• 9.370.379 stemmen

Postav Dom, Zasad Strom (1980)

Alternatieve titels: Build a House, Plant a Tree / Plant a Tree, Build a House

Oorsprong: Tsjechoslowakije

Geregisseerd door: Juraj Jakubisko

Met onder meer: Pavel Nový, Jana Březinová en Gustav Opočenský

Gesproken taal: Slowaaks

Plot Postav Dom, Zasad Strom

De jonge Matúš is verliefd op de lokale schoonheid en alleenstaand moeder Helena en is vastbesloten om alle risico te nemen om zijn droom waar te maken: een eigen huis met een gelukkig gezin. Hij wil alles: en huis, een boom, een zoon, maar hoe krijg je dit alles zonder stelen? Zijn oplossing: gebruik maken van de gaten in het socialistische systeem.

avatar van Baggerman

Baggerman

Prima film! Juraj Jakubisko is toch een wat onderbelichte regisseur vind ik, maar dat komt ook doordat zijn films èn nooit worden uitgezonden èn bijna niet op dvd zijn te verkrijgen. Ik had al eens 'Nejasná Zpráva o Konci Sveta' van hem gezien, die ik zeer bijzonder vond en visueel aantrekkelijk.

Ook deze film is dat, zeker voor een Oostblokfilm uit die tijd! Jakubisko heeft oog voor mooie plaatjes. Verder is het gewoon leuk om eens kort ondergedompeld te worden in een plaats en tijd waar ik weinig weet van heb!

De film heeft een aparte 'Morricone'-achtige Wildwest soundtrack, die zeker niet stoort. Het is wel wat wennen aan dat rare Slowaakse taaltje.