Foute Vrienden (2010)
Geregisseerd door: Roy Dames
Met onder meer: Jan Erents, Verbrande Herman en Jos Winants
8,2 (123)
Plot Foute Vrienden
Verbrande Herman, Rooie Jos, Dikke Bobbie en Jantje van Amsterdam zijn bloedgabbers. Regisseur Roy Dames volgt de mannen sinds begin jaren negentig. Ze zijn onderdeel van de Amsterdamse penose, een cultuur die aan het verdwijnen is. Hun oude vertrouwde leventje verandert, ingrijpender dan gedacht. Na jaren brengt Dames de vrienden weer samen in Amsterdam Oost. De mannen hebben in twintig jaar veel verloren, maar de vriendschap en de onvervalste Amsterdamse humor zijn gebleven. Net als de vele biertjes en joints.
wess16
Treurig, prachtig, heftig en indrukwekkend. Echt is soms mooier dan verzonnen...
Exodusspeed
Zeer indrukwekkende docu/film. Ze worden op het laatst mede door hun heftige manier van leven die ze vooral gehad hebben en andere dramatische gebeurtenissen in een rap tempo erg oud. Van een stel jonge bevlogen niet al te brave rauwe honden naar oude soms grijze verrimpelde mannen die zowat het hele leven hebben gezien en die je zo af kunt leveren bij een bejaardenhuis zowat. Hoe hun gezichten verouderden en veranderden door de jaren en door al die gebeurtenissen heeft op mij het diepst indruk gemaakt en zegt veel. Bij velen van hen is het leven er rauw overheen gegaan. Ook opvallend hoe ze zo zichzelf blijven met al die jaren die camera erbij waardoor er óók een goede film en beeld ontstaat van 4/5 mensen die geleefd hebben en de meesten nog steeds leven.
timbo_
Na de talloze tweets ('Jiskefet maar dan echt', was een veel voorkomende) gisteravond, vanmorgen via Uitzending Gemist de documentaire Foute Vrienden toch maar even teruggekeken. En moet zeggen ik heb regelmatig met open mond zitten kijken. Dat dergelijke mensen echt bestaan was me tot op heden totaal niet bekend. Vooral de Amsterdamse branie, levenslust en schijt aan alles mentaliteit was voor mij totaal nieuw.
Dat Foute Vrienden toch meer is geworden dan een aantal hilarische scénes van een vriendengroep die zich onder meer open en bloot bezig houden met zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, komt omdat regisseur Roy Dames de mannen liefst vijftien jaar lang heeft gevolgd. Het contrast dat hierdoor ontstaat tussen de jonge honden van weleer en de pijnlijke realiteit vijftien jaar later maakt van de film een intiem portret dat veel meer is dan Jiskefet in het echt. Mij zullen Dikke Bobbie, Verbrande Herman en vooral Rooie Jos en Jantje van Amsterdam nog een hele poos bijblijven.
the new guy
Nou timbo_ dan heb je wel in een droomwereld geleefd. Erg goede docu natuurlijk, mooi dat ze zo lang zijn gevolgd. Maar deze mannen zijn echt geen uitzondering hoor. 13 in een dozijn in Amsterdam.
Mooi dat de muziek van Jos de docu begeleide en dat alles, echt alles in beeld werd gebracht ( zelf het jatten van een auto ).
timbo_
Kom natuurlijk uit het verre Limburg misschien speelt dat mee. Maar voor mij ging er inderdaad een wereld open.
Wow! Een van de beste Nederlandse documentaires van de laatste jaren.
Indrukwekkend, grappig en soms zelfs ontroerend.
Ik zou nog wel uren naar het leven van deze mannen kunnen kijken.
En inderdaad, wat zijn ze oud geworden zeg. Ze zien er inmiddels uit als over de 70, maar wellicht zijn ze zestigers.
