardig over en brengt daardoor een hoop humor met zich mee. Het bloedserieuze gebruik van de vibrator om vrouwen van hun ‘hysterie’ af te helpen doet sowieso een glimlach rond de lippen verschijnen. Je zult destijds maar geleefd hebben.
Het zijn, naast het grappige gegeven, vooral de karakters die vermaak bieden. Met de gortdroge Dancy en Everett voorop. Welkome afwisseling is Maggie Gyllenhaal die, als geëmancipeerde vrouw en voorvechtster van de armen, voldoende tegengas biedt aan de dokters die vrouwen willen behandelen door stimulering van de clitoris. Het daaruit voortvloeiende ‘spasme’ wordt als genezing gezien, hetgeen de meeste hilariteit oplevert.
Alle orgasmes ten spijt blijft de film behoorlijk droog en vallen, naast de humor, ook de sfeervolle setting en de mooie kostuums op. Evenals de goede acteerprestaties. Een en ander ligt er verhaaltechnisch gezien echter behoorlijk dik bovenop, waardoor echte verrassingen uitblijven. Desondanks hapt de film lekker weg en valt er voldoende te genieten.
Goed.
Met dank aan Paradiso voor het recensie-exemplaar.
Leo1954
- 2073 berichten
Zeker een vermakelijke romantische komedie, goed gemaakt en gespeeld. Maggie Gyllenhaal is weer genieten, haar rol is ook leuk. Het verhaaltje is wat magertjes, de film is geen hoogstandje, maar gewoon een prettig vermakelijk filmpje.
narva77 (crew films)
Geen hoogstandje, maar Maggie Gyllenhaal is wel een hoogtepunt - get it; hoogtepunt.
Leo1954
- 2073 berichten
Zeker narva, Maggie Gyllenhaal is een erg leuke actrice, speelt de opstandige en stoute meid in meerdere films erg goed en dat is haar ook op het lijf geschreven. Bij deze film echter heb ik door de vele hoogtepunten (I get it) het hare helaas gemist.
Hugh Dancy gaf ook een nieuwe kijk op het begrip muisarm, beroepsgerelateerde overbelasting. En de oplossing daarvan...
Pazmaster
Zeer geestige film over het ontstaan van de vibrator. Hier en daar wel wat voorspelbaar maar de film is erg plezierig om naar te kijken door de droge humor die er in zit. Ook de charmante Maggie Gyllenhaal is erg prettig om naar te kijken, en de rest van de cast doet het ook niet slecht. Dik tevreden over deze film waarmee ik me prima heb vermaakt. 3,5 ster
EmanuelScheper
- 1952 stemmen
Super film...helemaal de setting die normaal voor mij helemaal niet leuk is...lekkere humor. En gedeeltelijk nog waar ook nog...m.b.t het ontstaan van de vibrator.
barcam
Zeer aangename vermakelijke originele film over de uitvinding van de vibrator. Genieten van het begin tot einde.
Dominootje
De laatste tijd tref ik alleen maar films die zo lang duren en waardeer ik het niet..
Dan krijg je deze, beetje afgeraffeld op het einde en maar anderhalf uur! Jammer..
Fast Eddy
Leuke frisse verfilming i.v.m. de uitvinding van de vibrator.
Indien ik op voorhand de inhoud geweten (of hier even komen lezen), dan
had ik hem waarschijnlijk links laten liggen.
Blij dat ik deze toch gezien heb.
De prima geacteerprestaties en de leuke humor maken deze film net iets beter dan de standaard.
Enig munpuntje vond ik de toespraak van dokter Mortimer in de rechtzaal.
Deze was op één of andere manier wat ongeloofwaardig.
mrs A
Leuke komedie, lekker origineel.
Het brave sfeertje maakt het nog beter,
echt aanradertje!
Fucking genius!

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

SM-rechter
Drama, 2009

Secretary
Komedie / Romantiek, 2002
londen, engelandhysteriaprocesziekenhuisdoktervibrator masturbatiecourt trialhorny femalesexually empowered woman treatmentexpert witnessex prostituteelectrical deviceself loveprivate practice duringcreditsstingervrouwelijke regisseur