• 9.371.495 stemmen

Geregisseerd door: Brillante Mendoza

Met onder meer: Anita Linda, Rustica Carpio en Tanya Gomez

Releasedatum: 18 november 2010

Plot Lola

Twee oudere vrouwen dragen de gevolgen van een misdrijf waarbij hun beider kleinzoons zijn betrokken. De ene is het slachtoffer, en de ander is de verdachte. Beide vrouwen proberen geld in te zamelen, de een voor de begrafenis en de ander voor de borgtocht van de verdachte.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van beavis

beavis

Niet echt mijn soort film, maar toch wel goed gemaakt. Naast dik aangezet sociaal realisme toont Mendoza ook wat subtielere kwinkslagen, die aangeven dat hij erg goed weet wat hij doet en waarom hij dat zo wil.

Leuker om te vermelden was de aansluitende talkshow georganiseerd door het Filmmuseum (sorry, Eye Institute) met maar liefst drie gast interviewers en wat clips. Voor het eerst dat ik zoiets geslaagd uitgevoerd zie buiten de context van een groter festival. Mooie aftrap van het Mendoza retrospectief!

avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

Een van de bijdragen aan de talkshow waar Beavis het over heeft, is hier te lezen:

Lola by Brillante Mendoza « Betekenis? - marcokunst.wordpress.com

avatar van Bandacho

Bandacho

af en toe langdradig, treurig maar een hele mooie impressie van Mendoza met al zijn problematiek. Af en toe neigde het meer naar een docu door het simpele camerawerk. Maar des al niet te min een geslaagde avond.

voordeel van de twijfel 3,5 sterren (3,3)

avatar van Decec

Decec

Een goede dramafilm...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende actrice Anita Linda ....

Ze speelde ook eerder "Adela" en ondanks

haar bijna 89e jarige leeftijd...

Prima kwaliteit breedbeeld

(geen HD aanwezig)...

Prima achtergrond geluid/muziek

(geen Dolby Digital)...

avatar van gauke

gauke

Het verhaal (in de kern over schuld en boete) is simpel, wat stroef, traag, gedetailleerd en zeker niet sentimenteel. Plaats van handeling de grauwe sloppenwijken met akelige weersomstandigheden van Manila. Op zichzelf een mooie film, al vond ik het bijna twee uur moeten luisteren naar het rumoerige leven (verkeer, geclaxonneer en stemmen van mensen) wat teveel van het goede. Anita Linda en Rustica Carpio overtuigen en zijn levensecht.

avatar van stinissen

Niet mijn ding bv een scene om een kaars buiten aan te steken in de storm met regen die 10 min duurt nee niet mijn film.

avatar van Movsin

Movsin

Toch te lang aangehouden shots, naar mijn gevoelen, maar anderzijds toegegeven dat het een perfect middel is om indrukken te accentueren : de armoede en wat deze met zich meebrengt in een broeinest als Manilla, de gemoedsgesteltenis van haar bewoners.

Aldus een film die af en toe wondermooi, bijna ontroerend overkomt en die af en toe flirt met saaiheid.

Toch een merkwaardig en zeker niet alledaags werk dat een beetje moed vergt om het aandachtig te blijven volgen.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Vandaag te zien op TV > ARTE >22:50 uur

avatar van starbright boy

Anita Linda uit deze film heeft een IMDB filmografie van maar liefst 311 titels. Van 1943 tot nu. Wow...

avatar van Robi

Robi

Twee oma's die allebei Lola heten. De ene probeert de begrafenis van haar vermoorde kleinzoon te regelen. De andere probeert haar kleinzoon vrij te krijgen die verdacht van moord in de gevangenis zit. In een documentaire-achtige stijl wordt zo dit verhaal vanuit een bijzondere hoek gefilmd. En het geeft waarschijnlijk een goed beeld hoe dit soort zaken in een land als de Filipijnen eraan toegaan. En dat is zeker boeiend. Minder boeiend is dat de film helaas wat te lang duurt, en daarmee verslapt de aandacht gaandeweg het einde. Dat is best jammer.

avatar van Robi

Robi

stinissen schreef:

Bijvoorbeeld een scene ???? Dát was de eerste scene !!! Heb je de rest wel gezien? Of was je snel in slaap gevallen?

avatar van stinissen

Robi schreef:

Die kaars was het enigste nog wat me wakker hield....