• 9.376.609 stemmen

Met onder meer: Richard Roxburgh, Alice Parkinson en Rhys Wakefield

Releasedatum: 17 maart 2011

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Sanctum

"The only way out is down."

Een team van duikers is op expeditie naar de grootste, mooiste en minst toegankelijke grotten op aarde. Door een tropische storm worden ze gedwongen dieper de grotten in te gaan. De ervaren duiker Frank McGuire heeft de Esa-ala grotten in de Zuidelijke Pacific maandenlang onderzocht. Maar wanneer zijn onbekende vluchtweg geblokkeerd is door een vloedgolf wordt Frank's team inclusief zijn zeventienjarige zoon Josh en financier Carl Hurley gedwongen hun plan radicaal te wijzigen. Met slinkende voorraden moeten ze door een onderwater doolhof navigeren om een uitweg te vinden.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Hmm, toch beter geworden dan ik dacht. Maar toch blijft dit een erg slechte film die een beetje onder de voldoende blijft steken.

Hier mag dan de regisseur van Titanic en Avatar bij betrokken zijn (en dat moet natuurlijk ook op de poster rijken, om aandacht te trekken natuurlijk ) maar toch heb ik me niet kunnen vermaken. Ik denk als Cameron de rol van regisseur kreeg opgelegd voor deze film dat het dan veel beter was uitgepakt.

Het acteerwerk was echt super maar dan ook echt super slecht! Zowel van het begin tot het einde, en vooral het ventje Josh. Echt vreselijk.
De dialogen om de ramp heen met elkaar was ook niet om aan te zien, heb me vaak lopen ergeren.

De beelden zijn fantastisch, en ook vrij mooi hoe het in beeld is gebracht, maar dat is het enige hoogtepunt van heel de film. Voor de rest boeit het vrij weinig. Het kon me ook echt niet schelen wie er allemaal doodging, al weet je natuurlijk dat Josh het wel gaat overleven.

Het einde was ook belachelijk. Opeens word een vent (ben zijn naam kwijt, maar hij kwam ook voor in Titanic ) helemaal gek omdat zijn vriendin blijkbaar is doodgegaan, en dan gaan ze weer vechten. Jahoor, 1 gaat dood en de ander volgt niet veel later. Josh gaat natuurlijk alleen verder, en hij gaat ook bijna dood. Maar nee, dan komt er opeens een soort lichtbundel waardoor hij opeens naar de uitgang word geleid. Erg toevallig opeens! En hij overleeft het en komt uit in de zee.

Nee, ik had meer verwacht. De 2de helft is dan nog best spannend en het vermaak gehalte neemt toe, maar het eerste helft is moeilijk door te komen vind ik.

avatar van mnrk

mnrk

Deze film moet het echt hebben van de beelden ( en die zien er ook zeer mooi uit )....het verhaal is wat minder....wel is de film af en toe spannend/beklemmend te noemen.

Het acteerwerk is ook niet echt super maar Richard Roxburgh is wel in orde als Frank....

avatar van Number23

Number23

Filmpje dat geen indruk maakt, matige acteurs heeft die moeten werken met klotescript en geen overtuigende actie/drama. Cliches worden alles behalve geschuwd

avatar van schram101

schram101

Aardig. Maar verre van bijzonder. Sommige decors zien er schitterend uit, en het volgende lijkt dat weer op een breiwerk van papiermarche. Het acteerwerk is vreselijk evenals de saaie karakters. De film is cliche en voorspelbaar maar desondanks toch nog aardig interessant. Ook heeft de film zo zijn beklemmende momenten.

avatar van reinoudrosmolen

reinoudrosmolen

Ik moet je zeggen, ik vond het een aanrader, natuurlijk als je tegen mij zegt het gaat over een waar gebeurt verhaal over het onderzoeken van een grot. Dan denk ik al gauw seen all off that.

Maar nu ik hem gezien moet ik zeggen. Prima film, boeiend om naar te kijken en heb hem niet eens gezien in 3 D.

avatar van miss_efron

miss_efron

Het begint heel mooi! Groene landschappen,rivieren watervallen!

