• 9.373.926 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Roy Dames

Met onder meer: Jan Erents, Verbrande Herman en Jos Winants

Plot Foute Vrienden

Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Regisseur Roy Dames volgt de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. Hun oude vertrouwde leventje verandert, ingrijpender dan gedacht. Na jaren brengt Dames de vrienden weer samen in Amsterdam Oost. De mannen hebben in twintig jaar veel verloren, maar de vriendschap en de onvervalste Amsterdamse humor zijn gebleven. Net als de vele biertjes en joints.

avatar van canciser

canciser

Hij bedoelt Engelse ondertiteling natuurlijk. Denk niet dat je op de juiste site zit hiervoor.

avatar van Wulfios

Wulfios

Waar kan je deze film bekijken?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Inmiddels al 8 keer gezien ofzo.

Blijft geweldig!

avatar van chevy93

chevy93

Ik inmiddels één keer en ik vind hem niet geweldig. Het verhaal heeft veel te weinig om handen om 1,5 uur interessant te zijn. Volgens mij had het best volstaan om dit in een uurtje te doen. Daarbij zijn de meeste "personages" niet interessant. Alleen Herman vond ik echt interessant, zowel zijn directe aanpak als zijn kijk op het leven.

Tja, wat moet ik nog meer zeggen? 1,5 uur was gewoon veel te lang en het was gewoon niet zo bijster interessant. Wat ik wel goed vond was de benadering op de situatie. De opbouw van de docu dus.

avatar van erik1677

erik1677

wat een prachtige docu,ik heb nu hem een paar weken geleden gezien, maar hij zit nog steeds vast in mn geheugen.

wat hebben deze gasten een indruk op me gemaakt.

Vooral jantje van amsterdam, met zn grofheid ,rauwheid en platvloersheid,maar toch een hart van goud.

Vooral de scene in het typische jordaanse cafetje,als hij een telefoontje van zn ex krijgt is prachtig.

Nee,deze docu heeft heel veel indruk op me gemaakt.

Ik had hem eigenlijk wel in mn top 10 van 2010 willen zetten,maar toch maar besloten er geen docu's erin te zetten.

Maar blijf er verders wel bij, dat dit 1 van de beste producties van 2010 is.

avatar van Jesse93

Jesse93

Ik weet niet of ik nou medelijden moet hebben of niet. Waarschijnlijk niet. Ze maken het er zichzelf naar. Ik snap dat ze het kort bij kas hebben, maar daar zijn andere oplossingen voor. Die Herman denkt dat hij maar alles mag doen zonder zich aan de regels te houden. En het lijkt wel of ze de camera man alleen bellen als ze iets nodig hebben.

avatar van Bélon

Bélon

"Ik ben Jantje en ik ben een mongool". Vrij ontroerend moment vond ik dat in al z'n bravoure, je weet gewoon dat Jantje best een goeie vent is, juist doordat hij constant dreigt iedereen ongezien de tyfus te schoppen, maar 't nooit doet en volgens mij de intentie nooit heeft gehad om 't te doen, maakt 't weer eigenlijk niet serieus, een klein beetje triest ook.

Persoonlijk vond ik de scene waarin een vermeende pedofiel op de grond in elkaar wordt getrapt door een der '"Foute Vrienden", vrij triest. De beste man had zelf nog een club geexploiteerd en iets zegt me gewoon dat als er een of ander Oostblok-meisje dat zo rond de 18 leek maar misschien niet helemaal was hij daar geen probleem van had gemaakt. Dat maakte de scene ook wel "goed" verder natuurlijk, op een hele trieste, hypocriete manier dan. Dan was er nog Jos, de schimmige gitaarheld, wat een vaag figuur was dat (beetje meeloper). Maar vooral leek me de hele cast rijp voor 't RIAGG.

Een vrij goede docu maar de docu-maker drukt net iets te weinig z'n stempel op 't geheel. (Hij geeft toe niet tot "de jongens" te behoren maar wordt wel steeds als geldkussen gebruikt). Ik heb nooit een gevoel van saamhorigheidheid ondervonden tussen de hoofdrolspelers in deze docu. En dat maakt de docu ook wel weer goed en (pijnlijk) realistisch.
En in 't eindshot vind ik dat eigenlijk ook blijkt dat "de jongens"nooit bestonden. 't waren gewoon een paar stuurloze idioten die elkaar vaak in een bepaalde kroeg/scene zagen.

avatar van donnie B.

donnie B.

