• 9.374.935 stemmen

Speelduur: 163 minuten / 177 minuten

Geregisseerd door: Jon Avnet

Met onder meer: Leelee Sobieski, Hank Azaria en Jon Voight

Plot Uprising

"They did the one thing the Nazis never expected. They fought back."

18 Januari, 1943. Nazi-soldaten overrompelen het getto van Warschau voor een opdracht die ze al talloze malen hebben uitgevoerd: joden verzamelen om ze op het transport naar het dodenkamp van Treblinka te zetten. Maar dit keer gaat het niet als gepland. Gewapende mannen en vrouwen van de Jewish Fighting Organization mengen zich tussen de massa gedeporteerden. Als het signaal klinkt, storten ze zich in een laatste wanhoopspoging op hun belagers.

Tosia Altmann

Mira Fruchner

Devorah Baron

avatar van koiboy

koiboy

ik vond de film langzaam op gang komen. en heb me dood geergerd aan de neppe acenten. maar vond het wel een hele mooie film. leuk om te zien hoe de joden terug vechten dat hebben we in niet zo veel films gezien.

avatar van Gehenna

Gehenna

Wat deze film toont en wat vele andere WWII films niet doen, is het verzet van de Joodse gemeenschap in het ghetto van Warschau.

Na het recent zien van het zeer indrukwekkende The Pianist, van Roman Polanski, waarin een gedeelte van die opstand te zien is vanuit het oogpunt van één persoon moest ik weer terugdenken aan deze film die ik daarom weereens heb herzien. De film kent veel karakters die worden uitgelicht, het ene personage wat meer dan de andere, dit werkt op een dusdanige manier dat men als kijker de aandacht er goed moet bijhouden.

Dat is geen enkel probleem, het geheel is zeer boeiend en verteld een opzienbarend verhaal wat weet te fascineren.

De joodse gemeenschap liet zich niet meer onderdrukken en kwamen tegen de bezetters in opstand, het ghetto als verontrustend strijdtoneel.

Dit leverd een beeld dat we niet vaak hebben gezien, en de Duitsers niet hadden verwacht.

Wel geeft de film een niet geheel nauwkeurig beeld, het Joodse verzet kreeg veel meer hulp van het Poolse verzet dan de film doet vermoeden.

De cast speelt goed, zeker Leelee Sobieski en David Schwimmer zetten geweldige prestaties neer die laten zien dat ze tot meer in staat zijn.

Jon Avnet weet de juiste toon te creëren en filmde het geheel sober maar naar behoren, heel knap en des te meer als je je bedenkt dat deze film een tv-film is.

Indrukwekkend, een film die je zeker gezien moet hebben ondanks zijn "kleine incorrectheden" 4*

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is in menig opzicht indrukwekkend. Niet alleen om het onderwerp, maar ook de prachtige vertolkingen en decors zijn de moeite waard. Het onderwerp op zich is al interessant genoeg om deze film niet te missen. Zelden werd er een film gemaakt waarin de Joodse opstand in het Getto van Warschau zo indrukwekkend in beeld wordt gebracht. De rollen van de hoofdrolspelers, Hank Azaria, David Schwimmer (hier veel beter dan in 'Band Of Brothers'), Jon Voight en Donald Sutherland zijn perfect gekozen. Vooral Voight, als de SS generaal Stroop is geloofwaardig neergezet. Maar ik ben vooral ook gecharmeerd door Leelee Sobieski, die een fantastische rol neerzet. Maar wellicht is dat omdat ik haar al in elke film waarin ze meespeelt fantastische dingen heb zien doen, en een van de beste nieuwe getalenteerde actrices van de laatste jaren vind.

Maar om bij de film en het verhaal te blijven, de film is zeker en vast het bekijken waard. En is aangrijpend in menig opzicht. Ook hier, net als in 'The Pianist' worden de gruwelijke feiten getoond zoals ze zich hebben voorgedaan. Een film die iedereen zou gezien moeten hebben. Meer dan 5 sterren waard.

avatar van dhrjp

dhrjp

Geweldige film! Echt een goed verhaal! zeker een aanrader!

=michael=

eindigt deze film in de kerk in een kelder? waar ze na veel duitse soldaten gedood te hebben zelfmoord plegen?

Erg wisselvallige film.

De acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven. Dramaturgisch schiet de film erg tekort. Dat komt mede door de matige (simplistische) dialogen, maar ook de geforceerd klinkende accenten doen de film geen goed, al went dat op een gegeven moment wel. Daarnaast haalt de hele Hollywood trucendoos uit de kast om te imponeren. Het verloop van scenes is daardoor vaak te voorspelbaar. Allemaal volgens het boekje.

Vooral het laatste uur is erg spannend. Dit vind ik duidelijk het beste deel van de film.

Op acteervlak is Leelee Sobieski positieve uitschieter. Zij weet als een van de weinigen diepgang in haar rol aan te brengen. Prachtige vrouw ook!

Stephen Moyer is een andere positieve uitschieter.

Jon Voight is een karikaturaal figuur in deze film. Wel komisch om te zien, maar ik vind het een beetje vreemd overkomen in een verder erg serieuze film.

Uprising is een film die weinig tot niets toevoegt aan de reeks bestaande films over jodenvervolging.

Behalve dan dat dit specifieke onderwerp, het verzet onder joden, niet zo vaak wordt belicht.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

goeie film, Schwimmer heeft goed geacteerd.. ik geef 3.5*

avatar van Koekkoek

Koekkoek

Wat Gehenna zegt hierboven ben ik het absoluut mee eens! En ik vind dat ze ook een erg indrukwekkend decor hebben. Ik heb ook de extras van deze film gezien en je wordt door deze film toch wel even aan het denken gezet. Van dit soort films houd ik van. Als je het mij zou vragen een must voor iedereen.

Een dikke 4.5*!

avatar van Castor Troy

Castor Troy

Zeer aardige film, voor een tv-film

avatar van safetyposter.nl

safetyposter.nl

Beter stervend ten onder dan als een mak lammetje naar de slachtbank.

Dit is natuurlijk makkelijk gezegd van iemand die nog nooit een oorlog heeft meegemaakt maar de geschiedenis bestuderend ga je je toch afvragen waarom het Joodse volk niet meer weerstand bood

aangezien de bedoelingen van de nazi's toch vrij snel duidelijk waren.

Natuurlijk kun je als kleine groep niet veel uitrichten tegen zo'n goed geoliede moordmachine maar toch.

Het acteren in deze film had beter gekund maar slecht is het nou ook weer niet.

Een duim omhoog voor de rekwisieten zoals de Tiger tank want die was zowat in showroomstaat!

Lekker ook om te zien hoe die Nazi generaal afgaat als een granaat zijn kaartentafel in de lucht doet vliegen.

Een volle 4 aan sterren voor deze productie.

avatar van MrHayo

MrHayo

Lange film, maar er was geen moment dat ik niet geboeit was. Ik vond hem heel goed; doet voor mij niet veel onder voor Schindlers List.

Alleen ergerde ik me een beetje aan dat 'overdone' Joodse accent van David Schwimmer... ben sowieso niet weg van hem.

'the spirit of our death will shape the soul of a new generation'

mooie gedachte...

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

kappeuter schreef:

Erg wisselvallige film. De acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven. Dramaturgisch schiet de film erg tekort. Dat komt mede door de matige (simplistische) dialogen, maar ook de geforceerd klinkende accenten doen de film geen goed, al went dat op een gegeven moment wel.

Ik vraag me nog steeds af waarom er films gemaakt worden waarbij Engels met een accent wordt gesproken. Sommige accenten kon ik niet thuisbrengen en klonken meer als een Iers/Schots accent dan een Pools accent.

Tevens vond ik acteren onder de maat. Het zusje van een strijder wordt weggevoerd naar een kamp en meneer kan geen traantje laten.

De actie in deze film vind ik niet goed gefimd. Vb: de molotovcocktails die worden gegooid. 9 van de 10 keer zie je ze neerkomen om de straat. Erg jammer.

Overall 3 sterren.

avatar van valerio2003

valerio2003

dit is echt een ongelooflijke mooie film,het verbaasd me dat het een tv film is,het decor en de acteurs hebben het fantastisch gedaan

een minpuntje was dat alles in het engels is maar dat stoorde me verders niet

ik kreeg ook kippevel bij die muziek als je begrijpt wat ik bedoel

het geeft me een realistisch en eng gevoel

dat dit ooit is gebeurd echt heeeeeel erg 5*

avatar van ej-b

ej-b

koiboy schreef:

helemaal mee eens. wil alleen nog toevoegen dat ik me geen moment heb verveeld. 3.5*

avatar van 606

na 2 keer valt een ding op de duitsers hadden geen engels moeten praten.

voor de rest een totaal andere kijk op de oorlog door paar sterke joden die vechten voor hun vrijheid van de oorlog.

super

avatar van CTK

CTK

Zeer indrukwekkende film die je geen seconde verveelt.

