
The Myth of the American Sleepover (2010)
Verenigde Staten
Komedie / Drama
93 minuten
geregisseerd door David Robert Mitchell
met Nikita Ramsey, Jade Ramsey en Amy Seimetz
Tegen de achtergrond van woonblokken, verlaten fabrieken en meren die de stad Detroit maken tot wat het is, volgt dit verhaal vier jonge mensen terwijl ze zoeken naar liefde en avontuur op de laatste avond van de zomer. De paden van Maggie, Rob, Claudia en Scott kruisen elkaar wanneer ze de voorsteden verkennen voor een eerste kus, een ongrijpbare liefde, populariteit en feestjes. Ze zijn op zoek naar dé iconische tienerervaring, maar in plaats daarvan ontdekken ze de rustige momenten, die dat deel van hun jeugd vormen waar ze met nostalgie op terug zullen kijken.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=Aa1Sh2WZAMc
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Redelijk on-Amerikaanse en vooral clichéloze (pyjama)feestjes.
Typisch Amerikaans fenomeen die slaapfeestjes en hier zijn er een paar die af en toe bij elkaar langs komen (op het eind van de zomervakantie).
Boys meet girls en vice-versa, mooi melancholiek, de sfeer van een broeierige avond aan het eind van de vakantie, de eerste kus, de eerste sex, de misgelopen liefde, de onverwachte liefde....melancholieke feel-good-film.
De titel is in ieder geval goed gekozen.
Toch kwam er bij mij geen gevoel bij. Ik had verwacht weer even het gevoel van mijn eigen tienerjaren te krijgen en alle broeierige spanning die dat met zich meebracht maar bij mij bleef het uit. Ik denk dat het verhaal toch een beetje te veel op de vlakte bleef.
Heerlijke film dit!! Alsof je zelf weer jong bent.
Typisch Amerikaans fenomeen die slaapfeestjes en hier zijn er een paar die af en toe bij elkaar langs komen (op het eind van de zomervakantie).
Boys meet girls en vice-versa, mooi melancholiek, de sfeer van een broeierige avond aan het eind van de vakantie, de eerste kus, de eerste sex, de misgelopen liefde, de onverwachte liefde....melancholieke feel-good-film.
Helemaal mee eens.
Lekker filmpje die ondanks zijn afstandelijke stijl qua cameravoering en scenario toch goed het sleepover-sfeertje wist te verfilmen. Het leuke aan de film is, is dat er totaal geen ouders aanwezig zijn, maar dat je wel bewust bent van hun aanwezigheid. Precies zoals op een slaapfeestje. De ruzie's en het niet-willen of het-niet-doen en alle andere taferelen zijn altijd ontzettend voelbaar tijdens dit soort uurtjes en daardoor voelt deze film ook vrij realistisch, ondanks dat je toch bewust naar een film zit te kijken.
Film is wat afstandelijk en qua emoties en/of coming-of-age women we niet erg ver, maar dat is ook wel eens verfrissend. Het is een soort romantisch portret van een aantal sleepovers zonder veel duidelijk verhaal. We kunnen natuurlijk wel het een en ander uit de situaties halen, en bepaalde personages maken ook echt wel iets mee, alleen durf ik niet te zeggen dat je als kijker ook echt de personages leert kennen. Aan de ene kant jammer, maar door dit afstandelijke sfeertje, is er wel een sfeer, die door meer verhaal wellicht verloren was gegaan.
Film is mooi gefilmd en heeft ook wat lekkere muziek eronder die een heerlijk zwevend en lange-nacht-gevoel te boven haalt. De cast doet het goed maar wist me nergens echt te raken, komt door het verhaal, maar toch. Had het meeste met het zwembad meisje, leuk koppie en een toegankelijke rol.
Leuk filmpje voor tussendoor die niet zo zeer indruk maakt, maar wel een eigenzinnig gevoel achter laat. Ook leuke poster, doet me denken aan Happiness en Boogie Nights. 3,5 ster
De eerste 20 minuten moet het nog wat opgang komen,. maar dan wordt je helemaal meegenomen in deze film..
Dus echt een leuke film...
4***
Om het nieuwe filmjaar maar even mooi te starten deze prachtige melancholieke film die zich afspeelt op een zwoele avond aan het begin van het nieuwe schoolseizoen na de zomervakantie.
Een van de redenen zou kunnen zijn dat in de film jeugdige acteurs en actrices spelen die er leuk uitzien.
De Verenigde Staten van Amerika is volgens mij het enige land dat dit soort films maakt.
Ik weet niet of dit werkelijk zo is , maar zij zijn er in ieder geval goed in.
Deze film is zeker niet commercieel en oppervlakkig in tegenstelling tot andere Amerikaanse films in dit genre.
Het komt niet vaak voor dat ik een film nog een keer ga kijken, omdat ik het de eerste keer niet goed heb begrepen.
Voor deze film wil ik een uitzondering maken.
Een aanrader dus!
Dit is gewoon een kijk in het leven van verschillende jongeren die uit zijn op het American Sleepover feestje en daar nieuwe ervaringen opdoen. Om het echt aan een verhaal te koppelen weet ik niet, eigenlijk kan je dit wel een beetje als een observatie gebruiken. Het draait dus om de jongeren die op de poster zijn getekend (dezelfde tekenaar die ook de posters van Boogie Nights en Happiness in elkaar heeft geflanst), en die allemaal, tijdens de American Sleepover, een feest in het laatste weekend voor het nieuwe schooljaar, allemaal zichzelf ondekken, of dat er eentje is die ogenschijnlijk tongzoent met een ander terwijl zijn vriendin hem betrapt, of eentje die een tweeling bekend dat ie al jarenlang verliefd was op ze was, op twee meiden dus. Zonder dat je er als kijker een perverse, lustige perspectief bij creëert , een beetje liefde, dingen kunnen vergeven, en ondertussen experimenteren met drank. De sfeer was ook lekker zwoel en het is altijd wel opmerkelijk dat: achterstandswijken, of saaie industriebuurten in dit soort films altijd kleur krijgen.
