Genre: Actie / Avontuur
Met onder meer: Richard Roxburgh, Alice Parkinson en Rhys Wakefield
Releasedatum: 17 maart 2011
Bekijk via CANAL+
Plot Sanctum
"The only way out is down."
Een team van duikers is op expeditie naar de grootste, mooiste en minst toegankelijke grotten op aarde. Door een tropische storm worden ze gedwongen dieper de grotten in te gaan. De ervaren duiker Frank McGuire heeft de Esa-ala grotten in de Zuidelijke Pacific maandenlang onderzocht. Maar wanneer zijn onbekende vluchtweg geblokkeerd is door een vloedgolf wordt Frank's team inclusief zijn zeventienjarige zoon Josh en financier Carl Hurley gedwongen hun plan radicaal te wijzigen. Met slinkende voorraden moeten ze door een onderwater doolhof navigeren om een uitweg te vinden.
mcdaktari
Ik vond hem helemaal zo slecht nog niet, maar dit soort avonturen films mag ik graag zien en zeker als het onderwater afspeeld. Eerlijk gezegd dacht ik in het begin dat het niet echt wat zou worden maar ik werd gaande de film toch goed meegesleurd en heb me er goed bij vermaakt.
Wel jammer dat ze niet meer van Papua New Guinea laten zien maar toch een prima geheel voor mij en 3,5 ster vind ik deze wel verdienen.
Rothko
Vind t toch allemaal een beetje ondergewaardeerd. Tuurlijk op z'n tijd voorspelbaar en t acteren was her en der zwakjes, maar overall toch een prima te pruimen film met de nodige spanning! Ik heb m niet in 3d gezien en heb ook niet t idee dat dat er veel aan toevoegd! Gewoon een goede film met mooie beelden en 'adembenemende' scenes!
Diederik58
Erg spannende film. Natuurlijk is het een duizend op een dozijn film, maar het blijft vermakelijk.
Acteren is soms tranentrekkend slecht. De beelden zijn prachtig en slepen je mee in dit avontuur.
GGG
Viel mij zwaar tegen! Er zijn teveel van dit soort films in omloop. Na een half uur kon je het eind eenvoudig voorspellen... Had er veel meer van verwacht.
Mythikal
Een film die met veel poeha naar buiten is gebracht.
Er zitten wel een paar spannende momenten in, maar op het einde werd het wel allemaal érg voorspelbaar. De zoon was wel erg irritant en kwam totaal niet geloofwaardig over.
3 ster
AmazingPP
Verrassende film die ik beter vond dan ik hem eigenlijk had verwacht. Toen ik eenmaal op de aankondiging de naam van Cameron tegenkwam kreeg ik enige hoop en die is ingewilligd. Natuurlijk is het gewoon "The Descent", maar dan zonder monsters, maar met het grootste monster dezer Aarde: water! Erg spannend bij vlagen. Het acteerwerk was, wat mij betreft, in orde. Geen hoogdravers ertussen, maar het was ook niet slecht te noemen. Het moet wel een hels karwei zijn geweest deze film te maken en vochtig ook...
Ik heb me prima vermaakt met deze film, daarom: 3,5 *
MGpower
de trailer ziet er veelbelovend uit... nog heel eventjes wachten, want ik wil m graag in 3d zien.
SaNDuTjE
Verrassend geslaagde film die het vooral van de mooie shots moet hebben en hier en daar een spannende scene. Het acteerwerk is van sommige prima (wakefield en Roxburgh) en van een aantal tegen het amateuristische aan, maar over het algemeen best redelijk. Verhaaltechnisch is het allemaal nogal voorspelbaar en bevat het wel wat vreemde acties terwijl het toch tot het eind blijft vermaken. Erg jammer dat Cameron's naam hier weer aangekoppeld moet worden, want deze film zou het zonder ook wel redden.