Ben nu toch wel heel benieuwd geworden naar Ik Ben Jantje (1994) en Vrienden voor het Leven (2000)
canciser
Geweldige documantaire, het zit allemaal zo onnatuurlijk in elkaar. Maar toch past het. Vooral leuk om te zien hoe hun levens op lange termijn ze verschillend zijn geworden. Echt het kijken waard! Het staat op uitzendinggemist. 4*
Produco
Foute Vrienden in bioscoop met waarschijnlijk Jantje, Jos en regisseur Roy Dames aanwezig Foute vrienden | Nederlands Film Festival - tiny.cc
SnakeDoc
Ik ben dol op documentaires en geheel toevallig via 'Updates' zag ik dat er een bericht was geplaatst hier bij Foute vrienden.
Kappeuter (de held) plaatste de link die verwees naar uitzending gemist en toen ben ik er maar is voor gaan zitten.
Dit was gewoon een geweldige kijk ervaring en absoluut 1 van de beste documentaires die ik heb gezien.
Zelden heb ik zo gefascineerd naar mensen kunnen kijken.
Er blijft 96 minuten lang wat te zien, soms treurig, hard, grof of te grappig!
Een goeie documentaire krijgt bij mij nog wel eens 4 sterren, maar hier moet ik toch een halfje extra voor gaan rekenen.
Een heel uitgebreide recensie kan en wil ik hier verder niet gaan typen.
Het enige wat ik je kan aanraden is ... kijken ... nu het nog kan!
En @ Produco, .... je link werkt (bij mij) niet!
En @ Produco, .... je link werkt (bij mij) niet!
Vreemd, bij mij wel, maar deze link moet sowieso werken:
canciser
De Belgische vrienden hebben even pech. Je kunt namelijk niet vanuit België naar de film kijken.
Sven Vermant
Net gekeken via Uitzending Gemist, Was genieten geblazen.
Een van de meest vermakelijke docu's die ik in tijden heb gezien.
movie acteurs
Interessante, soms grof, treurige maar best wel indrukwekkende docu over een paar Amsterdamse bloed gabbers. Ben dit soort gasten gauw zat, maar deze niet. Er zaten dingen in die je bijvoorbeeld niemand toewenst (van bijv. Herman die de hele tijd moet verhuizen aangezien die bedreigd wordt) Ik heb hier geboeid naar zitten kijken. Dat is natuurlijk een goed teken. Een docu die je moet kijken. Ook ik ben benieuwd geworden naar de twee andere docu's. 4,0.
Montorsi
Haha, dit was echt classic-oneliners-heaven.
Precies, echt zo'n docu in de sfeer van Haagse Sjonnie etc. Een stel agressieve marginale crimineeltjes in de marge. Totaal niet in te verplaatsen. Ook wel opvallend hoe de docu is opgedeeld in het eerste stuk waar het vooral lachen is om de levenswijze, en het tegen het einde echt schrijnend wordt om te zien hoe een groot deel van de groep zwaar is afgetakeld.
Verder goed gemaakt en interessant omdat het over zo'n lange tijdsspanne is uitgestrekt. Jammer dat Dames nog geen vijf minuten uittrekt voor het bijeenbrengen op het einde, had wat mij betreft veel interessanter en boeiender kunnen zijn. Jammer ook dat het voor het grootste gedeelte ook maar over 2 van de 4 bloedgabbers gaat. Over die muzikant kom je helemaal niks te weten (was ook niet zo bijster interessant en nog de normaalste van het stel). Uit die dikke die zich doodzuipt was helaas in het begin slechts iets interessants te krijgen.
Maar toch vooral leuk vanwege de oneliners en de accenten. Jiskefet was er niks bij. 3*
Rick18
Visueel niet echt interessant. De personages zijn dat echter wel en dat maakt dat deze docu lekker wegkijkt.
Depressieve docu.
Voor een ieder wie het nog niet begrepen had. Misdaad loont vaker niet dan wel. Niet dat de zogenaamde foute vriendenclub diep in de penoze zat, echt frisse jongens waren het natuurlijk niet. En nu, op een na, volledig de weg kwijt of erger.
Dames eindigt zijn voorlopige drieluik sterk met deze emotionele rit. Alles komt voorbij, maar de teneur is wanhoop en ellende. Als kijker wordt je er niet bepaald vrolijk van. Geboeid des te meer.
Zeer goed.