Toevallig ontdekt op een website en toen meteen besteld, geen seconde spijt van gehad!

avatar van gentenaar

gentenaar

Heel goede film die de verschrikking van een oorlog goed weergeeft en de moed die sommige mensen combineren met een niet te versmaden vechtust.

Schitterende film

avatar van aedanhoff

aedanhoff

Dit is een geweldige film vooral omdat hij waarheidsgetrouw is. Alle gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op ware feiten. De opstand is ook werkelijk gebeurt, ik vind dat deze film een goede weergeving daarvan is. Over zo'n klein detail als joodse accenten of engels praten daar ga mij echt niet aan ergeren. dan kun je net zo goed geen films kijken als je op zulke details gaat letten. Dat komt wat mij betreft nogal zeikerig over. voor mij is dit een vijf sterren film.

avatar van andrizzle

andrizzle

Ik sluit me graag aan bij de mening van Tarkus, aedanhoff en gentenaar (om een paar namen te noemen)!

avatar van DeCol

DeCol

Een toch wel orignele film uit het oogpunt van de joodse verzetstrijders. De kracht van deze film is is zoals anderen zeggen de waarheid erachter. Laten we eerlijk zijn dat het acteren niet geweldig is, de actiescenes beter konden en de het accent vreselijk was. Oke, over dat laatste moeten we misschien niet teveel zeuren maar als er ten eerste al Engels wordt gepraat door alle volken, waarom dan nog zo'n belachelijk accent. In de film werd zelfs nog gezegd: "ga jij maar, jij spreekt de taal beter". Misschien gezeur maar het speelt wel mee vind ik.

Maar dit even terzijde. De film geeft goed weer hoe het er aan toe ging. Het verveelde ook geen moment en in het laatste uur was de spanning echt te snijden. De film moet op gang komen maar dat hoort er nou eenmaal bij.

Waar de film bij mij punten verliest is het gebrek aan emoties. Die zijn er nauwelijk of niet en dat is heel jammer want dat had de film alleen maar beter gedaan. Enkel Leelee Sobieski vertoonde nog wat in haar ogen en gezicht. Daivd Schwimmer vind ik sowieso al een matige acteur en laat dat ook hier weer zien. Maar even terug naar de emoties. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom de film niet ontroerend raakt en bij mij verder ook niets los maakt.

Verder een zeer geslaagde film: 4.0*!

De speelduur is trouwens 153 min, geen 163.

vincentsnackers schreef:

Groet vincent

Ik heb hem via ebay gekocht moet je af en toe kijken en dan komt er wel een keertje een nederlandse versie voorbij...

avatar van motorrijder

motorrijder

vincentsnackers schreef:

Groet vincent

ik heb hem gedownload via torrents

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Beetje te lang , maar indrukwekkend.

Soms erg gewelddadig voor een tv-film, maar ......dan komt `t tenminste goed over op `t grote publiek.

Goeie film.

avatar van Rosicky

Rosicky

Heb deze film - denk ik - een tijd geleden op TV gezien (dat kan volgens de statistieken). Ik vond dit een machtig mooi oorlogsepos, mits ik natuurlijk de goede voor me heb... Is dit de film waarin de joden op een dak klimmen om met molotovs op de Duitsers te gooien, zich schuilhouden in riolen en uiteindelijk grotendeels overleven en in een bos komen te leven?

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Dit is een prachtige film! Jammer dat deze minder bekend is, maar het is de beste film over de opstand. Hij is ook moeilijk verkrijgbaar, ik hoop deze ooit nog ergens te vinden.

Bart Simpson schreef:

ik heb hem op ebay gevonden...

avatar van skipy05

skipy05

Heel sterke film. Goed verhaal. goed verfilmd. Voor mij duurde hij zeker niet te lang. Ik vind ook spijtig dat deze niet bekender is. Leelee Sobieski zet een heel goede rol neer. Ik heb deze film willen zien omdat Leelee Sobieski er in meespeelde.

avatar van MisterHeli

MisterHeli

Super film !

na schindlers list beste film van joodse kant.

avatar van woeler82

woeler82

Een mooie film , doet me denken aan Schindlers List

Nooit van de film gehoord, totdat mijn vriend me de Dvd liet zien

Een aanrader !!!!!!!!!!!!!!