Lichtelijk aan de lange kant, maar een leuke en vermakelijke film met een aantal mooie shots en genoeg spannende momenten om te blijven boeien. Verwacht niet te veel en je zult vermaakt worden.
olbo
Niet spannend en zeker niet verrassend...
geef me dan maar The Descent, ook al is die niet waargebeurd.
vranque
Tikkeltje overdreven uitbelicht "goed vader en zoon gesprek". Haha
laten we wachten op de reddingsploeg. Op een plek waar nog nooit iemand geweest is en waar ze al tijden mee bezig waren om te vinden. haha
Se7en days
Ondanks de geweldige beelden en het benauwende effect, heb ik me niet echt kunnen vermaken me deze film.
De film blijft wel boeien en zet op zijn eigen wijze een idee weg van hoe mensen reageren in bepaalde situaties. |Toch vond ik dat het allemaal wel heel erg makkelijk ging en dat iedereen als makke lammetjes bleven volgen.
Acteren: matig
Spanning: matig
Camera: goed
Verhaal:Matig
Lekkere wijven: nee
Egocentrische klootzakkengehalte: goed
Eindconclusie: 2,5*
riinyosa
Vermakelijk vertier voor de zaterdagavond maar dan wel voor op DVD. Ik kan me namelijk heel goed voorstellen wanneer bioscoopbezoekers de zaal teleurgesteld zullen verlaten.
Dat komt mede doordat Sanctum wordt gepresenteerd als James Cameron's Sanctum en samen met de solide trailer schept dat nu bepaalde verwachtingen.
Echter, de meest enerverende momenten kwamen al voorbij in de trailer en wat resteert zou men nog het beste kunnen omschrijven als een Poseidon maar dan in de grotten (1 voor 1 legt men het loodje, nauwelijks karakterontwikkelingen en vooral van A naar B zwemmen).
Hoofdrolspeler Richard Roxburgh zet de beste prestatie weg als geharde vader / leider van het gezelschap maar de rest bakt er vrij weinig van. Wat resteert zijn enkele adembenemende shots van de ondergelopen grotten maar toch is het ook hier weer opmerkelijk dat tegenover deze pracht en praal ook een handvol oerlelijke scenes staan.
Onevenwichtig geheel maar overall gezien 108 minuten aangenaam tijdverdrijf.
nprx
Erg hoog B gehalte en dat komt met name door het zwakke acteren. Continu irritante grapjes in de film. Laat u niet verleiden door de naam James Cameron op de poster, deze film is gewoon erg matig.
Niet in 3d gezien dus misschien is dat een andere ervaring maar ik betwijfel het.
Skycrawler
James Cameron is executive producer van deze film, wat in de realiteit betekent dat hij zijn naam heeft verbonden aan de film maar er verder geen kont mee te maken heeft gehad.
Denny&Melenie
Het is best een leuke film hou er persoonlijk niet echt van maar heb hem wel met plezier lopen kijken als je er eenmaal inzit wil je wel weten hoe het afloopt maar het is geen teleurstelling voor mij geweest
piiiti
matige film? dacht het niet... van begin tot eind boeiend, spanning is goed en ik heb me absoluut niet gestoord aan slecht acteerwerk of iets dergelijks.
dit is echt een hele goede avonturenfilm en kan iedereen aanraden deze film te kijken.
je moet natuurlijk niet een hekel aan het genre hebben maar dat spreekt voorzich.
Keane1983
Een aardige film die zo zijn hooge punten maar ook diepte punten kent.
Laat is beginnen met de hoogte punten:
- de onderwaterwerelden maar ook alles daarboven ( het oerwoud) zorgen voor
indrukwekkende beelden
- de film ken zeer indrukwekkende, spannende en claustrofobiche scenes met name
de eindscene waarin josh met maar 1 zuurstofflesje naar boven moest gaan
- ook in 2d is deze film erg mooi om te zien (althans in die versie heb ik hem gezien...ik weet niet hoe hij in 3d overkomt.
Gaan we 1 etape lager,
- de soundtrack was in mijn ogen net iets te aanwezig met zijn vioolen en riralantijntjes. Dit vond ik soms net iets teveel afleiden van het verhaal...te veel aanwezig.
