• 9.373.452 stemmen

Królik po Berlinsku (2009)

Documentaire | 51 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titels: Mauerhase / Rabbit à la Berlin / Konijn op Z’n Berlijns

Oorsprong: Polen / Duitsland

Geregisseerd door: Bartosz Konopka

Gesproken taal: Duits

Plot Królik po Berlinsku

In het niemandsland van de Berlijnse muur ontwikkelde zich een enorme konijnenpopulatie. Mensen die deze 120 kilometer lange strook grond betraden, die Oost en West Berlijn voor bijna dertig jaar gescheiden hield, liepen hun dood tegemoet. Konijnen daarentegen leven er na het optrekken van de muur aanvankelijk in een paradijs. De muur omsloot het groengebied bij de Potsdammer Platz en er was genoeg te eten, er waren geen natuurlijke vijanden en genoeg ruimte voor iedereen. Alleen de reproductiesnelheid van de konijnen veroorzaakte problemen. Wanneer de muur in 1989 valt, moeten de konijnen plotseling een nieuwe plek zoeken in de grote onbekende stad en dat valt niet mee. Archiefmateriaal en luchtfoto’s van de Berlijnse muur, waarop konijnen prominent aanwezig zijn, wisselen af met interviews met voormalige soldaten, een specialist op het gebied van konijnen en andere ooggetuigen om te eindigen met beelden van konijnen die volledig de weg kwijt zijn in het stads verkeer.

avatar van platesman

platesman

mooie documentaire

avatar van Mug

Mug

Sterker nog, prachtig.....en zeer goed.

Pareltje in het historische documentaire genre. En dan ook nog eens een historie die voor mij compleet onbekend was, terwijl ik me in een klein verleden wel eens hebt verdiept in 'Die Mauer'.

Dit konijnenverhaal is een indrukwekkende parabel met het mensenverhaal aan de Oostkant van de muur. De documentaire begint met de lach, maar eindigt met de traan. Beide letterlijk. Knap dat zo'n korte documentaire beide emoties weet te onttrekken, met zo iets stoffigs als konijnen.

Enig minpunt is ook wel 'de lach', zodat je bijna gaat denken dat je naar een mockumentary zit te kijken. Dit ook nog eens geillustreerd door prachtige beelden van de konijntjes in niemandsland. En een praatje met een professor die zich in dit onderwerp heeft gespecialiseerd (incl mappen met aanduidingen van ondergrondse holen en grasveldjes). "Is dit echt echt?" vroeg m'n vriendin zich al af. Ik zat ook al te twijfelen.

Hedenavond nog te zien op Canvas met Vlaamse voice-over (helaas). 11 November zendt NL2 de documentaire ook nog uit, hoogstwaarschijnlijk in de gewone versie.

Aanradertje. De hoofdprijs op Hot Docs was geen flater, en die gekke Polen zetten alles op alles door dit naar de Oscars te sturen, en jawel, de titel zit bij de shortlist van nog maar 8 titels. Mijn zege hebben de pluizebollen.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Komt twee keer op één dag op TV? Beetje vreemd!?

Wél erg nieuwsgierig naar deze docu!

avatar van Mug

Mug

Verre van vreemd, uitzending van het twee-wekelijkse programma "Lichtpunt" dat meestal dezelfde inhoud uitzendt op de zondagochtend op één en dezelfde avond op Canvas.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Oh oké.

Gelukkig is ie niet in twee delen net als "Hammer & Tickle"

Probeer wel te kijken vanavond.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

In het begin had ik zo het gevoel dat ik met het school voor het vak biologie naar een soort dieren reportage aan het kijken was, dit mede door de Nederlandstalige voice-over die aanwezig was. Niet bepaald een leuk gevoel tijdens je vrije tijd. Jammer genoeg verdween het niet en betwijfel ik zelf sterk als mijn leerkracht natuurwetenschappen dit opgenomen heeft en dit tijdens de les wil vertonen. Conclusie: Ik haat voice-overs. Gelukkig is het de inhoud die het er hem om doet en ondanks het apart en bizar onderwerp wekt het je interesse ruimschoots. Leuk voor bij het opstaan en slapengaan, en dat hebben ook Eén en Canvas goed begrepen al ga ik nu eerst nog kijken naar de herhaling van Panorma. Bevat ook mooie muziek.

avatar van Arnie

Arnie

Geweldig mooi, een documentairefilm waarvan ik wou dat ik zelf op het idee was gekomen. Inderdaad, een lach en een traan, maar vooral verbazend mooi concept en uitwerking.

Geweldig hoe sommige shots van bijvoorbeeld die dode konijnen op rij werken in hun metaforische betekenis. Daarbij vaak unieke beelden, waaronder zo'n konijn die op de foto net tussen twee muurpanelen door naar de overkant springt. Een klein pareltje om te onthouden.

avatar van Fixi88

Fixi88

Mooie documentaire. Had wel meer bruggen tussen de konijnenwereld en mensenwereld willen zien. Er had een sterker verhaal verteld kunnen worden.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Vreemd dat deze niet in het tv-overzicht van vandaag stond. Ik zag deze namelijk 's avonds op Nederland 2.

avatar van stinissen

Lord Flashheart schreef:

Stond onder VPRO Import in de meeste gidsen maar als nog aangepast m'n excuses.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Heb de docu in het duits gezien nadat ik vorig weekend in Berlijn ben geweest. Ondanks dat mijn Duits niet bijzonder goed is kon ik deze docu prima volgen. Prachtige beelden en een prima verhaal. Een geschiedenis mix over Berlijn, het vallen van de muur en konijnen!

Erg vermakelijk!

avatar van John Milton

John Milton

Ik vind dit dus razend interessante microhistorie, iets unieks dat gebeurt in de schaduw van het conflict waar iedereen de ogen op gericht heeft. Gelukkig in het Duits kunnen vinden, met Engelse subs. Al had ik dit ook wel zonder ondertiteling kunnen volgen, zo rustig als ze spreken.