• 10.953 nieuwsartikelen
 • 162.720 films
 • 10.286 series
 • 30.017 seizoenen
 • 616.420 acteurs
 • 193.488 gebruikers
 • 8.999.574 stemmen
Avatar
 
banner banner

Drôle de Drame ou L'Étrange Aventure de Docteur Molyneux (1937)

Komedie | 94 minuten
3,31 29 stemmen

Genre: Komedie

Speelduur: 94 minuten

Alternatieve titels: Drôle de Drame / Bizarre, Bizarre

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Marcel Carné

Met onder meer: Michel Simon, Françoise Rosay en Louis Jouvet

IMDb beoordeling: 7,4 (1.960)

Gesproken taal: Frans

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Drôle de Drame ou L'Étrange Aventure de Docteur Molyneux

Engeland, rond 1900. Irwin Molyneux is een rustige botanist, die in het geheim enge thrillers schrijft. Zijn neef Archibald, een bisschop, is een groot tegenstander van die enge thrillers, met name van de populaire auteur Felix Chapel, het alter ego van Molyneux. Op de dag dat Archibald zichzelf uitnodigt om ten huize Molyneux te komen eten nemen de kokkin en butler onverwachts ontslag. Irwin's vrouw neemt dan maar de taak op zich om in het geheim de maaltijd te prepareren. Irwin verzint een smoesje omtrent de afwezigheid van zijn vrouw maar de bisschop is achterdochtig en denkt dat Irwin zijn vrouw heeft vermoord.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Margaret Molyneux

Archibald Soper, évèque de Bedford

William Kramps, le tueur de bouchers

Irwin Molyneux, alias Félix Chapel

Billy - le laitier amoureux d'Eva

Eva - la secrétaire des Molyneux

L'inspecteur-chef de Scotland Yard Bray

Buffington - un journaliste alcoolique

La chanteuse des rues

Le balayeur

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

 • 18918 berichten
 • 14819 stemmen

Fijn dat-ie op TV komt binnenkort. Oude Carné is toch altijd weer bijzonder aangenaam. NL-se of Franse ondertitels?


avatar van kos

kos

 • 46105 berichten
 • 8469 stemmen

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

 • 18918 berichten
 • 14819 stemmen

Het had wel wat gekker gemogen, maar de vaart, ontwikkelingen en vondsten zijn gewoon heerlijk. Fijn om zo'n komedie van Carné te zien. Die overleeft de tand des tijds wellicht beter dan die loodzware (en lachwekkend serieuze???) drama's.


avatar van pippo il buffone

pippo il buffone

 • 2745 berichten
 • 0 stemmen

Daar zou u wel eens gelijk in kunnen hebben.Al zegt dat dan meer over die melodrama's dan over deze klucht,aangezien komedies toch eerder geneigd zijn tot obsoletisme.

Deze farce doet eerder aan Renoir dan aan Carné denken,hoewel dit ook een typische Carné is in dier voege dat het scenario werd verzorgd door Prévert.Het tempo ligt hoog en het is allemaal vlot gemonteerd,bijna neigend naar het screwballerige.

Op zich stelt de film verder weinig voor en ik heb niet kronkelend op de vloer gelegen,al was bv de manier waarop ze in Chinatown(speelt in Londen) blijkbaar bloemen voor knoopsgaten verzamelen,wel aardig gevonden.

De voornaamste reden om nog naar de film te kijken is uiteraard de cast:je ziet niet iedere dag Jouvet,Simon,Barrault,Arletty(zeer bescheiden bijrol touwens) naast elkaar bezig.En de blondine Fogel was wel schattig.De contrasten tussen de acteerstijlen zijn opvallend maar gezien het gehussel met stijlen in de film des te effectiever.In een drama had dit absoluut niet gewerkt.Voor mij gaat Jouvet er met de ereprijs van door als de hypocriete galbak met zijn immer uitgestreken smoel.(ps:de bisschop die hij speelt is dus Anglicaans,keurig getrouwd en heeft 10 kinderen.)

Opvallend:we zien hier ook een hele "romantische" naaktscène,verzorgd door....Barrault


avatar van Darbie

Darbie

 • 1519 berichten
 • 6022 stemmen

Amusante komedie uit de oude doos.


avatar van Movsin

Movsin

 • 7757 berichten
 • 8114 stemmen

Marcel Carne laat in deze zeer geslaagde komedie van de Maatschappij amper een spaander over : een potsierlijke en onbekwame politie, een hautaine, ijdele, hebberige maar ook pietluttige bourgeoisie, een op sensatiebelust, kleinzierig en hypocriet volk en een zich ongenaakbaar en superieur achtende geestelijkheid.

Moet het gezegd dat "Boudu" Michel Simon, "Bizarre, bizarre" Louis Jouvet en Francoise Rosay de pannen van het dak spelen. Ook de jongeren Jean-Pierre Aumont en Jean- Louis Barrault, evenals mooie Nadine Vogel verdienen niets dan lof.