Het begint wat langdradig maar na een tijdje begint het zeker spannend te worden! Het concept vind je terug bij vele films.Er gebeurt iets(in dit geval komen er mensen vast te zitten) en wie overleefd het??

Toch een spannende film met prachtige landschappen!Zou niet willen vastzitten in een grot maar zou zeker die plekken wel eens willen bezoeken!

avatar van Mirckje

Mirckje

Prima film. Meestal als een film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal zit het met het verhaal wel goed. Ook bij deze film is dat het geval, hoewel met het oog op drama vast en zeker wat van het echte verhaal is afgeweken.

Ondanks dat er overwegend niet Amerikanen in deze film zitten en hij qua toon een beetje begint als een B film word er behoorlijk goed ingeacteerd. Het maakt de film wat realistischer door de hollywood vibe wat weg te nemen.

Goede spanning, mooie beelden. Ik heb de film in 3D gezien. Het zou wat aan de kwaliteit van de video kunnen liggen die ik had maar het stelde weinig voor de 3D. Kreeg er nooit een bijzonder effect mee zoals bij een aantal andere 3D films.

Vond hem verrassend goed, had weinig verwacht hiervan, maar de film weet op een pakkende en realistische wijze een bijaonder verhaal te vertellen. Een aanrader.

avatar van gauke

gauke

De (claustrofobisch aandoende) onderwateropnames zijn de moeite waard, maar verder is deze film clichématig, mat, suf en zwak, ondanks de martelingen en vreselijke ongelukken die de hoofdrolspelers moeten ondergaan. De dialogen zijn stoer maar het niveau is verbijsterend laag.

avatar van opa-ben

opa-ben

Mooie opnamen, niet zulk best acteerwerk. toch zat ik soms op het randje van mijn stoel als ze zich door de grotten( onder en boven water) heen werken.

Al met al de moeite van het kijken waard.

avatar van Testa-Rossa

Testa-Rossa

Alle standaard cliches komen zo ongeveer bij, ik vond ook het acteren niet geweldig.

Maar toch vond ik de setting van een diepe grot uitmondend in de oceaan erg fraai. De neergestorte tank vond ik gaaf gevonden.

Door de setting vond ik hem erg aangenaam wegkijken.

avatar van vcrrr

vcrrr

Poeh... Geen verhaal waar je vrolijk van wordt. En een onlogisch element vond ik het kiezen (meerdere keren) voor de verdrinkingsdood. Volgens mij is dat een van de meest verschrikkelijke manieren om te sterven. Men had beter een mes ter hand kunnen nemen of een nek om kunnen draaien.

Maargoed, qua acteerprestaties niets op aan te merken. Het zag er allemaal fraai uit en de film bevat genoeg spannende momenten om te blijven boeien. Drie sterren!

avatar van Testa-Rossa

Testa-Rossa

Het mes aan de keel zetten is ook al zo wat, maar ben het met je eens betreffende verdrinkingsdood. Er lagen genoeg zware stenen...

avatar van voskat

voskat

Aardige thriller. Onverwacht gruwelijk op sommige momenten. Had een iets hoger Disney-gehalte verwacht...

avatar van Nigelwestland

Nigelwestland

Het was een leuke film maar wel saai. Alleen het einde was iets leuker

avatar van Minotaures

Minotaures

Normaal gesproken vind ik films over duikers en grotten niet zo interessant, maar dit was wel de moeite waard. Ervaring met grotten heb ik wel (als bezoeker natuurlijk, geen klimmer), want dat was zo'n 9 jaar geleden in de Ardennen. In het echt zien ze er echt super indrukwekkend uit en als avonturenzoeker is dat echt een behoorlijke must om het een keer te bezoeken.