Erg geslaagde film die goed op de slow burn te bekijken is.
4,0*
Het idee van de sleepover-nacht is zoiets als wat we bij ons de ontgroening zouden noemen. Maar wat een saaie bedoening maken ze er hier van. Zoals de omschrijving zegt, "op zoek naar dé iconische tienerervaring, maar in plaats daarvan ontdekken ze de rustige momenten". Waar ze een half jaar later geen moment meer aan terugdenken, lijkt me dan. En ik vraag me echt ietwat af waarom wij daar dan iets anders van zouden moeten vinden.
En het idee van de mythe is dan denk ik vooral bedoeld om aan te geven dat er ook zonder woest en uit de klauwen gelopen feest evengoed toch banden-voor-het-leven gesmeed worden. Niet echt een sterk gegeven, en ook niet een heel volwassen blik op de wereld.
Als het zaakje nou leuk gefilmd of leuk geacteerd was had ik er misschien nog iets in gezien. Maar ik kan er niet meer van maken dan een tobberig en langdradig gedoe, zonder uitschieters en zonder een interessant gegeven. Middelmatig van uitvoering, en mislukt in de bedoelingen.
Toch is hier iedereen vrij positief over de film en deze wordt dan ook goed beoordeeld!
Het verhaal volgt verschillende pubers (jongeren) die bij elkaar gaan overnachten/feesten.
Zo heeft elke personage zijn eigen verhaal in de film, dit verhaal wordt goed gecombineerd met elkaar en weet elkaar ook goed af te wisselen, waardoor het makkelijk te volgen.
De uitvoering ervan komt af en toe (bewust) traag over en probeert daarin een spannend moment op te bouwen. Door heel de film heen hangt een gemoedelijke sfeer van de acteurs.
De casting is dan ook vrij goed en het acteerwerk daarvan komt ook overtuigend over, de acteurs worden vaak belicht met een scherpe close-up.
Mooie film.
4,0*
De film is dermate luchtig dat het mij deed denken aan het verleden: de eigen jeugd. Ook heb ik de film gewaardeerd om de rustige sfeer en de typische nineties setting. Er komt bijvoorbeeld geen mobiele telefoon of social media aan te pas. Het komt deze "coming of age" film ten goede. Het wereldje blijft klein en bovenal gemoedelijk en vrij van zware dilemma's, verantwoordelijke en volwassenen.
Het gaat me te ver om de film te typeren als uniek. Ook de acteerprestaties zijn wat te matig. Alhoewel de opbouw me wel aansprak, is een het een tamelijk vlak filmpje. Normaliter kan ik me ergeren aan een film waarin niets gebeurt. In dit geval past het wel bij de uiterst rustige sfeer en de verklarende insteek van de maker. De maker heeft duidelijk niet bedoeld een kijker in verrwarring te brengen. De maker slaagt er mijn inziens wel in om de kijker een beeld te schetsen.
Deze film is niet "belerend". Anders dan voorgenoemde user meen ik niet dat er een "les is die moet worden geleerd". Daar is de film te veelzijdig voor.
Heb ik die veelzijdigheid gemist? Waar doel je op?
Fijne soundtrack ook.
Misschien wel ja want je lijkt de film als belerend te ervaren. Het is een tamelijk beschouwende relaxe en niet opdringerige film, meen ik.
Over het woord veelzijdig...
Ik had het anders uit kunnen drukken door het "niet eenzijdig, niet drammend en niet belerend" te noemen. Dwz de film is in ieder geval niet zo eenzijdig dat er alleen een moraal wordt opgedrongen zodat het belerend wordt. De diverse verhaallijnen kan je divers ipv uitsluitend belerend noemen.
Mitchell maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Het concept zal wel op wenkbrauwgefrons onthaald zijn: een partyfilm die het moet hebben van rust en sereniteit, van de mooie kleine momentjes. Dus zonder tuinkabouters vol xtc-pillen etc. En toch is deze prent best een boeiende tegenpool van rollercoasters à la Project X.
Vooral op visueel vlak een klein diamantje dankzij een strakke fotografie. De beelden roepen vaak iets dromerigs op. Van de soundtrack kreeg ik het dan weer warm noch koud. Dat indie-geneuzel kun je misschien charmant noemen, maar echt verrassend of prikkelend ... nope.
Inhoudelijk heeft het verder allemaal niet veel om het lijf. Het is dat de roerige pubers de boel wat animeren met hun maniertjes, anders valt er niet veel te beleven. Ik snap dat deze prent in de eerste plaats een stijloefening is, maar het verhaal mist toch net dat tikkeltje power om je aan het scherm te kluisteren.
Voorts geen bekende koppen gespot, toch vooral een plus bij dit soort filmpjes. Gewoon een groep jonge acteurs die erg naturel speelden. Geen last van sterallures of franjes.
Mitchell is een regisseur om in de gaten te houden. 3.5*
- Not really. I already have a girlfriend.
Echt? Is dit de manier waarop tieners midden in de nacht tegenwoordig met elkaar communiceren?
Ik weet niet of we het fenomeen “sleepover” in onze contreien ook kennen, maar afgaande op deze film is het een vrij suffe bedoening. Naar verluidt is de film gemaakt met voornamelijk echte tieners (i.p.v. professionele acteurs) en dat geeft de film natuurlijk een authentiek karakter. Maar dat wil nog niet zeggen dat het een goede film is.