- het verhaal zelf is niet echt bijster orgineel maar wel onderhouden. De film verveeld niet, maar is zeker niet geheel onvoorspelbaar. wat ik een beetje jammer vond, is dat Josh op het laatste een lampje in de slagtand had zitten...eind goed al goed
- niet al het mooie kwam van moedernatuur zelf...hier en daar vond ik de decors er niet geheel overtuigend uitzagen maar ook dat vader CGI een handje heeft geholpen
we gaan nu naar het laagste punt,
- het acteerwerk is niet geheel met volle overtuiging gedaan. Het was soms net als ik naar en soap aan het kijken was. Niet alle karakters speelde even sterk. Dit deed bij mij afbreuk op de geloofwaardigheid, spanning en emotie. Dit voelde ik nauwelijks in de film en er gingen er toch wel een aantal dood in deze film....zeg maar allemaal. En bij geen enkele tragisch overlijden voelde ik echt emotie dat ik het erg moest vinden!!!Of ben ik nou zo harteloos.
Dit laatste punt reken ik voor het zwaarste mee, en waarom....omdat de film het juist van de emoties van de personages moet hebben...ook hier zitten weer de stereotype personages in. Het baasje, de dommerik, de agressiveling, de dwarskop..name it!! Wat ik vooral erg storend vond wat het volgende:
de scene waarin ze het duikpak van die overleden vrouw uit willen doen en aan dat ander meidje willen geven, en zij daar (als leek) helemaal de pan uit staat te flippen dat ze hem niet aan wilt omdat die van een dood iemand is!!!! Get life bitch..je hebt geen ervaring met duiken, alleen met klimmen...en je meent het nu al beter te weten.
Ook de relatie tussen vader en zoon vind ik niet heel erg goed uitgewekt, het enige wat ze onder de grond doen is katten tegen elkaar....met uitzondering op het einde waarin alles weer goed is gekomen tussen de twee.
Zo kan ik nog wel een aantal voorbeelden noemen die afbreuk deden om de "geloofwaardigheid" van de film.
Vandaar dat ik zeg, een redelijke film met een redelijk cijfer.
Een 3.0*
Imperial Figure
Lachte me dood toen ik dit zag in een forum: (gaat over deze film)
I turned off after 30 mins, the movie is so shit I would rather pluck my pubes and make a bango than watch the whole thing
sander.h
Ik vond hem zo slecht nog niet.
Sowieso ben ik zelf niet zo'n fan van enge ruimtes, dus dan werkt zo'n setting als deze altijd al goed. Ik heb mij verder ook niet gestoord aan het acteerwerk. Het zijn behoorlijk platte en stereotiepe personages natuurlijk, maar die worden op zich redelijk neergezet. Alleen de zoon is tamelijk houterig op de momenten dat er iets van emotie getoond moet worden.
Qua verhaalontwikkeling komen natuurlijk wel de nodige clichees voorbij, zo ook bijvoorbeeld de geforceerd aanvoelende groeiende band tussen vader/zoon - maar door de constante benauwende sfeer krijgt deze film van mij toch een voldoende.
Tijdelijk spannend.
Aardige avonturenfilm die, naast de verplichte 3D-shots en een voorspelbaar plot, toch wat sfeer weet te maken. Ook de aanwezigheid van Roxburgh maakt de bekende formule iets makkelijker kijkbaar door zijn rauwe personage. Het doet de rest van de, soms onevenwichtige, cast in ieder geval verbleken. Wanneer het noodlot diep onder de grond toeslaat, wordt de film zelfs tijdelijk spannend. Genoeg om een en ander naar een nipte voldoende te trekken. Zelfs in 2D.
Goed.
jollyjoker
aangenaam verrast. soms beetje voorspelbaar. maar toch 3.5* (heb t niet zo op die kleine ruimten)
Cleanshot
Mooie shots, redelijk voorspelbaar verhaal en de claustrofobische aspecten goed spannend in beeld gebracht. Prima film, met aandacht bekeken.
donbruce
Ik heb niet de 3d versie gezien, het leek een standaard grotten film, alleen vond ik het best een aardige film. Daarom zou ik zeggen gewoon kijken en ook mooie beelden.
