• 9.371.086 stemmen

Stuart: A Life Backwards (2007)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: David Attwood

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Tom Hardy en Nicola Duffett

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Stuart: A Life Backwards

Er ontstaat een merkwaardige vriendschap tussen Stuart Shorter, een alcoholistische zwerver met een gewelddadig verleden, en schrijver en welzijnswerker Alexander Masters. Masters raakt geïntrigeerd door Shorters levensverhaal en vraagt of hij diens biografie mag schrijven. Shorter besluit dat dit dan wel achterstevoren moet als 'een spannend Tom Clancy verhaal'. En zo zien we in omgekeerde chronologie hoe Stuarts leven zo in een negatieve spiraal is beland.

avatar van bawimeko

bawimeko

Sinds het zien van deze film ben ik van van de geniale Tom Hardy, die hierin de getroubleerde en psychisch zwakke Stuart speelt (niet alcoholisch en geen zwerver, zoals in de beschrijving hierboven). Tragiek en hilariteit volgen elkaar snel op als de mannen (Stuart en zijn biograaf) elkaar beter leren kennen. Geen makkelijke thema's, maar mooi verteld. Wanneer verschijnt er eindelijk een Nederlands ondertitelde versie? Het gemompel van Stuart is namelijk niet altijd goed te volgen en helaas is de BBC-DVD niet ondertiteld!

avatar van deruta

deruta

4.5

De film wordt helemaal gedragen door de sublieme vertolking van Tom Hardy. Als je na het zien van deze film nog niet overtuigd bent dat hij in ster in wording is...

Inderdaad een Nederlandse ondertitel zou geen overbodige luxe zijn.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Mooi.

Hoewel de vriendschap mij niet altijd even 'echt' overkomt staat de film daar toch mee. Van in den beginne heb je te doen met de gekwelde Stuart, al ben ik ook blij met een ingetogen personage zoals de schrijver.

Het einde had een scène korter gemogen, zodat de film gestopt was bij het begin.

Met Tom Hardy en Benedict Cumberbatch beschikt deze film over twee acteerkanonnen. Ik moet zeggen dat ik - met hun andere films in het achterhoofd - meer te vinden ben voor het subtielere spel van Cumberbatch dan voor het fysieke acteren van Hardy; hier komen die twee manieren perfect bij elkaar. Zonder Cumberbatch had ik niet genoten van Hardy en zonder Hardy had ik niet genoten van Cumberbatch.

Qua look doet dit onvermijdelijk aan televisiewerk denken. Niet dat dat zo onlogisch is, natuurlijk. Wel jammer is de muziek, die op een paar momenten de sentimentele tour opgaat, iets wat de film niet nodig had.

3,5

avatar van scorsese

Goeie film over een man die een boek wil schrijven over een dakloze man. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal mist deze film soms wat richting. Tom Hardy weet te overtuigen in een sterke rol als de zwervende sociopaat. Benedict Cumberbatch doet het ook prima, maar zijn rol is een stuk minder boeiend.