Het schijnt echt gebeurd te zijn, maar ik heb het echte verhaal nog nooit ergens gelezen, dus ik kan niet bevestigen wanneer dit gebeurd was. Het verhaal van de film is duidelijk, het gaat over een groep onderzoekers die een wereldberoemde plek bezoeken en aan de hand van alle tunnels en haar immens grote grotcomplex het verder willen onderzoeken waar nog nooit iemand is geweest. Na een fatale ongeluk, begint het boven een noodweer te worden en worden de onderzoekers geadviseerd om bovengronds te komen. Wanneer hun in/uitgang wordt geblokkeerd zijn ze gedwongen om verder de grotten in te gaan, om zo al hun limieten te passeren en een uitgang proberen te vinden voor al hun voorraad aan eten, licht en zuurstof op begint te raken...

De personages vond ik totaal niet boeiend en het acteren was ook niet geweldig om te noemen. Zo heb je een financier en zijn mooie vriendin (er zit wel een leuke scène met haar), Frank, zijn zoon en een aantal leden van zijn team (waar meer dan de helft al bovengronds is voordat de storm echt ruig wordt). Geen van de personages wisten me te boeien eigenlijk. Alleen het einde waarin wat spanning tussen 2 partijen zo werd afgehandeld vond ik vrij verrassend.

Aan de andere hand waren de doodsoorzaken best wel hevig bij sommige en je ziet ze zelfs terug op beeld nadat ze het leven laten. Het kan bij sommige mensen hard aankomen, vooral om te denken dat het echt gebeurd is. Dat je het leven laat enkele honderden meters onder aarde, in een claustrofobische grot met nauwe gangen. Niet echt een plek om als tombe te wensen.

De beelden waren wel netjes en de grot zag er mooi en indrukwekkend uit. Ook waren de vele tunnels en nauwe gangen vol details. Om voor te stellen dat je daar doorheen kruipt of zelfs vast komt te zitten...

Voor de actie hoef je het niet te kijken, want om deze film onder actie neer te zetten lijkt me wat vergezocht. Maar dit is een prima avonturenfilmpje die je met een klein indruk achterlaat.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Eerste 3 kwartier saai maar het laatste uurtje is wel goed en heeft zo zn nodige spannende momenten. het acteerwerk is niet heel geweldig maar wel voldoende.

avatar van Actarus

Actarus

Heeft deze in de bioscoop gedraaid???

Wat een telleustelling, de naam James Cameron dragend onwaardig!

Alles is ZO fake...de rotsen zijn allemaal fake, dat zie je zo...om nog maar te zwijgen over de acteurs, dat getier en geroep is allemaal zo fake klinkend!

Het enige wat goed is aan deze film is de muziek, die uitstekend linkt aan het thema....De mooiste beelden zijn te zien aan de oppervlakte, maar daar gaat deze film dus niet over! Ik had op zijn minst prachtige onderwaterbeelden verwacht, maar noppes! Alles is gefilmd binnen een 'paar meters' links en rechts (op scene dus!) Zeer zwak!

avatar van Tarkus

Tarkus

Het eerste deel van deze film is bijzonder saai, het tweede deel heeft wat meer spanning, maar echt denderend is het scenario niet.

Wel zijn de beelden, vooral van de natuur bovengronds, adembenemend mooi.

Je merkt dat de film speciaal is gedraaid voor 3D, (ik heb hem in 2D gezien), maar het gaat alweer ten koste van een goed uitgewerkt scenario, spijtig genoeg.

En tenslotte kon ook de cast me niet erg overtuigen.

Kortom: mooie beelden maar zwak verhaal.

avatar van Re73

Re73

Geen topper maar toch wel indrukwekkend. Als padi-diver goed opgelet en ik kon geen fouten ontdekken duidelijk was dan ook te merken dat hier in ieder geval ervaren grotduikers aan mee hebben gewerkt details te laten kloppen. Voor mij was de film dus in ieder gavel overtuigend genoeg geen cursus grotduiken te gaan volgen. Veeeeel te claustrofobisch voor mij....

avatar van rudivermeij

rudivermeij

Slechte film.