RickZ
Waargebeurde (!!, dat stond er toch echt!?) AvonturenRampenfilm (gedramatiseerd??) over grotduikers in de problemen. Irritante begeleidende filmmuziek waardoor het voelt alsof het meer een speelfilm is dan op waarheid berust. Vanwege het waargebeurde karakter is de film redelijk spannend en komt het redelijk geloofwaardig over, al zal er wel wat gedramatiseerd zijn. Soms claustrofobisch idd.
Lachte me dood toen ik dit zag in een forum: (gaat over deze film)
Er zijn blijkbaar ook minder serieze filmsites, daarom houd ik het bij moviemeter.
toetje1977
Ach, hij was vermakelijk, maar acteerwerk is inderdaad matig, iets dat me m.n. in het begin een beetje stoorde. Verhaal is voorspelbaar wellicht het was vanaf het begin aan duidelijk dat alleen de zoon eruit zou komen en het verhaal is niet echt logisch inderdaad op sommige momenten het reeds eerder aangehaalde verhaal van die vrouw die dat duikerspak niet aan wil trekken, maar ook het feit dat die gasten elkaar overal in de grot elkaar weer tegenkomen (die Kuko of Buko die halfdood in een ander gedeelte van de grot nog levend boven komt drijven... lijkt me logischer dat die inmiddels verdronken zou zijn. maar even later komen pa en zoon na een enorme klimtocht ook die miljonair weer tegen... en daar ligt ook zijn eigenwijze dode vriendin... en leuk als ze uit die grot hadden kunnen klimmen, maar dan waren ze midden in een jungle terecht gekomen, nee dat ga je overleven)
maar toch vond ik 'm boeiend genoeg om af te kijken en heb ik er een leuke tijd mee gehad
Resh
Ook al is Cameron niet de regisseur maar toch vond ik dit een typisch James Cameron film die ik dus heel goed kon vergelijken met zijn vorige film Avatar. De film zit ook vol met clichés en heel slecht acteerwerk! Bovendien waren er personages die mij heel de film irriteerde, zoals het stelletje (vooral het meisje) en de 17 jarige huilebalk, met een super lage stem die ook niet kon acteren. Het enige pluspunt was de acteerwerk van ''Frank'' die zijn rol goed neerzet als een leider die er alles aandoet om te overleven, een goede karakter uitwerking. Het concept, net als bij Avatar. is goed maar weer zo zeer slecht uitgewerkt bovendien heeft de film geen inhoud net als Avatar, maar aan de andere kant komt er ook in de film weer super mooie omgevingen en beelden voor. De vader-zoon relatie vond ik weer te dramatisch en overbodig. Het script vond ik slecht. Ook kwamen er vaak ongepaste scenes in voor zoals dat ze nog leuk en grappig konden doen nadat ze zoveel mensen hadden verloren, de stomme grapjes er tussendoor en de financier die opeens Frank aanvalt.. Kortom typisch hollywood productie die me niet aanstaat.
rotjuh
Ga hem vandaag kijken, kan me niet voorstellen dat Cameron zijn handen brand aan een film met een hoog B gehalte.
Denk dat mensen de lat automatisch wat hoger leggen vanwege de staat va dienst.
Ga met een open mind de film bekijken..... wordt vervolgd
helleke
Verre van een superfilm, maar goed om ne keer gezien te hebben.
De acteerprestaties waren niet echt super, maar budgettair kunt ge het dan ook niet vergelijken met de grote producties.
Sommige situaties waren niet echt geloofwaardig.
2,5 sterren.
l-d
Ik vond dit een erg leuke film..Super mooie beelden (och wat zou ik daar graag gaan cavediven en dan al helemaal met Rhys Wakefield
Vond de film ook wel spannend en gaf me soms een onbehagelijk gevoel daar in de nauwe gangen onder water...
scorepio
Redelijke film die het vooral moet hebben van zijn prachtige beelden. Verder is de film nogal voorspelbaar maar zeker genietbaar.

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus

The Deep
Avontuur / Mystery, 1977

Pressure
Thriller, 2015
expeditiongrotwatergebaseerd op een waargebeurd verhaalscuba divingpapua new guinea hypothermiacave divingunderwater cave vader-zoon-relatie