• 9.159.505 stemmen

Dear America: Letters Home from Vietnam (1987)

Documentaire / Oorlog | 83 minuten

Genre: Documentaire / Oorlog

Geregisseerd door: Bill Couturié

Met onder meer: Tom Berenger, Ellen Burstyn en Robert De Niro

Releasedatum: 26 januari 1989

Plot Dear America: Letters Home from Vietnam

"Addressed to the heart of America."

In deze documentaire worden brieven voorgelezen van soldaten, die ze geschreven hebben naar familie, vrienden e.d, toen ze deelnamen aan de oorlog in Vietnam. De beelden die daar bij gezocht zijn, komen van het nieuws, home-movies en foto's. De muziek, uit dezelfde tijd, zorgt ervoor dat de documentaire in de juiste historische context is geplaatst.

Mrs. Stocks (stemrol)

(stemrol)

Elephant Grass (stemrol)

Great Sewer (stemrol)

Jack (stemrol)

Mike (stemrol)

avatar van lindastuurman

lindastuurman

Damn, dit is 1 van de weinige RW-"films", want dit is eigenlijk een documentaire dacht ik, die ik niet op de plank heb staan en ook nog nooit heb gezien!!

Ik ga maar snel eens zoeken naar een VHSje

avatar van E V

E V

Goed idee en uitwerking ervan, maar een lange zit doordat het je toch niet helemaal mee trekt.

avatar van Quentin

Quentin

Mooi concept, vooral met de muziek, maar het is soms weer wat te patriotistisch. 3*

avatar van Waku

Waku

Mooie film die niet zoals de Rambo knallers om heldendom draaien maar gewon zoalde gemiddelde soldaat de oorlog beleefde.

De bijbehorende muziek geeft de film een extra impuls.

De makers wilden een gedramatiseerde documentaire

brengen en dat is geluk.

avatar van mrklm

mrklm

Michael J Fox, Martin Sheen, Tom Berenger, Willem Dafoe, Kathleen Turner, Ellen Burstyn, Robert De Niro, Sean Penn en nog vele anderen leenden hun stemmen voor deze bijzondere en bijzonder indrukwekkende documentaire. Deze documentaire vertelt het verhaal van de oorlog in Vietnam van jaar tot jaar aan de hand van, veelal vooraf nog nooit vertoond, beeldmateriaal in combinatie met delen uit brieven die soldaten in dat jaar schreven aan familie of een geliefde. De brieven zijn zonder al teveel opsmuk voorgelezen en geven een schrijnend beeld van hoe het aanvankelijke patriottisme van idealistische soldaten (de gemiddelde leeftijd was 19) al snel omsloeg in pessimisme en defaitisme. Bill Couturié accentueert dat door aan het eind van elk kalenderjaar koude statistieken te laten zien waaruit blijkt dat de kans om te sterven of gewond te raken in Vietnam jaar in jaar uit toenam. Duidelijk een anti-oorlogsdocumentaire, dus objectief is het niet helemaal, maar het is bijzonder effectief geconstrueerd en resulteert in een film die nog wel enige tijd op je netvlies gebrand staat.