Kiros
Visueel allemaal niet bijzonder, maar wie maalt daar nog om wanneer je van zo dichtbij een indringend kijkje mag nemen in het leven van een paar doodnormale abnormale gasten?
Je wordt als kijker niet meegenomen, je zit bijna op schoot bij de hoofdrolspelers.
Zie je de vier vrienden, dan voel je jezelf bijna de vijfde aanwezige in de kroeg, op straat of bij een van hen thuis.
Schaamteloos ben je onderdeel van een wereld waar je niet wilt zijn maar waarin je toch blijft zitten. Of het nou gaat om het slappe geouwehoer, de ruzies, de slechte grappen of het verdriet; de sfeer is zo ruw aanwezig dat het bijna tastbaar is.
Wat mij persoonlijk het meeste aangreep was de wanhoop die zich langzaam maar zeker meester maakte van 'Verbrande Herman'. De emotie die bij hem loskwam in de scene op de stoep van het leger des heils is niet na te spelen, door de beste acteur nog niet.
Een zeer aangrijpende docu.
wess16
Quido
Sprak vandaag met de regisseur, komt waarschijnlijk - na hermontage met extra materiaal - in de bios. En later op DVD (met een cd met muziek van Rooie Jos).
En morgen zijn de regisseur, Jantje van Amsterdam en Rooie Jos bij de talkshow op het NFF aanwezig.
Tonypulp
Kankah..
Niet meteen zo indrukwekkend of fascinerend als ik 't had verwacht maar dat is uiteindelijk geen schande, verwachtingen lagen na de reacties hier namelijk wel erg hoog. Foute Vrienden is vrij interessant dankzij de intieme wijze waarop je deze mensen volgt, hun verschillende (tragische) ontwikkelingen en diepe gevolgen, het kan je als kijker niet missen.
Hoewel vaak erg plat en komisch, voelt het geheel eerder triest en beladen aan. Dingen escaleren en de moeilijkheden lijken onbeperkt. Met als gevolg enkele indrukwekkende scenes zoals die met de pedofiel en ook het telefoongesprek van Jantje, het is op een bepaalde manier wel mooi om te zien.
Ik had vrij veel moeite om er echt in te komen dankzij de nogal boring look maar eenmaal de vrienden zich weer aan 1 tafel bevonden wist al het voorgaande toch anders op me over te komen, het doet er niet meer toe hoe het allemaal gebracht is, belangrijker is WAT er gebracht werd.
Terwijl ik dit typ begin ik het steeds interessanter te vinden en schat ik het hoger in dan dat ik dat tijdens het kijken deed. Een docu die me wel bij blijft, een (misschien iet wat ontroerende) zoektocht naar geluk en vrijheid.
Zigane
Een zeer aangrijpende docu.
Heel mooi gezegd, denk er net zo over. Vooral die scene van Herman. Is inderdaad nie na te spelen.
otherfool
Zo, zijn we uitgepiept!
Het afvoerputje van Nederland in woord en beeld; zelden kregen sneuere personen de kans te schitteren op het grote scherm. De één zuipt zich dood, de tweede wurgt zijn vrouw, de derde is op de loop voor malafide schuldeisers en de vierde (de enige wiens IQ boven z'n schoenmaat lijkt uit te komen) loopt alle kroegen en platenbazen af met z'n gitaartje. Hilarische oneliners volgen elkaar rapper op dan potjes bier (hoewel...) en de kijker weet niet of-ie niet moet janken of lachen om zoveel lompe domheid. Hoe dan ook; ik heb me prima vermaakt eigenlijk.
3,5*.
Bijdevaate11
Zonet waarschijnlijk voor de 15e keer deze maand gezien.... en elke keer vind ik het weer beter. Het is verschrikkelijk hoe die mensen zich zelf kapot maken en elkaar kapot maken. Maar soms ook zo grappig! De amsterdamse omgang met elkaar. op=op uit is uit...
Kiros
Grappig, ik kan `m ook steeds weer kijken. Gewoon soms als 'achtergrondmuziek' tijdens de zinloze verveel-uurtjes op het web of even die-of-die scene nog eens terugkijken.
Blijft geweldig, ook na de zoveelste kijkbeurt.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song