• 9.376.808 stemmen

Met onder meer: Lisa Smit, Dragan Bakema en Niels Gomperts

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 12 augustus 2010

Plot Shocking Blue

Thomas, Jacques en Chris, allemaal een jaar of zestien, zijn elkaars beste vrienden. Ze wonen in de Hollandse Bollenstreek, waar dorpen, akkers en weilanden aanleunen tegen duin en strand. Hun leven is als van zoveel plattelandsjongeren, maar een dramatisch ongeluk verandert alles. Als ze met zijn drieën op de trekker zitten, komt Jacques onder de trekker, terwijl Thomas achter het stuur zit. Thomas vraagt zich in het diepst van zijn gedachten af of zijn jaloezie op Jacques, die de avond ervoor ervandoor ging met Manou, iets te maken heeft met het ongeluk.

Bij Mark de Cloe:

SHOCKING BLUE

De eerste Nederlandse tulpenfilm

De opnames van de nieuwe speelfilm van Marc de Cloe zijn inmiddels van start. 'Shocking Blue' is een coming-of-age drama geschreven door Céline Linssen (o.a. 'Zomerdag') en wordt geregisseerd door Mark de Cloe. De Cloe regisseerde eerder onder andere de speelfilm 'Het leven uit een dag' en de 'Boy meets girl stories' reeks.

De hoofdrollen worden vertolkt door Ruben van Weelden (o.a. 'Zomerdag'), Jim van der Panne (o.a. 'De Griezelbus'), Lisa Smit (o.a. 'TBS') en Niels Gomperts (o.a. presentator van 'Veel tijd weinig geld'). Belangrijke bijrollen in de film worden onder andere gespeeld door Dragan Bakema, Nienke Westerhof en Thijs Feenstra.

De opnames vinden plaats in en rondom de bollenvelden in Noord- Holland in Egmond, Castricum en Bakkum.

De speelfilm is gemaakt in het kader van de Oversteek II. Een gezamenlijk project van de VPRO en het Nederlands Fonds voor de film.

Tijdens de Holland Film Meeting op het Nederlands Film Festival in Utrecht in september 2008 won 'Shocking Blue' de Kodak Development Award. Daarnaast zijn het Mediafonds, CoBO Fonds, Thuiskopie Fonds en distributeur A-Film ook betrokken bij het project.

Begin 2010 zal 'Shocking Blue' te zien zijn in de bioscoop

Te zien op IFFR:

Dinsdag 2 februari om 22.30 uur in Doelen Jurriaanse Zaal

Zaterdag 6 februari om 10.45 uur in Pathe 6

Quido

Hmmm, kijken of ik daar heen kan. Ben reuzebenieuwd.

avatar van Fabian123

Fabian123

O, beter . Hoe weet je dat? Ik kan het niet vinden online.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Zullen ze de muziek van de gelijknamige band gebruiken? 't Zou wel toepasselijk wezen.

Fabian123 schreef:

O, beter . Hoe weet je dat? Ik kan het niet vinden online.

Persmailing A-film.

avatar van Tribe

Tribe

Een erg mooie film, waarin De Cloe opvalt door wat hij laat zien, maar misschien nog wel meer door wat hij weglaat (de relatie met de ouders, de tekst bij het versieren van een meisje, de begrafenis.) Daarnaast weet hij geluk erg mooi te filmen en bovendien een prominente plaats in het verhaal te geven, waardoor het nergens een zwaar drama wordt. Tevens vind ik de personages erg tof; weinig woorden, praktisch van aard, binnenvetters, etc.

avatar van lila

lila

Lieve film. Ik had weinig verwachtingen, maar erg ontroerend.

avatar van gotti

Minder indrukwekkend dan ik dacht en hoopte, mede door enkele vreemde keuze's die De Cloe maakte. Daarbij weet ook niet elke acteur even goed te overtuigen. Lisa Smit is daarnaast wel weer erg sterk...

Quido

Welke keuzes zoal? Of zijn dat spoilers?

avatar van gotti

De keuze om van de moeder van de hoofdpersoon een totaal apatisch en raar mens te maken en de keuze om veel dingen weg te laten mis je hier en daar wel. Er wordt behoorlijk mysterieus gedaan over het overlijden van de vriend, maar dat dit een feit is is zo klaar als een klontje. Doordat de nasleep hiervan alleen maar in het hoofd van de hoofdpersoon plaatsvindt kan je maar moeilijk meegaan in zijn schuld en plichtsbesef jegens het meisje...

avatar van mikey

mikey

Heeft de film nog iets te maken met onze legendarische tulpen band?

avatar van Tribe

Tribe

Nee. Wel met een jongen die blauwe tulpen probeert te kweken.

