• 9.369.475 stemmen

Genre: Horror / Thriller

Geregisseerd door: Phillip Guzman

Met onder meer: Jocelin Donahue, Lori Petty en Jesse Bradford

Plot Dead Awake

"An ancient evil. Trapped in a world of darkness. Waiting for someone to believe."

Kate Bowman is een doodnormale maatschappelijk werkster die onderzoek verricht naar de mysterieuze dood van mensen die in hun slaap overlijden. Ook haar zus Beth is op deze manier overleden. Kort voor hun dood maken de slachtoffers allemaal melding van een bovennatuurlijke kracht die verschijnt terwijl ze slapen. Wanneer Kate verder onderzoek verricht, stelt ze zichzelf open voor het schepsel, waardoor zij en haar familie al snel te maken krijgen met een eeuwenoud kwaad.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van tattoobob

tattoobob

Lijkt mij best een leuke wegkijker te gaan worden.

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Slaapverlamming heb ik altijd een interessant thema gevonden. Ik wacht nog altijd op de eerste goede horrorfilm die hierover gaat Vrees een beetje dat het deze niet zal worden, de trailer toont veel dezelfde jumpscares enz.

avatar van Daan258

Daan258

Wauw dit klinkt zeer interessant.

Hier kunnen ze denk zeker wel iets spannends van maken. (hoop ik in ieder geval)

avatar van clockwork72

clockwork72

SillyBilly23 schreef:

Hier hetzelfde, maak het al van kinds af aan mee. Werd tijd dat hier eens een film over word gemaakt. Nu maar hopen dat het goed uitpakt.

avatar van KritiKus

KritiKus

Net opgebouwd horror werkje. Prima acteurs in een film met een interessant gegeven.

Het "monster" met de schrikeffecten niet optimaal (je verwacht het elke keer wel) .

Maar nogmaals, allemaal prima, als ook het einde ...

avatar van Alathir

Alathir

Erg matig horrorfilmpje met een aantal jumpscares die totaal niet geslaagd zijn. Het monster is ook niet bepaald angstaanjagend en er gebeurd eigenlijk constant hetzelfde opnieuw (enigszins logisch natuurlijk). Het einde 'redt' de film nog een klein beetje maar ook dat is een beetje vergezocht vooral dan dat Dr Sykes erin begint te geloven, dat lijkt me wel heel straf. Ze geloofde er heel de film totaal niet in en dan op het einde plots wel. Of ze had het zelf al maar wilde het niet toegeven, hoe dan ook toch een beetje vreemd.

De acting liet ook echt te wensen over en camerawerk en soundtrack waren ook niet bepaald van een hoog niveau.

avatar van mikey

mikey

SillyBilly23 schreef:

The Nightmare (2015) Persoonlijke favoriet, wel erg slecht ontvangen door publiek.

avatar van joolstein

joolstein

Ondanks het fascinerende gegeven over het fenomeen slaapverlamming, is dit een nogal rechtaan en rechttoe thriller geworden. Waarin het enige horror-aspect komt van een look-a-like monster zo weggekropen uit de film Ringu. En dat terwijl slaapverlamming toch angstaanjagend genoeg kan zijn. Jocelin Donahue (ik heb een zwak voor haar) speelt de tweeling-zussen Kate en Beth Bowman. Zij is dan ook het meest van de tijd in beeld, wat nooit geen kwaad kan en ditmaal zeker niet want ze verricht wederom prima acteerwerk! Daarnaast viel mij Brea Grant op (niet speciaal voor haar acteerwerk) die de eveneens aan slaap te kort lijdende Linda Noble speelt. Zelfs voor mij de derde keer dat ik haar in een horrorfilm ( Worry Dolls, Beyond the Gates) dit jaar zag. De film nekt zichzelf door het te algemene plot, wat wel verdacht veel ging lijken op die hele bekende film van Wes Craven, en het zo nodige laten zien van het monster. De film weet door het grandioze acteerwerk (Jocelin Donahue) en fascinerende concept nog wel binnen de grenzen te blijven van een leuke onderhoudende film maar ruïneert zijn positie voor de hogere regionen door elementen die we in elke horrorfilm zien toe te voegen.

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

Weinig opzienbarend werkje.

Het spelen met feiten,of dat ie er al eeuwen zijn ( als of het een Dan Brown film betreft )waarbij dit fenomeen word beschreven , is natuurlijk meestal wat meer angstaanjagend,maar desondanks is het niet eng ofzo.

