• 9.369.673 stemmen

Met onder meer: Lior Ashkenazi, Ronit Elkabetz en Moni Moshonov

Gesproken taal: Georgisch en Hebreeuws

Releasedatum: 9 januari 2003

Plot Hatuna Meuheret

In Tel Aviv is de knappe, intelligente Zaza zijn doctoraat in de filosofie aan het voorbereiden. Zijn ouders, Yasha en Lili, vinden hun zoon een prima partij en zijn tegelijk bezorgd dat hij op zijn 31ste nog niet getrouwd is. Ze blijven er bij Zaza op aandringen dat hij een jonge maagd moet huwen. De zoon wil inschikkelijk zijn en bezoekt meer dan één "passende" kandidate. Hij blijft echter totaal ongeïnteresseerd, want hij is smoorverliefd op de schone Judith, een 34-jarige gescheiden Marokkaanse. Dit kan volgens de streng orthodoxe Georgische traditie van zijn ouders absoluut niet door de beugel. Wat het allemaal nog erger maakt in de ogen van Zaza's ouders is dat Judith een 6-jarige dochter heeft.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Zaza (as Lior Louie Ashkenazi)

Ilana (as Aya Steinovitz Laor)

Magouly (as Rosina Cambos)

Otary (as Leonid Kanevski)

avatar van gauke

gauke

Verbijsterend, wrang, ironisch, soms cynisch en grimmig drama, dat zich afspeelt in de wereld van conservatieve Georgische immigranten in Israël. Het aangaan van een huwelijk is een soort koehandel tussen twee families. Af en toe valt er ook nog wat te lachen. Overtuigende film met goede regie en dito acteerpreataties! Ik heb begrepen dat de regisseur in Georgië geboren is en dat 'Late Marriage' zijn speelfilmdebuut was.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Mooie film met enkele plaatsvervangende schaamte scenes, ik heb me heerlijk kwaad gemaakt bij deze film.
Waarom voelen (bijna) alle mannen in welk land dan ook zich beter dan een vrouw, ook hier heb ik met open mond zitten kijken naar de strapatsen van het mannelijk geslacht.
Ongelofelijk dat die vrouwen het allemaal pikken en er ook nog in mee gaan.
Als mijn familie hier binnen zou komen marcheren en mij zeggen dat ik die hoer waar ik mee getrouwd ben moet dumpen steek ik ze één voor één in de fik! (waarna ik ze wel uittrap natuurlijk want ik hou wel van ze)

avatar van Fransman

Fransman

Dit is de tweede film die ik zie van Dover Koshashvili, min of meer bij toeval, natuurlijk spelend in de Georgische gemeenschap van Israël, waar ik eigenlijk niet zo in geïnteresseerd ben, want wat moet je met al die culturele tradities die ver weg staan van de mijne. Sluit me dan ook helemaal aan bij de kritiek van mayhemblik, inclusief zijn laatste zinnen, waarvan ik overigens niet zo zeker ben of ik het vuur uittrap.

'Matana MiShamayim' (2003) vond ik nog wel een aardige kennismaking met die gemeenschap en de omgangsvormen tussen mannen en vrouwen. Bovendien is het ook wel een sexy film. In deze Hatuna Meuheret gebeurt eigenlijk weinig. Een Georgische familie probeert de zoon van 31 uit te huwelijken terwijl die een relatie heeft met een gescheiden vrouw met een dochtertje. Het is een slapjanus van het zuiverste water en hij doet braaf wat de familie hem voorschrijft. Dat is de hele film. De debuutfilm van de regisseur begreep ik. Is ook te merken. Het enige wat aardig is is de seksscène van de zoon met zijn minnares. Niet omdat die zo expliciet of 'bloot' is, maar door het realistische, ongepolijste gehalte. Dat zie je weinig. Daarom een half sterretje extra.

avatar van BBarbie

BBarbie

Een uitstekende tragikomedie, die je haast achteloos in een vrolijke stemming brengt tot aan het schandalige einde. Een film die eindigt in een miskraam, ik kan het niet anders verwoorden. Een afknapper van jewelste. O wat erg als je zo vastgeroest zit in tradities en je niet de "guts” hebt om je daaraan te ontworstelen. Misselijkmakend.
De onvolprezen en veel te vroeg gestorven Ronit Elkabetz laat in deze film andermaal zien een van de beste actrices van haar generatie te zijn.