• 9.374.720 stemmen

Upperseven, l'Uomo da Uccidere (1966)

Drama / Actie | 103 minuten

Genre: Drama / Actie

Alternatieve titels: The Man of a Thousand Masks / The Spy with Ten Faces

Oorsprong: Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: Alberto De Martino

Met onder meer: Paul Hubschmid, Karin Dor en Vivi Bach

Gesproken taal: Italiaans

Plot Upperseven, l'Uomo da Uccidere

Paul Finney is agent Super-7 van de Secret Service en moet samen met een vrouwelijke collega van de CIA een transport van een miljardenlening voor een Afrikaans land bewaken. Wat hen daarbij goed van pas komt, zijn de vele vermommingen en gezichten.

Paul Finney, the Upperseven

Helen Farheit

Gibbons / Sir Richard M.

Bank director

'M' (as Bruno Smith)

Duke Robin

avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

Wat zie ik, nog geen observaties van de Rosalba Neri buffs voor een film waarin Rosalbaatje zich helaas offscreen uitkleedt, al even offscreen sex heeft met de held, onscreen een liedje zingt en op de gitaar tokkelt, als altijd smerige spelletjes speelt, probeert de held in de val te lokken maar daar zelf in trapt en na amper 10 minuen screentime wordt doodgeschoten ? Of misschien juist vanwege die redenen...
Hoe dan ook, 1 van de talloze eurospies die het continent destijds overspoelden, deze co- productie echter met een schijnbaar groter dan gebruikelijk budget, waardoor we aardig wat locaties van over de hele wereld kunnen bezoeken en de actiescènes adequaat zijn. Een Bond imitatie/ spoof allicht, zij het niet zo volkomen parodistisch als vaker het geval was, meer tongue in cheek dan downright silly.
Die silliness wordt hier niet geleverd zozeer door slapstickkluchtigheid, maar eerder via het onwaarschijnlijke arsenaal aan maskers dat de held hier tot zijn beschikking heeft, en die hij klaarblijkelijk verstopt in zijn endeldarm of tussen zijn tenen. Die eponieme held heet dan ook niet voor niets zo in de Engelstalige versies, in de Italiaanse echter is de Bond invloed duidelijker en leren we hem kennen onder zijn codenaam Upperseven.
Die moet volgens diezelfde titel dood, en waarom ? Omdat hij een spynetwerk op het spoor is dat wordt geleid door ene Cobras, zo zien wij in het begin waarin Upperseven is gearriveerd in Kopenhagen om het netwerk op te rollen, dat daar domicilie schijnt te hebben in een fabriek. Helaas ontkomt de booswicht, met zijn assistente Vivi Bach, zijn main henchman Lollobrigida- Santos en ook de chinks voor wie hij natuurlijk werkt.
Na deze inspanning blaast Hubschmid stoom af in Londen met Neri, maar dat is slechts het begin van zijn missie. We leren namelijk dat Cobras en de chinks bezig zijn om het yankee imperialisme te bestrijden in Afrika, en werken aan de ontwikkeling van weapons of mass destruction. Upperseven staat er gelukkig niet alleen voor op deze missie : hij heeft de assistentie van de lieftallige CIA spionne Karin Dor ( n.b. : deze film kwam schijnbaar voor you only live twice ) die behalve lieftallig ook behoorlijk onnozel is, trouwens.
Hun werkzaamheden brengen de 2 collega's en allicht aankomende gelieven op talrijke al dan niet exotische bestemmingen : Basel, Kaapstad, Rome, Ghana en wederom Rome, waar alles besluit als een klucht nadat de wereld reeds is gered op de in het genre gebruikelijke wijze .
Vrij onderhoudend zij het een tikkie te lang misschien, silly maar met mate. Hubschmid heeft de juiste flegmatieke uitstraling en weet het juiste midden tussen koddig en cool te bewaren, net als de film zelf. Alleen een doodzonde dat Neri hier dus slechts een bijrol heeft...Bruno Nicolai leverde een loungy score af zoals die verwacht mag worden.

Is onlangs uitgebracht op DVD in IT door cinekult, fansubs zullen wel al klaar zijn. Was al veel langer een Duitse DVD , het is dan ook vreemd dat hier niet op gestemd is. Trouwens : een film met Hubschmid, Bach en Dor moet heel vaak op de Duitse teevee te zien zijn geweest...ik stel dus voor dat u eens lekker gek doet en gewoon stemt/ een mening geeft.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Een behoorlijk geslaagde en vermakelijke Bond immitatie.

De overeenkomsten liegen er niet om,.

"M"en zijn secretaresse ("Moneypenny) zijn aanwezig (in Londen) onder andere namen uiteraard, schitterende "girls", die niet voor elkaar onderdoen qua schoonheid(Bach, Dor en Neri) en enkele gadgets, en coupé sportwagen.

Paul Hubschmidt is daarnaast een perfecte keuze voor de rol van geheimagent.

Zijn gedaanteverwisselingen, middels gebruik van gezichtsmaskers, zijn een leuk extra'tje.

Hij draagt die constant bij zich, zelfs verstopt in zijn kousen, om er snel gebruik van te kunnen maken.

Neem daarbij de vele locaties: Londen, Rome, Kopenhagen Zuid Afrika, Zwitserland, en de "Bondiaans" aandoende muziek, en je komt op je kosten met deze prettige eurospy'.

Gelukkig ontbreekt de nodige humor ook niet.

Bij toeval ontdekt op YouYube, en aangenaam mee vermaakt.

N.B.

Waarom zie ik geen filmposter meer hierboven?