• 9.370.316 stemmen

Verdwaald in het Geheugenpaleis (2010)

Documentaire / Drama | 90 minuten / 56 minuten (ingekorte tv-versie)

Genre: Documentaire / Drama

Speelduur: 90 minuten / 56 minuten (ingekorte tv-versie)

Alternatieve titel: Lost down Memory Lane

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Klara van Es

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 9 september 2010

Plot Verdwaald in het Geheugenpaleis

Verdwaald in het Geheugenpaleis portretteert drie vrouwen, Anita, Louise en Alice, die op een kleine, bijzondere afdeling van een verzorgingstehuis wonen. Hoewel de vrouwen onderling erg verschillen is er één ding dat hen samenbindt: Alzheimer. Hun ziekte bevindt zich in de eerste fase, waardoor ze nog in staat zijn om in een tamelijk normale, omgeving te leven en de simpele dagelijkse bezigheden zelfstandig uit te voeren. Maar allen beseffen ze zich, dat achteruitgang van hun helderheid een onvermijdelijk afscheid van de groep betekent en tevens van hun laatste beetje waardigheid en identiteit. De volgende fase, die van volledige afhankelijkheid in een gesloten afdeling, hangt als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. Ze doen er alles aan om dit te voorkomen.

avatar van Malick

Malick

Boek - Plant - Molen.

avatar van neo

neo

''Dinsdag 21 september vinden in het kader van Wereld Alzheimer Dag in circa 35 filmtheaters en bioscopen speciale voorstellingen plaats van de documentaire Verdwaald in het geheigenpaleis. Een gedeelte van de opbrengst wordt gedoneerd aan Alzheimer Nederland, die een grootschalig, vier-jaar-durend onderzoek financiert naar dementie op jonge leeftijd in het Alzheimer Centrum aan het VUmc Amsterdam. Zie de filmbeschrijving van Verdwaald in het geheugenpaleis bij de verwachtfilms.'' bron

avatar van manecas36

manecas36

Een prachtige film! Soms wat triest, maar ook vaak kunnen lachen. Niet dat Alzheimer op zich om te lachen is. Ik zou zeggen: gewoon gaan kijken!

avatar van maarten541

maarten541

Schitterend. Ontzettend goede documentatie van de ziekte van Alzheimer. Het geeft geen compleet beeld, maar Klara van Es heeft een goede keuze gemaakt door enkel en alleen de alzheimer patiënt aan het woord te laten. Het geeft pijnlijk weer dat deze mensen naast hun geheugen iets van hun eigenwaarde verliezen en hun grip daarop. Terwijl ondertussen er constant geworsteld wordt met dat besef. Soms is het glimlachen om de tegelijk hartverscheurende scene's. Er komt geen enkele omstander aan bod, en zo registreert deze docu de eenzame strijd van iemand die verdwaald is. Ontzettend verdwaald, en heel wanhopig, langzaam de grip verliest. Pijnlijk, maar zorgvuldig en sterk geschoten docu.

Ps. Klein puntje, ik vond de muziek soms wat ongelukkig gekozen.

avatar van missyanaroid

missyanaroid

Sommige momenten zijn heel herkenbaar. Zoals eerder gezegd is het tegelijk 'lachen' en 'huilen' bij de situaties. Echt een goede documentaire, een aanrader!

avatar van manecas36

manecas36

Ik ga deze film donderdag nog eens zien.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Remak.

Toch zo jammer dat de publieke omroep weer eens een ingekorte versie van een documentaire laat zien. Voor de volledige film moeten we waarschijnlijk weer uitwijken naar de Belg. Schande!

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

naar de Belg?

nou hij komt vandaag op Canvas!.. ik ga hem zien.

Alleen blijven dit soort documentaire's me vaak wel lang bij..

ik hoop echt dat ze deze ziekte weten "op te lossen"