• 9.183.748 stemmen

Het Varken van Madonna (2011)

Komedie / Fantasy | 114 minuten

Genre: Komedie / Fantasy

Alternatieve titel: Madonna's Pig

Oorsprong: België

Geregisseerd door: Frank Van Passel

Met onder meer: Kevin Janssens, Marijke Pinoy en Wine Dierickx

Gesproken taal: Nederlands

Plot Het Varken van Madonna

Handelsvertegenwoordiger Tony (Kevin Janssens) is op verkoopsmissie in de Belgische Westhoek. Hij wil zijn metalen gigolo-varken Porki aan de man brengen maar komt klem te zitten in het onooglijke gehucht Madonna, ooit het strijdtoneel van de Eerste Wereldoorlog. De mooie dorpslerares Maria (Wine Dierickx) bekommert er zich om het lot van haar bijna uitgestorven dorp. Tony bekommert zich om zijn fout lopende relatie. Hij wil weg. Zij wil blijven. Het varken van Madonna zal hen allen helpen.

logo tmdbimage

avatar van jerry r

jerry r

bizar sprookje een beetje een Jean-Pierre Jeunet film.

ik ben een liefhebber van zwarte humor

leuk

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

ik weet het niet echt met deze film. op zich is de cast zeer sterk en hangt er een echt chemie tussen de 2 hoofdpersonages en kevin janssens laat hier zeker zien dat hij andere dingen kan dan de stoere flik of held. ook de beelden zijn schitteren en het absurde aan heel het verhaal viel mee en het uitgangspunt had veel potentieel. het grote probleem vond ik dat de nevenpersonages die overigens prominent in beeld komen nergens sympathie opwekken en zodoende is de komische nooit die men er in wil brengen ook niet echt goed gelukt omdat ze door onuitstaanbare personages komen. het einde is wel heerlijk absurd en ongezien in de vlaamse cinéma.

kort: de film wil iets anders doen als anders en vaak deed de film me denken aan bienvenue chez le ch'tis maar de film kan er niet aan tippen door dat niet de hele cast een positieve indruk nalaat en het verhaal net iets te veel alle kanten uitgaat.

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Leek me wel een aardige film, maar is voor mij echt niet te volgen zonder ondertiteling. Na een uur uitgezet..

avatar van Pacino74

Pacino74

Niet uitgekeken ... één van de zwakste Vlaamse films van de laatste jaren

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Smaken verschillen! Wij als noorderlingen vanuit Fryslân konden de humor in deze film erg waarderen en vonden het een prachtfilm. Oordeel zelf!

avatar van Jurgen1968

Jurgen1968

Dit moet zo een beetje de zwakste vlaamse film zijn , die ik ooit gezien heb .

Niks tegen westvlaams , maar ondertitel dat ...

De dorpspastoor was precies een inwijkeling.

Flinterdun verhaal .

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Een aparte kijkervaring waarvan ik nog steeds niet goed weet of ik het nou goed of slecht vond.
De film begint wel leuk met die foute openingsspeech van de baas van het bedrijf dat de varkens uit de titel ontwikkelt/verkoopt.
Daarna blijft het lange tijd ook wel vermakelijk met wat awkward humor momenten. Zo kon ik smakelijk lachen om de scene waarin oma naar het toilet gaat waar Kevin Janssens' personage naast slaapt.
Verder zijn de meeste bijpersonages helaas (zoals eerder genoemd) wat onsympathiek en zorgt het daarvoor dat het medeleven niet altijd even goed overkomt. Zo vond ik de geest van de soldaat een beetje vreemde toevoeging en wist eigenlijk enkel Wim Oprouck nog wel te vermaken als de eigenzinnige, vrouwen liefhebbende burgemeester. Maar nu moet ik eerlijk toegeven dat ik Oprouck tot op heden in bijna alles dat hij gedaan heeft wel leuk vond. Wat dat betreft is hij echt een acteur die mij ligt.
De chemie tussen Janssens en Dierickx is nog best aardig en zorgt er eigenlijk voor dat de wat serieuzere delen van de film toch nog wel redelijk overkomen.
Met het einde wist ik als kijker dan weer niet zoveel raad en gaat bij mij de boeken in als een van de apartste eindscenes van een film die ik tot op heden gezien heb.
Dit is echt zo'n film die je echt zelf moet beleven om er een oordeel over te kunnen vellen. Ik zal dus zeggen: give it a shot en kijk of je het wat vind of niet.

avatar van Tarkus

Tarkus

Voor mij was deze film een fikse tegenvaller.