Er wordt verder toch helemaal niet mysterieus gedaan, gotti?

avatar van zaza21

zaza21

Tribe schreef:

Jonge mensen die 'praktisch van aard' zijn, zijn zeker tof:))

Quido

Is hier nog geen trailer van?

Quido

Ben hier ontzettend benieuwd naar. Jammer genoeg gemist op het IFFR.

avatar van Charmbracelet

Charmbracelet

Saai saai friggin' saaaaaaaaaai, deze gezien in de sneak. Er gebeurt weinig tot niks, slaapverwekkend gewoon. O ja mooie tulpen maar that's it. Shocking Saai.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Uitstekende recensie, kan me er helemaal in vinden.

Quido

Nam net even wat recensies door - grootste gedeelte positief overigens - en vond dit wel bijzonder:

"Toch wil Shocking Blue, ondanks het dramatische verhaal en de prachtige cinematografie, niet raken." (Barend de Voogd, Preview.nl)

"Scenario en cinematografie resulteren dus in een mooie, gelikte film. Het is echter het jonge talent in Shocking Blue dat zorgt voor de momenten die raken." (Barend de Voogd, Nu.nl)

Dat je voor verschillende media verschillende recensies schrijft snap ik, maar waarom zou je bij de een negatief zijn en bij de ander positief?

Huh, wat raar!

avatar van DiKKe_OsCaR

DiKKe_OsCaR

• 2034 stemmen

Quido schreef:

Duidelijk gevalletje van tegen de lamp lopen. Meneer Barend de Voogd kunnen we dus wel afschrijven, hij raakt zelf kant noch wal...

avatar van Princesje

Princesje

Lijkt me niet echtge-weldig...

avatar van niethie

niethie

Mij wel, helaas draait hij hier al niet meer. wordt wachten op de dvd dus...

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Shocking Blue is mijn eerste film van mijn eerste ervaring van een filmfestival. Vandaag om 16.15 uur zat ik daar in Utrecht, geen idee wat ik me bij een festival moest voorstellen. Duidelijk niet erg veel verschil dan een bioscoop, afgezien van een heerlijke sfeer wat soms ontbreekt in die grote bioscoopzalen in Almere...

Ik weet niet zo goed wat ik van de film moet vinden. Het was prima maar niet erg bijzonder maar toch weer wel. Wat mij opviel was het eindeloos gebruik van close-ups, de twee opmerkelijke fouten van het verhaal wanneer het verliefde stel elkaar ontmoeten op het tankstation en na het uitlaten van de hond en de vaart van het verhaal. Zowel op begin als eind gebeurt er vrij veel maar in het midden is het erg traag en vraag je je soms af waar het allemaal heen gaat. Jammer dat Jacques dood gaat... Ik kreeg op het begin al gelijk een soort band met hem en had gehoopt hem langer mee te maken. De band met Willem en Chris duurden even langer, wellicht een sterk aspect in de film. Zodat het verhaal harder aankomt. Een mooie maar niet geweldige film. Leuk voor een keer, de moeite waard. 3 sterren

Simon Smith (crew films)

Wat bedoel je precies met die "opmerkelijke fouten"? Ik begrijp uit je stukje niet helemaal wat er niet klopt.

Na herziening beter...

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Simon Smith schreef:

Het zijn niet echte fouten, maar meer aspecten die bij mij niet helemaal op zijn plaats vielen in deze vrij realistische film. Ik weet niet hoe het verder bij andere mensen normaal is, bij mij is het niet normaal als ik met iemand mee ga ik me vader en/of hond achterlaat zonder iets te zeggen of te doen. Ik benoemde het fouten en opmerkelijk omdat het bijna iedereen opviel. Je hoorde iedereen: huh zeggen. En ik had er ook mijn twijfels bij.

Simon Smith (crew films)

Dat bij het tankstation vind ik wel romantisch en iets wat in een film vaker gebeurt. Heet dat niet verdichting? Dat met die hond is me totaal niet opgevallen.

Om me heen hoorde ik overigens niet iedereen "huh" zeggen. Ik zat bij jou in de zaal .