• 9.369.537 stemmen

Geregisseerd door: Milos Zábranský

Met onder meer: Karel Roden, Václav Postránecký en Victoria Kidane

Gesproken taal: Tsjechisch

Plot Masseba

Een kleine gemeenschap van mensen houdt zich voornamelijk op binnen de kale muren van een groot gebouw en verdoet de tijd met bidden, muziek maken, eten en seks. Ruzie blijft ook niet uit als de leider van de gemeenschap zijn oog laat vallen op de aantrekkelijke vriendin van één van zijn volgelingen. Onder het alziende oog van hun god, een idool met een varkenskop, nemen de spanningen bijbelse proporties aan.

avatar van beavis

beavis

In mijn beschrijving laat ik al een beetje doorschemeren dat dit vooral een allegorische vertelling is met obscure verwijzingen naar de Joodse traditie (een masseba schijnt een steen te zijn die in primitieve voorouderverering veel werd opgericht ter nagedachtenis aan een gebeurtenis of om God te eren. Dit soort beelden werden soms ook zelf onderwerp van verering (idool) en daarom later als een paganistische ketterij afgezworen). De enige beschrijving van de film die ik online vond laat dit geheel buiten beschouwing en plaatst de film puur in de post-apocalyptische hoek. Qua looks heeft het daar zeker iets van weg, maar het speelt niet echt een rol in het verhaal, dat meer een omgekeerde vertelling is van Genesis als ik al de obscure referenties juist interpreteer. Met niet veel meer dan tien regels tekst over de gehele speelduur is er genoeg ruimte voor interpretatie. Dat de film desondanks de spanning weet vast te houden (met de actie bovendien bijna geheel beperkt tot één locatie) is erg bewonderenswaardig, hoewel ik er uiteindelijk toch niet veel mee kon… of in ieder geval méér had verwacht. Ben wel erg benieuwd naar de ideeën van de regisseur achter de film!

avatar van beavis

beavis

hoewel, het omgekeerde van genesis... misschien toch apocalyps dan? maar wel met een beter einde