• 9.176.530 stemmen

Met onder meer: Sylvester Stallone, Rutger Hauer en Billy Dee Williams

Gesproken taal: Frans, Engels, Duits en Italiaans

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Nighthawks

"A terrorist holds New York in a grip of fear - and only Stallone can take him on."

Direct na een aanslag in Londen vertrekt een terrorist naar New York, om daar nog meer dood en verderf te zaaien. Maar een harde agent is hem op het spoor en wil hem onder geen enkele omstandigheid zijn gang laten gaan.

avatar van thunderball

thunderball

Deze een paar maanden geleden op een regio A (Shout Factory) blu ray aangeschaft en bekeken.

Ook deze film was jaren geleden dat ik deze nog had gezien. Twee dingen waren mij altijd bijgebleven: de verassende finale en de gave rol van Hauer.

Film is feitelijk een relatief simpel cop vs terrorist plotje, maar -eerlijk is eerlijk- het wordt opwindend en uiterst effectief gebracht. Ook heeft men uiteindelijk voor het grootste gedeelte het drama gedeelte tot een absoluut minimum gereduceerd en heeft men zich voornamelijk op het thriller en actie element gefocust, met als gevolg dat de rol van ex bionic woman Wagner nog slechts een mini bijrolletje is geworden. Naar eigen zeggen had ze oorspronkelijk een fantastische, dramatische scene met Stallone, die zich hierin van een totaal andere kant liet zien... We zullen het nooit weten.

Stallone is goed opdreef als stoere ietwat tegendraadse smeris, die met zijn collega aan een in terrorisme gespecialiseerde politie-eenheid wordt gevoegd, met aan het hoofd de altijd charismatische Nigel Davenport, maar het is toch echt onze eigen Hauer die de show steelt, in zijn Amerikaanse debuut, als levensgevaarlijke en bijna niet te stoppen ongrijpbare terrorist.

Hij en Stallone konden het kennelijk niet al te best met elkaar vinden en dat viel wel in de lijn van verwachtingen, want Hauer steekt een aantal keer Stallone met gemak naar de kroon en die laatste zal dit niet leuk hebben gevonden.

Wat overblijft is een lekkere jaren '80 actie thriller, die er meer uitziet en aanvoelt als jaren '70, met flink veel vaart gebracht en die je regelmatig op het puntje van je stoel doet belanden.

Een dikke acht, ofwel vier sterren.

Basto

Vraag me af hoe ze dat gaan aanvliegen, aangezien de kracht van de film vooral door de sterke bad guy komt.

Maar goed, eind 70’s sfeertje is natuurlijk wel fijn.

avatar van The Oceanic Six

Basto schreef:

Maar goed, eind 70’s sfeertje is natuurlijk wel fijn.

Waar is je stem dan op deze film? Ben op zich benieuwd naar de serie, kan best leuk zijn. Ik vond de film alleen beperkt.

The Oceanic Six schreef:

Gek dat die er niet stond, al kom ik wel vaker films tegen, waar mijn stem is verdwenen.

avatar van thunderball

thunderball

Hum... een serie? Film is vooral goed vanwege de typische sfeer van destijds en rol van Hauer. Beiden zullen ontbreken anno nu, dus dan houd je slechts een actieserie over cop vs. terrorist en wordt het één van de vele Amerikaanse actieseries.

Basto

Ik lees nu dat Stallone gaat regisseren. Dat maakt het plots enorm interessant wat mij betreft.

Rutger Hauer is onvervangbaar.

Zal wel een terrorist afkomstig van een fictieve planeet worden. Zodat er niemand gekwetst kan worden.

avatar van clairest

clairest

Leuk! Lekkere ouderwetse film, met een lekkere Stallone en een lekkere Rutger Hauer.

avatar van Kondoro

Kondoro

“I didn't join the police force to kill people.”

Onverwachts toch best een leuke zit. Dat is meer omdat ik het begon echt heel taai vond om doorheen te komen en dat zette voor mij al gauw een stempel op deze film die ik later weer uit kon vegen. Deze film stond tot gisteren (15 november) op de streamingsdienst ‘Netflix’ dus ik had hem snel even meegesnoept om nog te kijken, hij stond immers nog in mijn kijk-lijst. En toch moet ik toegeven dat dit een erg leuke misdaadflick is uit het heerlijke jaren tachtig New York, wat in mijn ogen altijd erg sfeervol is, wellicht ook daarom mijn favoriete stad en nummer één op mijn bucketlist.

Maar zoals ik al zei, het begin vond ik best saai. Het verhaal kwam wat moeilijk opgang en liet ons liever langdurig kennismaken met de hoofdpersonages en het concept dan er wat actie aan te pas kwam. Dat duurde even (op wat straatrovers na) en daarna begint de film zijn weg te vinden en wordt het steeds leuker om te kijken en te volgen. Toch ook wel omdat het verhaal dan eindelijk zijn doel begint te bereiken en we eindelijk wat leuke vooruitgang te zien krijgen.

‘Sylvester Stallone’ heeft er duidelijk zin in met zijn vreselijke hakjes, echt nog typisch iets uit de jaartelling daarvoor maar het volmaakt wel zijn personage. Leuke rol die hij immers ook prima vertolkt voor ons, niet al te moeilijk, simpel good american cop rolletje. Toch wel de absolute uitblinker in deze film is voor mij onze eigen ‘Rutger Hauer’, die niet alleen een erg goede rol neerzet als ‘Wulfgar’ en dit erg goed vertolkt, hij laat ook zien waarom hij nou een internationale ster is geworden, en dit is zeker een rol die daar aan bij mag dragen, erg goede rol van hem.

Voor de rest zoals ik al zei kwam de film wat laat op gang maar, qua actie werd het daardoor wel een stuk beter. Het enige is dat ‘Malmuth’ soms wat kansen links laat liggen, dat neemt niet weg dat er ook prima scenes in zitten zo vond ik de scene in de metro heel tof gedaan als achtervolgingsscene en ook uiteraard de scene in de gondel is goed, helaas merkte je wel dat de tijd waarschijnlijk op was (of het budget) en het einde eigenlijk iets te makkelijk is afgekapt, daar had voor mij wel veer meer in gezeten en in mogen zitten.

Neemt niet weg dat dit achteraf een erg leuke zit is geweest. Prima cast, leuk verhaal en een heel mooi ogende 80’s New York voltooid deze film.

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijk, maar van spanning is geen enkel moment sprake, is voor een keertje te doen.

avatar van james_cameron

Herzien. Na ruim 40 jaar is dit nog steeds een verdienstelijke thriller, ondanks het wat flauwe begin en nogal onwaarschijnlijke einde. Stallone stelt zich meer in dienst van het verhaal dan we van hem gewend zijn en Rutger Hauer biedt uitstekend tegengas als flamboyante slechterik. Leuke bijrol ook van Billy Dee Williams als de partner van Stallone. Fijn sfeertje en een aparte, zij het te overheersende, soundtrack van Keith Emerson (bekend van het progressieve symfonische rock-trio Emerson, Lake & Palmer).

Basto

Na gister de mooie docu Like Tears in Rain te hebben gezien, dit Hollywood debuut van Hauer opgezet.

Het was ooit de eerste film waar ik in mijn eentje naar toe ging. Als 13 jarige was film voor mij al meer dan een sociaal uitje.

De film blijft onderhoudend. Met dank aan het late 70’s sfeertje en de charismatische Hauer die Stallone in een van zijn stijvere rollen het nakijken geeft.

Jammer dat de beeldkwaliteit van de duitse bblu ray te wensen over laat.

4* blijft staan.