Op een paar geslaagde grappige scènes na vond ik dit maar een saaie boel.

avatar van Robi

Robi

Om deze film weer eens te zien was bepaald geen straf. Ik vond hem volgens mij nog leuker als de vorige keer. En het verhaal is niet alleen behoorlijk absurd maar de verschillende lijntjes zijn ook best te genieten. De eindscène is inderdaad wel heel erg bijzonder en gaat mij eigenlijk ook wat te ver. Maar als erg leuke film blijft ie zeker overeind. Wine Dierickx is ook een leuke actrice.

avatar van Noud

Noud

Het zou zoveel beter gekund.

avatar van Movsin

Movsin

Spanning- en humorloos.

Misschien wel wat charme in de fantasie maar het is onvoldoende om een goede indruk aan deze film over te houden.

Te onechte en karikaturale personages ondanks het pittoresk, soms geforceerd Westvlaams.

avatar van Walter S.

Walter S.

Vanavond op tv (Belg1), nog nooit gezien maar wel benieuwd. Geen idee of er ondertiteling bij zit, maar zo niet kun je natuurlijk altijd teletekst pagina 888 inzetten. Heb je alsnog ondertiteling, doe ik wel vaker bij Belgische films zondertiteling. werkt trouwens ook als je films opneemt met je (in mijn geval KPN) interactieve tv.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Een Vlaamse film zal ik zelden overslaan. Ook Het varken van Madonna niet, maar misschien had ik dit beter wel gedaan. Ik zag in 2017 reeds 200 films, maar deze spant echt de kroon. Een zeer ontgoochelende film met een zeer absurd verhaal. Waar Vlaamse acteurs slechte verhalen enigszins kunnen rechttrekken met hun acteerprestaties, moest ik zelfs hier zoeken naar goede leuke vertolkingen. En het is raar om zeggen, énkel Kevin Janssens (waar ik anders niet zo’n hoge pet van op heb), deed het nog het best van allemaal. Ook Van Eeghem komt aardig in de buurt. Wim Opbrouck stelde me teleur. Ook Focketyn behaalt hier (en ook in andere hedendaagse fictie) niet meer zijn niveau zoals in Vaneigens, In de gloria of Het eiland.

De rest van de cast irriteerde me mateloos in het slecht overkomende geacteerde West-Vlaams. De cast was veelal een bonte verzameling van karikaturen. De dorpsraad werd zo weggeplukt uit één of ander slecht toneelstuk en de opgelopen emoties werden te theatraal neergezet. De film is in zijn geheel geforceerd en totaal ongeloofwaardig (zelfs binnen zijn context).

Weinig grappige momenten ook, al vond ik de lege varkensboerderij nog wel fijn. Ook de verbouwereerde gezichten toen Tony binnen kwam met zijn mechanisch varken in het café was leuk. Die spooksoldaat vond ik serieus bij de haren getrokken. En uiteraard stootte Tony op de overblijfselen ervan, hoe kon het ook anders. Het einde zelf is apart ligt in de lijn van de film: licht en niet te serieus. Misschien moest ik vanuit dat standpunt de film aangevat hebben, maar dan nog blijft de film in zijn geheel onvoldoende. Er is veel beters op de Vlaamse markt...

avatar van Metalfist

Metalfist

Geboren voe te leven

Ik geef toe, Het Varken van Madonna was niet perse de hoofdreden waarom ik een tijd geleden een box met Vlaamse films aankocht. Ik ben niet zo'n gigantische Kevin Janssens fan en het was me eigenlijk vooral toen om Marina te doen en de andere films waren gewoon een leuk extraatje. De film was dan ook altijd wat links blijven liggen totdat ik een tijd geleden Frank Van Passel's Terug naar Oosterdonk zag en dat me de combinatie met een script van Marc Didden me wel eens een interessante film ging kunnen brengen. En wat blijkt? Ik had hier al veel eerder aan moeten beginnen.

