• 9.372.315 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Ilisa Barbash en Lucien Castaing-Taylor

Plot Sweetgrass

In de zomer van 2003 trok een groepje herders nog één keer met een kudde schapen door het Beartooth-gebergte in Montana, in het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten. Een tocht van bijna driehonderd kilometer, door uitgestrekte groene valleien, langs sneeuwveldjes en over gevaarlijk smalle richels. Een tocht vol uitdagingen. De herders op leeftijd doen hun uiterste best om de honderden schapen bij elkaar te houden, en in het panoramisch hooggebergte stikt het van de hongerige wolven en grizzlyberen.

avatar van filmsz

filmsz

Vrij suf gefilmd en sommige scenes lijken lang te duren, bijv. 3 minuten kijken naar het scheren van schapen of het uitrollen van een hooibaal. Maar ik denk dat dat ook de insteek van deze docu is, de eentonigheid rondom het houden van schapen en de daarbij komende schoonheid van de natuur (zowel omgeving als de schapen zelf) zo realistisch mogelijk in beeld brengen. Even doorzetten, maar ik heb er in ieder geval van genoten.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Hier een interessante review

avatar van Malick

Malick

Tegenvaller. Had iets radicaals / afwijkends / bijzonders / experimentelers verwacht zoals Manakamana maar het is niet meer dan de Amerikaanse variant op de Zwitserse 'schapendocumentaire' Hiver Nomade.

Een observerende 'westerndocumentaire' waar het narratief gevormd wordt in het visuele, in de audio en de montage. Een wat lossere, associatievere, intuïtievere aanpak. Dus geen talking heads, geen voice-over en geen muziek. Maar ik werd nog steeds teveel gestuurd als kijker. De klassieke drie-aktestructuur is ook hier gewoon aanwezig. Ook de beelden zelf was ik niet heel erg van onder de indruk. Leek geregeld wel alsof er digitaal geschoten werd zo koud, lelijk en onzuiver zag het eruit.

Desalniettemin juich ik het Sensory Ethnography Lab-iniatief van harte toe en ben ik nog steeds heel benieuwd naar Lucien Castaing-Taylor opvolger Leviathan.

avatar van Cellulord

Cellulord

Super tegenvaller, ten zei je in slaap wil vallen wat mij ook overkomen is. Maar ja wat wil je ook met zoveel schapen.

Na het zien van Leviathan, die ik echt kan aanraden dacht hier ook iets sterks te zien. Maar neen. Alhoewel ik houd van langzame docu/films die hun tijd nemen om iets te laten zien (zonder al teveel uitleg, was dit toch echt "boring" en slaapverwekkend. En als ik dan wakker word, de band terugspoelt (wie weet worden de laatste 35 min. nog wat), krijg ik al vlug enkele slapende cowboys te zien. Geeuw!
Ik schreef bijna slappende en dat is eigenlijk ook niet mis, want als er eentje van de cowboys naar huis belt is hij bijna aan't wenen terwijl hij maar door blijft vloeken en klagen. John wayne draait zich om in zijn graf

Als nu de beelden zelf nog mooi waren geweest had het nog kunnen meevallen. Maar zoals hier boven reeds vermeld het beeld materiaal was vooral koud, lelijk en onzuiver.

avatar van Cellulord

Cellulord

aha, Sensory Ethnography Lab, dat kon ik nog niet. Zie dat Manakamana ook van dat clubje is. Waarschijnlijk had ik beter die opgezet i.p.v. deze.