• 9.370.308 stemmen

Geregisseerd door: Javier Mariscal, Fernando Trueba en Tono Errando

Met onder meer: Eman Xor Oña, Limara Meneses en Mario Guerra

Gesproken taal: Spaans, Engels en Frans

Plot Chico & Rita

Cuba, 1948; Chico is een jonge pianist met grote dromen. Rita is een prachtige zangeres met een bijzondere stem. Muziek en een honger naar romantiek verenigt hen op hun reizen langs New York, Parijs, Hollywood en Las Vegas.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1943 stemmen

De wijze waarop de film is geanimeerd doet me niet veel om eerlijk te zijn. 2D-beelden die erg houterig en emotieloos overkomen gemixt met wat moderne 3D-beelden (voornamelijk voertuigen).

Trailer

avatar van groente12

groente12

Deze film moet het ook vooral van de sfeer hebben. De beelden zijn ook best aan genaamd om te zien, maar er zijn paar textures die er gewoon niet uit zien. Het verhaal mag dan standaard zijn toch levert de film wat het moet doen. Dan heb ik het vooral over de muziek die de hoofdpersonages maken en het leuke is ook dat er bekende jazz artiesten langskomen. De culturen die samenkomen en de temperamenten van een Latijns/Amerikaanse folks is wel grappig beschilderd. Daardoor is deze film erg prettig en verveelt de film niet. De animaties is niet geweldig in vergelijking met pixar films, maar door \\de hartstochtelijke personages en het fantastische blend van de 50e jazz en Bossa Nova muziek is dit toch wel een film die men wel eens moet gaan proberen

avatar van cosp

cosp

Persoonlijk vind ik de film prachtig getekend. Natuurlijk kun je het niet vergelijken met de laatste techniek, maar daarom juist heeft het een andere meer nostalgische sfeer. Zeer aan te raden en niet voor niets genomineerd voor een Oscar.

avatar van Thomas83

Thomas83

Vond de tekenstijl ook wel aardig. Hoewel de animaties er vaak maar houterig uitzien en er vaak een gebrek aan detail is. Maar dat is op zijn minst voor een deel ook een stijlkeuze, en daar staan enorm veel sfeer en prachtig kleurgebruik tegenover. Mooi om te zien hoe verschillende wereldsteden in beeld worden gebracht. Het zonnige en vrolijke Cuba, en dan later New York. Dat lijkt aanvankelijk wel erg grijs en kil maar ook New York vind ik er gewoon prachtig uitzien in de film. Mooi ook hoe in de film allerlei (beroemde) nachtclubs voorbijkomen en andere landmarks.

En dan zijn er ook nog bepaalde belangrijke muzikale historische personages etc. Soms wat meer direct, andere keren zijn ze er sterk op gebaseerd zoals Chico en Rita. Rita komt in de film ook erg charmant over. De goede voice-acting en geluidseffecten maken het allemaal ook lekker levendig. En de prachtige muziek natuurlijk. Een enkele keer is er ook een filmverwijzing.

Vond de klik tussen Chico en Rita wel altijd wat geforceerd overkomen, zeker in het begin, maar het is niet iets wat me kan storen. Bij mij is het vaak ook zo dat als ik het meisje in dit soort verhalen leuk genoeg vind dat al genoeg voor me is om er een beetje in mee te gaan.

Qua plot is er ook goed naar andere films gekeken en is het in elk geval op het einde wat teveel van het goede eigenlijk, maar toch wist het me wel echt te raken. De film mikt natuurlijk ook wel expres een beetje op aangezette dramatiek en romantiek, en dat werkt goed. Voor mij de beste van de Oscar-genomineerden, al zal Chico & Rita nooit winnen lijkt me. 3.5*.

avatar van maxo922

maxo922

Erg fijn filmpje dat naast lekker vlot ook nog eens zeer sfeervol is. Elke stad heeft zo zijn eigen sfeer, kleur, muziek, warmte en die werd keer op keer erg divers en prettig neergezet. De muziek is mooi (moet er wel van houden) en stoort absoluut niet. Zoals dat bij sommige films (disney *kuch*) vervelend en intruperend is werkt het hier alleen maar mee.

Animatie heb ik alleen op aan te merken dat het af en toe een 2d-3d effect was. Zoals bijvoorbeeld de scene waar Rita voor het eerst in Chico's bed ontwaakt. Op zulke momenten was het iets te stijf en lelijk. Verder kleurrijk, schilderachtig en sfeervol geanimeerd.

Ergens in het midden wordt het verhaal net iets te langdradig en dat stoort wel een beetje. Maar elke film heeft wel zijn dipje nodig omdat er anders geen hoogtepunten zijn (uitzonderingen bestaanw wel, alleen niet hier).

* 3,5

avatar van yesplease

yesplease

Leuke muziek, maar ik had liever echte acteurs gezien. De animatie is matig en het verhaal te simpel.

Even opgezocht: Limara Meneses is veel mooier dan de getekende Rita.

avatar van stinissen

yesplease schreef:

Even opgezocht: Limara Meneses is veel mooier dan de getekende Rita.

Hier kan ik het ook wel mee vinden.

avatar van Mug

Mug

Animatiefilm die het meer van sfeer, muziek en cameo's van bekende jazz-artiesten (etcetera) moet hebben, dan van het verhaal en animatiestijl.

Onofficiëel biopic van Afro-Cuban jazzpianist Bebo Valdés (check het magistrale album Bebo & Cigala - L?grimas Negras (2003) - MusicMeter.nl Tevens geproduceerd door regisseur Trueba), die natuurlijk ook de heerlijke soundtrack voor deze film verzorgde. (Verrek, hij is vorig jaar gestorven, ik ben even in choque)

...

...

Goed. De hartkloppingen zijn voorbij, maar zo nu en dan krijg je wel versnelde en vertraagde hartkloppingen van deze prent. Danwel actierijk, ofwel zwoel en loom. Deze sferistische aanpak werkt, maar ja, het cliché-verhaaltje qua romantiek is toch net iets te veel van het goede.

Lekker hoor. En daarmee bedoel ik niet alleen de full naked body sequenties die de film rijk is. Daarom des te vreemder dat Disney dit uitbracht...stiekemerds.

avatar van arno74

arno74

Aardige film. Men heeft hier voor een animatie gekozen, maar het had net zo goed een gewone dramafilm kunnen zijn geweest. De animatiestijl is eenvoudig en ingetogen. Er heerst een fijne Cubaanse sfeertje en de muziek past daar prima bij. Mooi en ontspannen romantisch drama. 3,5*

avatar van Ste*

Ste*

• 2070 berichten

Hier raakte ik nou echt nooit in. Vooral de eerste helft voelt aan als een constant op gang moeten komen. Later wordt het dan misschien iets leuker doordat het allemaal wat kleurrijker wordt en de plekken die ze aandoen, Parijs, Hollywood, New York e.d., wel leuk zijn om te zien, maar verhaaltechnisch had het eigenlijk helemaal nooit mijn aandacht.

De animatiestijl zelf vond ik uiteindelijk ook minder fijn wegkijken dan ik had ingeschat. Leek me van tevoren best een leuk stijltje, maar de zwarte lijnen zijn me te lijnerig (vooral in de gezichten met die lippen is het gewoon storend om naar te kijken). De 3D-camerabewegingen vond ik wat te opvallend en uit de toon vallen.

Nee, echt zo'n filmpje dat je leuk wil (of 'moet') vinden, maar dat niet echt werkte voor mij.