Keurige setting, plezierige dialogen en toestanden en hoe een eenvoudige, wat bij het haar getrokken vaudevilletje, erg in de smaak kan vallen.


avatar van yeyo

yeyo

 • 6308 berichten
 • 4462 stemmen

pippo il buffone schreef:

en ik heb niet kronkelend op de vloer gelegen

Ik heb onze jammerlijk verdwenen vriend pippo nooit bepaald een droogstoppel gevonden, maar kan jullie in ieder geval wel verzekeren dat iedereen ten huize yeyo lag te schuddebuiken met de doldwaze capriolen van Michel Simon! Dat (zelf verzonnen?) slaapliedje 'petits pigeons' zal ik nog lang onvrijwillig blijven neuriën. Voor mij is Simon de echte ster van de film, niet Jouvet. Jouvet is indrukwekkende verschijning, perfect gecast als lugubere creep en in het algemeen een uitstekend acteur.. maar Michel Simon is een axioma. Met zijn idiosyncratische ritme herdefinieert hij de wetten van de cinema, elke acteursvisie zal buigen naar zijn regels (of juist zijn gebrek aan regels). Ik zag onlangs Fric-Frac (ook een aanrader), film van Claude-Autant Lara (niet bepaald à l'hauteur van Carné als we de 50s Cahiers boys mogen geloven) en die prent was krik-krak hetzelfde als Drole de Drame. In beide films (en waarschijnlijk in elke film met Simon) is er wel één scène dat de plot wordt stilgelegd voor een ongelofelijke zuippartij. Tijdens die zuippartij gebeurt er iets vreemd in Drole de Drame: de hele film lang lijkt Simon (zijn personage is een botanist) ter wijze van running gag geobsedeerd door enkele mimosa's die hij in een vijvertje in de tuin heeft drijven. Op een gegeven moment dondert Simons drinking buddy er pardoes in. Je verwacht een dramatisch keerpunt in de film, maar neen, Simon gaat zijn vriend gewoon even een badjas halen. Michel Simon: komiek, axioma, humanist.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4499 berichten
 • 4765 stemmen

Aardige comedy of errors is vooral de eerste helft leuk omdat alle gedragingen voortkomen uit een bepaalde logica, waardoor een klein voorval als het ontslag van twee bedienden leidt tot een grappige escalatie. Deze slaat op een gegeven moment echter zo ver door dat de grap er wel een beetje vanaf gaat. Het tempo ligt hoog en er zijn leuke steekjes naar de hypocriete kerk, de bloeddorstige massa en de gemakzuchtige politie maar voor een dergelijke komedie is anderhalf uur een hele zit. Zeker op het eind als er ook nog in kasten wordt verstopt kreeg ik wel heel erg associaties met kluchtige TROS-meuk.

Gelukkig kent de Drole de Drame ook genoeg leuke stukken, zoals het eerste bezoek van de bisschop en de gelaten Irwin die er schoorvoetend mee akkoord gaat als moordenaar door het leven te gaan om de familie-eer (en op handen zijnde erfenis) niet te bezoedelen. De personages van Simon en Jouvet zijn sowieso het meest geslaagd, terwijl Françoise Rosay een leuke vooroorlogse Hyacinth Bucket neerzet. De verwikkelingen rondom de slagermoordenaar en de assistente met haar melkman vond ik dan wat minder.


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1839 berichten
 • 1827 stemmen

De eerste van zes samenwerkingen tussen Marcel Carné en scenarist Jacques Prévert als ik het goed heb. Het gaat om een doldwaze klucht waarvan de humor bij momenten zo flauw is dat het weer leuk wordt.
Het begint eigenlijk al met het feit dat het verhaal zich afspeelt in Londen, en dat voor een Franstalige film. Voelt erg onnatuurlijk aan.
De acteerprestaties bewegen zich in het theatrale spectrum. Michel Simon vind ik nog het meest ingetogen, maar zowel Jean-Pierre Aumont als de maniakale Jean-Louis Barrault gaan er makkelijk over. Bepaalde situaties en plotwendingen zijn verder compleet ongeloofwaardig. Maar goed, in zo'n klucht zet je dan je verstand op nul op zo'n momenten en lach je er eens hartelijk mee.

Er wordt in het scenario echter ook gezondigd tegen dé elementaire regel in politiezaken: zolang er geen lijk voor handen is, kan er geen sprake zijn van moord noch kan men een andere persoon beschuldigen van moord. Deze regel wordt hier volledig aan de laars gelapt door Scotland Yard die verder ook als complete imbecielen worden neergezet (dat laatste is nog wel grappig).

Voor mij is het de vierde film van Carné en Prévert die ik nu gezien heb, gelukkig niet de eerste of ik was misschien onmiddellijk afgehaakt. Niet te geloven dat ze in de jaren nadien enkele topfilms zouden neerzetten. En toch … heb ik me met deze film vermaakt, in al zijn onnozelheid. Een voldoende kan ik er echter niet aan geven omwille van die essentiële fout in het scenario, zelfs al gaat het om een klucht. Excusez-moi messieurs.


avatar van cornelis2

cornelis2

 • 220 berichten
 • 450 stemmen

Tja, de film begint met Jean-Pierre Aumont met zijn aanklacht tegen detectiveboeken en -schrijvers. En ook al is dit een klucht was er dermate veel overacting door hem dat ik met deze film ben gestopt. Een andere keer beter. Latere films van hem waren immers wel zeer genietbaar.


avatar van kos

kos

 • 46105 berichten
 • 8469 stemmen

Typisch Franse erg vermakelijke lucht uit die periode, met uiteraard weer een uitstekende Michel Simon die zich zoals gewoonlijk niet al te druk maakt om de bekrompen regeltjes van de tijd.

Grappig ook dat de film in Engeland speelt maar Frans gesproken wordt, beetje tegenovergesteld aan al die films in allerlei landen waar men opeens Engels spreekt haha.