Rauw realistisch beeld van toen en nu. De moeite waard.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Wat ik me al een poosje afvroeg: hoe komt het eigenlijk dat deze documentaire zo enorm succesvol is hier op MM, en dat zoveel users hem hebben gezien? Hij is één keer uitgezonden, op een verloren zondagavond. Is dat puur mond tot mondreclame, en is hier de MovieMeter tamtam uitermate actief geweest?

Ga hem zo zien, ben heel benieuwd!

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Hij is te zien op internet

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

narva77 schreef:

Ga hem zo zien, ben heel benieuwd!

Ik was er zo van gecharmeerd dat ik een hele boel vrienden heb aangespoord deze documentaire te zien. Sterker nog, geregeld komt er een zaterdag of vrijdag avond voorbij dat we de laptop er bij pakken en deze voor de zoveelste keer bekijken.

We kunnen hem inmiddels compleet mee praten

Denk dus zelf dat het inderdaad vooral mond op mond reclame is geweest!

avatar van narva77

narva77 (crew films)

LimeLou schreef:

Hij is te zien op internet

Jôh, dat weet ik toch Daarom zeg ik toch ook: "Ik ga hem zo zien"...

Vannacht 60 minuten gezien, daarna overwon de slaap (rond 04.30 uur). Dus vanavond verder, heel interessant en toch wel indrukwekkend ook, en vol met heerlijke one-liners inderdaad.

BTW, die scène waar de still uit komt, vond ik toch wel behoorlijk heftig zeg.

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

narva77 schreef:

Jôh, dat weet ik toch Daarom zeg ik toch ook: "Ik ga hem zo zien"...

BTW, die scène waar de still uit komt, vond ik toch wel behoorlijk heftig zeg.

Een geweldige scene dat wel

avatar van FrisoBoei

FrisoBoei

Ik moet zeggen dat ik die Jantje helemaal geen goede vent vind zoals velen hier wel zeggen.

Als je ziet hoe hij met die Hermien omgaat en dan later als ze weg is zegt dat het alleen aan haar lag, klopt niks van. Maar idd die Hermien is ook niet de makkelijkste haha.

Wat is dit wel een indrukwekkende documentaire. Wat een figuren en wat maken ze mee, bizar. Mooi om een kijkje in het leven te krijgen van dit soort mensen.

avatar van erik1677

erik1677

Hehehehe die hermien was nou ook niet bepaald een makkelijk mens, en af en toe ook een regelrecht kreng

avatar van Fabian123

Fabian123

Mooie docu, maar ik kreeg vaak wel het idee dat die mannen het allemaal wat dikker aanzetten omdat er een camera bij stond.

Vond het ook niet helemaal passen dat de regisseur zichzelf op bepaalde momenten naar voren plaatste. Die docu moet niet over hem gaan, maar over dat groepje geteisem. Hij doet het een beetje voorkomen alsof hij zich als een van hen voelt, dat vind ik nogal misplaatst. Dit is gewoon zijn beroep. Als hij echt denkt dat die jongens zijn vrienden zijn heeft hij nogal een bord voor z'n kop.

avatar van Quido

Quido

Als je al een jaar of 25 met ze optrekt, mag je best van vriendschap spreken. Zeker als er in de eerste jaren geen camera bij is geweest.

Roy Dames: ‘Ik blijf ze filmen, tot ik erbij neerval’ - interview met de regisseur

Fabian123 schreef:

Ik had juist nergens het gevoel dat de mannen het ergens aandikten. Tenminste, niet meer dan ze dagelijks in een kroeg zouden doen.

Regisseur Dames geeft zelf in de film aan dat er nooit helemaal bij kon horen, nooit èèn van hen zou kunnen zijn. Heb ook niet gemerkt dat hij zichzelf op de voorgrond heeft proberen te zetten in de docu.

Op welke momenten doel je precies?

avatar van Fabian123

Fabian123

Kiros schreef:

Zelfs dat vond ik overbodig en irritant. Een meer observerende docu had ik leuker gevonden. Het feit dat Dames droog doorfilmt terwijl er auto's worden gejat of mensen in elkaar worden getrapt is al een duidelijke statement (dat vond ik wel sterk).

Op welke momenten doel je precies?