Want Het Varken van Madonna is gewoon een erg leuke film gebleken. Ik kreeg er zowat een Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain gevoel bij, een film waar ik verder niet zo erg veel mee heb, en dat is vooral te wijten aan dat magisch realisme dat zowat over de film hangt. Je komt terecht in een universum waar niet altijd dezelfde wetten gelden en hoewel dat in het begin nogal erg vreemd kan werken (de geest van zo'n dode soldaat is wel erg cliché), is het het beste om je hier gewoon aan over te geven. Oké, naar het einde toe gaat Van Passel misschien net iets te hard uit de bocht met iedere vrouw in het dorp die zwanger wordt en meteen bevalt, maar er staan genoeg leuke scènes tegenover. Sowieso is het begin van de film heerlijk genietbaar met cityboy Tony die in een godvergeten gat terecht komt waar hij continu wordt afgezet en maar niet uit kan ontsnappen. Het stuk met Frans Fierens en Com.Sales is al wel beter gedaan in bijvoorbeeld De Aardwolf, met Kurt Van Eeghem in de hoofdrol.

Een andere Van Eeghem krijgt hier een grote bijrol toegewezen en dat is natuurlijk Marc Van Eeghem. Hij speelt Persyn, een ietwat norse tankbediende, die eigenlijk gedurende heel de film in staking is. Van Eeghem heeft ogenschijnlijk veel plezier in zijn rol maar dat geldt sowieso voor de meeste inwoners van het dorpje. Naast Van Eeghem is het ook met een fijn wederzien met Peter Van den Eede (beiden speelden mee in Terug naar Oosterdonk) en die neemt met de discussie of het nu een driehoek of een rond punt is één van de leukste momenten voor zijn rekening. Niet moeilijk als je zo'n Wim Opbrouck tegenover je hebt staan, dan kun je humoristisch wel net iets meer denk ik. Verder blijkt mijn 'afkeer' van Kevin Janssens nu helemaal onterecht te zijn aangezien ik hem de laatste tijd meer en meer begin te waarderen en waarom Wine Dierickx ondertussen bijna van de radar is verdwenen begrijpt niemand. Dit doet ze gewoon erg goed.

Moet denk ik ook wel één van de eenvoudigste rollen voor Charlotte Vandermeersch zijn. Ze is enkel telefonisch te zien en veel meer dan 'baby, baby' moet ze ook niet zeggen. Soit, fijne film in ieder geval. Jammer dat Van Passel zo weinig zelf regisseert, want afgaande op zijn laatste 3 films is hij een degelijke regisseur. Toffe soundtrack ook nog met Filip Kowlier's vertaling van Born to be Alive van Patrick Hernandez.

avatar van stratmans

stratmans

grappige vlaamse film, goeie Filip Kowlier's versie

avatar van mrklm

mrklm

Om zijn baan te behouden moet verkoper Tony Roozen zoveel mogelijk Porki’s (een robotvarken dat een geur verspreidt dat de paringsdrang van varkens stimuleert) zien te verkopen in een door loting bepaalde regio. Tony loot een regio waar ontzettend veel varkenshouderijen zijn, maar wanneer hij in het gehucht Madonna belandt blijkt dat de mensen daar wel andere dingen aan hun kop hebben. Bovendien belandt Tony’s bestelwagen in de greppel na een bijna-botsing met een soldaat in WOI-tenue en blijkt het mobiele telefoonnetwerk daar niet te werken. Absurde, maar uiterst originele en zeer vermakelijke komedie is een tikje onsamenhangend, maar altijd onderhoudend en heeft een bevredigend einde.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

☆☆☆☆

Wat een prachtig, absurde film!

Heerlijke chemie tussen Kevin Janssens en Wine Dierickx ook. Vooral de laatste scenes zijn briljant!

☆☆☆☆ sterren, met gemak