Zelf vind ik het gedeelte ( wat ieder mens soms meemaakt ) dat je in slaap valt en letterlijk opschrikt alsof je in een ravijn in valt,iets is waar meer mee gedaan kon worden.

Afgezien omdat je het toch wil afzien.'

Maar wat mij betreft geen grote voldoende waard.

avatar van Collins

Collins

Niet eng. Wel sfeervol.

Raar fenomeen, die slaapverlamming. Heb het zelf ook wel eens gedroomd, maar dat ging bij mij gelukkig niet gepaard met een angstaanjagende ontmoeting met een eeuwenoud kwaad.

In deze film gebeurt dat wèl bij de personages die in slaap vallen. Klinkt interessant en creepy. En bij aanvang overheerst dat gevoel ook en worden er zelfs nog een paar schrikjes afgeleverd. Al vrij snel na aanvang verdwijnen de schrikjes geleidelijk om niet meer weder te keren. Oorzaak: de opbouw en het verloop van de enge scènes die volgen zijn welhaast kopieën van de eerdere scènes. Weinig verrassend en behoorlijk voorspelbaar. Niet eng dus.

De mogelijkheden die slaapverlamming biedt, worden in de vervolgscènes niet genoeg benut. Er is geen uitbouw en geen uitdieping van het fenomeen. In plaats dat gevoelens van angst en clautrofobie worden onderzocht en worden verweven, vertoont de film de gemakkelijke en oppervlakkige kant. De focus ligt op het monster. En dat is het dan.

De film verkent geen diepere lagen en gaat amper in op de angsten van personages. Het psychologische aspect krijgt weinig aandacht. Het personage van de mensvreemde onderzoeker dat altijd onvermijdelijk opduikt in films als deze en wellicht enige diepere kennis met de kijker had kunnen delen, houdt zich geheel in lijn met het verhaal eveneens routineus op de vlakte. Doet ie met overtuiging.

Wel geslaagd in de film is de sfeer. Beetje smoezelig. Beetje duister. Goed camerawerk helpt en geeft op die manier toch nog wat lading aan de enge slaapscènes.

De acteurs doen het redelijk. Het ligt niet aan hen. Docelin is opvallend ok. Heeft ook een schattig slisje trouwens.

avatar van Macmanus

Macmanus

Kon veel meer zijn.

Dit is vooral een film die wat goedkoop oogt. Is altijd wat lastig polsen aan het zien van de poster. Ook zo een lijntje "From producers of Final Destination" zegt weinig. Visueel is het daarom oninteressant. Het idee vond ik nog wel eng, maar erg veel word er niet mee gedaan. Uiteindelijk is het meer een soort slechte Nightmare on Elmstreet kloon.

Ik ben nog iets te mild. Maar eigenlijk is dit gewoon niet veel.

2 sterren.

avatar van Elchapo

Elchapo

• 1925 stemmen

Ja dit is wel mijn ding,goede film ondanks de Freddy twist.....4 stars.

avatar van scorsese

Slechte film over een jonge vrouw die lijdt aan slaap-verlamming. Op zich een beangstigend idee en ook een aardige opzet voor een horrorfilm, maar de regisseur weet dit niet te vertalen naar de film. Voorspelbare schrikeffecten en vooral zo ongeloofwaardig gebracht dat het bijna irritant wordt. Ook het ondermaatse acteerwerk doet het geheel geen goed.

avatar van Rickyman

Rickyman

Slaapverwekkend inderdaad.

avatar van Daan258

Daan258

Vrij laag gemiddelde hier.

Leuk werkje hoor.

Je ziet niet erg veel horror films over sleep paralysis en gelukkig was dit dan wel gelijk een leuk filmpje.

Het is gewoon een heerlijke wegkijker. Niet heel bijzonder ofzo en het had allemaal wel iets spannender en enger gemogen maar toch wist het mij tot het eind erg goed te boeien. De sfeer was wel erg sterk en mede hierdoor keek het ook heerlijk weg. Bij bepaalde scene's deed de film mij erg denken aan: A Nightmare On Elm Street, The Ring en vooral Insidious. Natuurlijk niet zo spannend als Insidious maar ik kon het wel waarderen.

Het is een film waar ik best een tijdje naar uitkeek en ik ben zeker niet teleurgesteld.

Een dikke 3,0*