menu

Een Vrouw tussen Hond en Wolf (1979)

Alternatieve titels: Woman between Wolf and Dog | Femme entre Chien et Loup

mijn stem
2,87 (15)
15 stemmen

België / Frankrijk
Drama / Oorlog
111 minuten

geregisseerd door André Delvaux
met Marie-Christine Barrault, Rutger Hauer en Roger Van Hool

Psychologisch drama over een vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetsman helpt onderduiken. Haar man (Hauer) heeft de kant van de Duitsers gekozen en is als vrijwilliger naar het Oostfront vertrokken. Na de oorlog wordt zij tussen deze twee mannen heen en weer geslingerd.

zoeken in:
Is hier nog aan te komen ?

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Quido schreef:
Is hier nog aan te komen ?

Verschijnt tzt op dvd bij CINEMATEK:
CINEMATEK - DVD - Catalogus - Collectie André Delvaux

avatar van LimeLou
Lijkt me een film om in de gaten te houden

avatar van A.L.I.E.N
3,5
hhmm, niet onaardige film op zich. Heb hem dus onlangs op DVD aangeschaft (en natuurlijk meteen bekeken), daar ik wel min-of meer van oorlogsfilms hou. Met deze film wou André Delvaux zijn afkeren van oorlog laten zien.

Toch mist de film naar mijn mening een beetje z'n effect. Namelijk het feit dat de oorlog niet vaak in beeld komt. Zeer weinig zelfs. Soms wordt in de film wel over gesproken maar ook niet echt vaak. Duitse soldaten komen, op een scene na, er niet in voor. Gestapo ook nauwelijks (en dan zonder de beruchte rode armband-met-hakenkruis), en de Nazi-vlag is ook maar één keer kort te zien. Tijdens de bevrijding-scene door de Amerikanen is wel een beetje actie, dat het nog enig sinds goed maakt. Echter voor de rest zijn het af en toe wel wat schoten die op de achtergrond te horen zijn, en het gezoem van enkele vliegtuigen, maar voor de rest... Alhoewel ik ook denk dat het iets te maken heeft met het feit dat de film is gedraaid in een Antwerpse buurt ('zurenborg' volgens mij) waar er veel (vroome) joden wonen. Het was dus niet echt aangewezen om daar even hakenkruisen te gaan ophangen en wehrmacht soldaten te gaan laten rondlopen.

Ook vond ik dat sommige acteurs niet echt op hun plaats zaten. De hoofdrolspeelster is een Française, die dan nagesynchroniseerd moest worden, maar zij deed het nog wel redelijk goed, en Bert André en Senne Rouffaer waren ook wel aardig om te zien. De Nederlandse Rutgher Hauer, was echter wel wat miscast, als Vlaamse Nationalist. Niets slecht bedoeld hoor, ik vindt Rutger Hauer een zeer goeie acteur, maar men had toch beter een Belg gekozen. Ook de "Franse" verzetsstrijder sprak ook wel opvallend goed Nederlands, vrijwel zonder accent.

Maar al bij al was de film toch nog wel genietbaar, hij keek rustig weg. Wie echter een film verwacht zoals Soldaat van Oranje zal helaas toch een klein beetje met z'n honger blijven zitten vrees ik. Aangename film dus, maar er had toch wel wat meer kunnen inzitten.

avatar van Polydorus
3,5
Over die acteurs moet ik je helaas volgen. Ik wist niet dat de hoofdrolspeelster een Française was, dacht dat er gewoon slecht was gesynchroniseerd, maar dat verklaart veel. Vervelend is het wel. En Rutger Hauer als Vlaams-nationalist, tja... Hij speelde erg goed, dat wel. Verder mist de film voor mij ook continuïteit, er wordt voortdurend van de hak op de tak gesprongen, maar misschien was dat net Delvauxs bedoeling, om zo de verscheurdheid van de vrouw te laten zien? Ik weet het nog niet zo goed. Het lijkt allemaal erg tussen de regels te zweven, zoals in Michiels' boeken, maar de nadruk ligt hier misschien toch té veel op dialogen.

avatar van Lakte
3,0
Voor de mensen die de film graag willen, hier is een prachtig gerestaureerde versie te koop ?

CINEMATEK - Shop - Catalogus - Een vrouw tussen hond en wolf

4,0
Natuurlijk deze film gezien omdat ik de deze week overleden Rutger Hauer nog eens wilde zien, in volgens mij een van z'n minst bekende films. Ik vond het een indrukwekkende film, met een glansrol van Rutger Hauer, die dus alles kon spelen, ook een getraumatiseerde oostfrontstrijder, die geen afscheid kan nemen van zijn idealen. Idealen waar overigens half Vlaanderen achteraan heeft gelopen. Al bleek na de oorlog ineens iedereen in het verzet te hebben gezeten. Zo ook in Nederland.

Het moge bekend zijn dat André Delvaux prachtige films kon maken. Een sterk verhaal, sterk spel, van onder andere de Franse actrice Marie-Christine Barrault en met prachtige beelden. De opnamen van de tuin in de wisselende seizoenen, de boom als symbool van alles wat goed is, de inrichting van het huis. Vooral genieten van hoe hij de lege straten van Antwerpen in beeld brengt, bijna magisch-realisme. Alleen de chemie tussen Marie-Christine Barrault en Roger Van Hool als de onderduikende verzetsstrijder ontbreekt volledig. Ik vond die relatie nauwelijks geloofwaardig.

Er is nog iets wat niet spoort: de nogal geforceerde titel van de film. In het Engels hebben ze wolf en dog maar omgedraaid, zodat het beter klinkt. Het is maar een kleine onvolkomenheid.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:41 uur

geplaatst: vandaag om 02:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.