Niet goed geacteerd.

Ik zat me ook steeds te ergeren aan die vader wat een lamzak

Had best wat kunnen zijn maar helaas

avatar van RuudAsd

RuudAsd

Vond het een beetje een tegenvaller !!!

Had er meer van verwacht.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Slecht.

Het eerst half uur is erg saai. Dan komt er een beetje vaart in de film en blijft het een uurtje leuk en af en toe spannend. En dan krijgen we een tenenkrommend slecht half uur. Het einde met het gevecht en dat jochie wat plotseling weer levend wordt vind ik maar niks. Het einde zie je van ver af aankomen. Acteerprestaties waren ook niet al te goed. De enige die uitblink was Richard Roxburgh.

Jammer

avatar van Crook

Crook

Jesus wat een b-film. Het feit dat hij in 3d was zorgde ervoor dat ik m nog bleef kijken, maar wat een wanprestaties van de acteurs zeg. En helaas, een uur duikers onder water kijken gaat vervelen.. ook in 3d!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Ik vond hem best vermakelijk eigenlijk, hou wel van die climbing movies, zeker in grotten!

avatar van nightbreed

nightbreed

Pure tijdverspilling.

avatar van Mars4i

Mars4i

Helemaal geen slechte film. OK het acteren is niet van het hoogste niveau maar de beelden en de spanning maken veel goed.

Minotaures schreef:

Als een film begint met Inspired/based on a true story dan wordt ik altijd nieuwsgierig. Dus even gezocht en kwam op deze Site uit. Daaruit blijkt dat deze film wel zeer afwijkt van de werkelijkheid. Wat mij dan ook verbaasd is dat ze in de film 5 van de 6 karakters laten sterven. Terwijl in werkelijkheid iedereen (13) levend uit de grot komen.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Met zeer hoge verwachtingen ging ik deze film kijken. Ik was wel enigszins bevreesd, omdat Sanctum op deze site een matige score heeft. En wat een tegenvaller is dit zeg! Wat een ongelooflijk matige film is dit! En dat van de maker van mijn (gedeelde) nummer 1 film ooit: Avatar!

Deze film is overdreven, slecht geacteerd, slechte special effects, bah wat slecht! De acteurs zijn aan het acteren in plaats van dat ze diegene zijn die ze moeten spelen. Overacting, aanstellerij. Je zag aan de special effects constant dat het nep was! Volgens mij zijn ze nog niet eens in het echt in een grot geweest!

avatar van VierkanteOogjes

VierkanteOogjes

De eerste 3 kwartier van the Descent bewijst maar weer dat paniek, angst in een grot wèl op het witte doek overgebracht kan worden.

Wat was dit saai zeg, onduidelijk wat er nou met wie gebeurde.

Had ik bij the Descent nog het gevoel in die grot te zitten, hier leek het meer op wilwaterbaan in Center Parcs (aanrader trouwens!)

avatar van Decec

Decec

Een mooie avonturenfilm...

Prachtig mooi omgeving van Australië...

Uitstekend mooi HD kwaliteit...

Uitstekend prachtig achtergrond geluid (Dolby Digital)...

Prima acteerwerk...

Wat een waargebeurd verhaal...

Wel spannend verhaal...

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Tegenvaller toch wel.

Ik hou wel van die films met een verhaal als deze. Ingesloten door water en alleen door middel van onderwatergrotten kan er een uitweg gevonden worden. Beloofde een spannende belevenis te worden. Helaas valt dat toch wel tegen.

De acteurs zijn daar vooral de schuld van. Het kwam gewoon niet geloofwaardig genoeg over. Gezichtsuitdrukkingen waren vooral mat en nergens kreeg ik écht het gevoel dat het een claustrofobische, nare omgeving was.

Gelukkig zit er af en toe nog wel wat spanning in de film verwerkt, maar gewoonweg te weinig om de hele speelduur geboeid te gaan zitten kijken. Kan dan ook geen voldoende geven. Helaas, want had hier wel wat van verwacht..