Ik heb het misschien niet goed genuanceerd. Ik had het beter gevonden als hij zichzelf gewoon te allen tijde had weggecijferd. Het stoort me altijd een beetje als het gevoel wat een docu-maker ergens bij krijgt in een voice-over moet worden uitgelegd. Hij laat de docu daardoor ook expres deels over zichzelf gaan en daar interesseer ik me gewoon niet zo in.

Verder wil ik hem helemaal niet de grond in boren hoor. Ik vond dat er een mooi beeld werd geschetst. Niet alleen de veranderende mentaliteiten van die mannen, maar ook het fysiek ouder worden gaf een ontroerende indruk.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

dit was wel echt geweldig, stoere mannetjes die eigenlijk ook maar gewoon zijn en na 15 jaar erop terugkijken..vond dit toch wel super zo op de laatste dag van het jaar.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

De lijm is hard geworden

Joy4ever schreef:

De lijm is hard geworden

Karma is een motherfucker.

Als het tegenzit, zit ook ècht alles tegen. Inclusief de -piep- lijm die hard geworden is.

avatar van david bohm

david bohm

Interessant inkijkje in het leven van drie Amsterdamse gappies. Geestig, met de fraaie bijnamen en one-liners, maar toch ook wel ontluisterend met Bobbie en die vrouw van Jantje en die andere knakker die paranoia door het leven gaat.

avatar van boermetkiespijn

boermetkiespijn

Ik vind deze documentaire echt puur goud. Ik had me er qua actie meer van voorgesteld, véél meer. Maar toch vind ik de verhalen en het verloop van de levens van deze gasten echt aandoenlijk en heel interessant om naar te kijken! Vooral het telefoongesprek van Jantje in de kroeg is echt hartverwarmend

avatar van boermetkiespijn

boermetkiespijn

the new guy schreef:

Nou timbo_ dan heb je wel in een droomwereld geleefd. Erg goede docu natuurlijk, mooi dat ze zo lang zijn gevolgd. Maar deze mannen zijn echt geen uitzondering hoor. 13 in een dozijn in Amsterdam.

Dat is wel héél erg dom om te zeggen. Grappig dat er blijkbaar goedbekeken documentaires worden gemaakt over mensen waarvan er '13 in een dozijn' gaan. Denk dat je in een droomwereld leeft als je dát denkt...

boermetkiespijn schreef:

Big Brother ging over hele gewone mensen. Werd door miljoenen per dag met hart en ziel gevolgd.

Het is vaak het normale, het echte pure wat ons aantrekt.

Natuurlijk zijn de mannen uit deze film figuren waar je graag naar kijkt. Maar ik ben van mening dat ieder mens een bepaalde laag in zich heeft, waar we graag naar kijken.

En geloof me, deze mannen zijn niet bijzonder. Stap een willekeurige kroeg binnen, pluk daar 5 mensen uit en volg ze gedurende 10 jaar. Zeker weten dat je een zeer boeiende docu van twee uur kunt maken.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Mooie, rauwe documentaire die mij een beetje aan de stijl van die gouwe ouwe 'Jambers' deed denken.

Het leven van de personages is interessant genoeg om de bijna 1,5 uur boeiend te kunnen blijven kijken. Het is triest om te zien hoe sommige levens kunnen lopen en vooral ook hoe bepaalde mensen, zodra ze bij elkaar komen, elkaar negatief kunnen beinvloeden.

Ook vond ik mooi in beeld gebracht hoe de mensen zijn achter die maskers en hun criminele gedrag. Nou vond ik zelf altijd al dat ieder mens een 2e kans verdiend wanneer ze de fout in zijn gegaan, maar hopelijk motiveert deze documentaire meerdere mensen om ook zo te denken.

Mooi gemaakte en indrukwekkende docu die ik een ieder kan aanraden om een keertje te bekijken.

avatar van Gulio#7

Gulio#7

Ijzersterke docu! Kan erg genieten van Jantje (en Herman), de manier hoe hij praat en zich uitdrukt in bepaalde situaties is echt geniaal. Grappige stukken en drama momenten wegen goed tegen elkaar op.

Ik ben Jantje, ik ben een mongool!

Nie fucke met me, nie zeike met me!

Echt top!

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Zeer goede docu. Ondanks alle foute shit die de gasten uithalen krijg je toch een bepaald soort sentiment voor die gasten. Die misschien niet zo heel intelligente, maar wel toffe gasten. Jongens die niet zo 1,2,3 hun emoties tonen maar als ze het dan eindelijk een keer doen is het wel heel puur. Net zoals de documentaire, puur en rauw.