• 9.370.379 stemmen

Genre: Actie

Geregisseerd door: Dale Trevillion

Met onder meer: John Matuszak, Ronny Cox en Charles Napier

Plot One Man Force

"No one enforces the law like he does!"

Jake en Sam zijn twee narcotica-agenten. Ze krijgen van hun directe meerdere geen toestemming voor een arrestatie wegens onvoldoende bewijs. Ze besluiten het recht in eigen hand te nemen, maar dit loopt mis en Sam wordt daarbij neergeschoten en Jake wordt op non-actief gesteld.

djelle

In een ver verleden was er ene John Daniel "Tooz" Matuszak (semi-cooler kan je een naam niet verzinnen), die zoals vele Footballspelers uit de jaren 80 een carrière probeerde uit te bouwen als acteur. Net zoals de coolheidspotentie van zijn naam is dat maar semi gelukt, en als u hem al van ergens zou kennen zal het meest waarschijnlijk The Goonies zijn die een belletje doet rinkelen hoewel hij daar quasi onherkenbaar is. Of met wat geluk herinnert u zich nog een gastoptreden uit een of andere aflevering van The A-Team of een andere populaire reeks waar hij weleens durfde verschijnen.

Ongetwijfeld kent iedereen meneer Matuszak uit de '78 editie van World's Strongest Man (Sterke beren kampioenschap) waar hij op een eervolle negende plaats eindigde. Dat ie er met zijn kolossale verschijning sowieso sterk uitziet is in elk geval iets wat flink uitgespeeld wordt in deze One Man Force, een van de laatste films uit het helaas korte leven van dit multitalent. Vuistslagen hebben een katapulterend effect op schorremorrie, er wordt met koelkasten rondgelopen als kogelschild (ik verzin dit niet) en mensen worden letterlijk in het rond geslingerd.

John Matuszak speelt hier immers de eigenzinnige agent jake, die op eigen houtje een klopjacht organiseert nadat zijn partner werd vermoord tijdens een politieinval, die ze overigens ook op eigen houtje hadden georganiseerd. Heerlijk die originaliteit en eenvoud van de 80's. Met zijn slordige krullenkop, openstaande trainingsvest en sportschoentjes waar ie de helft van de tijd in rondloopt, verdiend Jake beslist een plaatsje in de top 10 marginaalste filmhelden uit de geschiedenis.

Jake kent ook maar één strategie met name rechtdoor met de grove borstel, en gedraagt zich doorgaans als een woedende aap met bijhorende kreten die het er alleen maar leuker op maken. Onnodige ontploffingen, brutaal wapengeslinger, slechterikken die geflambeerd worden en wilde achtervolgingen waarbij de held ondoordacht op auto's springt, het zit er allemaal in. En ook nog eens mooi afgewerkt met de nodige oneliners en het onmisbare stoere rockdeuntje, die al van bij de begintitels meteen de sfeer zet. Wat er helaas ook inzit zijn enkele ontzettend kromme emomomenten met bijhorende slappe muziek, al zorgt de manier waarop Jake wegfade in het licht met zijn collega-vriend in de armen ook weer voor ongeziene hilariteit.

One Man Force is zo'n typische foute macho actiefilm met middeleeuwse allure uit de jaren 80, maar doeltreffender zal je dergelijke losgeslagen holbewoners zelden zien. Deels door de uitstraling van Matuszak, deels door het allemaal lekker over the top in de verf te zetten en toch wel enkele spitsvondige momenten doorheen de prent. Vrij vermakelijk, op voorwaarde dat het verstand net als een goeie koelkast rond het vriespunt staat ingesteld.

avatar van Lennert

Lennert

Podver, dit ziet er toch wel heel leuk uit. Zelfs de cast is niet compleet onbekend! Is dit een typische film die je op een rommelmarkt op VHS aanschaft, of is hij ook op dvd verschenen?

djelle

Hehe, In België en Holland zal dat inderdaad VHS zijn. Ikzelf heb de DVD onlangs aangeschaft via play.com (vanwege jeugdsentiment en omdat ik het zo'n verdomd stoere en leuke typische titel vind). Prima uitgave, alleen moet je dus erbijnemen dat er geen NLsubs zijn natuurlijk.

avatar van Lennert

Lennert

Geen probleem, ik heb van Daniels ook een aantal films uit den ouden doosch uit het buitenland laten komen omdat die hier niet meer te vinden zijn.

Ik zie dat play.com ook gewoon in Nederland levert, mooi zo! Ze hebben zo te zien ook nog Speakman's en Gruners die ik niet heb. Nemesis op dvd!

djelle

Ja Play is een vrij goeie site hoor. Goedkoop, correct en relatief snel (heb al max 7 werkdagen moeten wachten op iets).