• 9.372.314 stemmen

Tarzan and the Jungle Boy (1968)

Actie / Avontuur | 99 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Zwitserland

Geregisseerd door: Robert Gordon

Met onder meer: Mike Henry, Rafer Johnson en Aliza Gur

Plot Tarzan and the Jungle Boy

"Eric Was Just a Boy, But He Could Still Teach the Mighty Tarzan a Few Secrets of the Jungle!"

Tarzan wordt geholpen door een reporter en haar verloofde bij zijn zoektocht naar een jongen. Die jongen is zes jaar eerder verdwenen in de jungle. Onderweg komen Tarzan en de andere tegenover een kwaadaardige inheemse te staan, die van plan is de jongen te doden.

• 19677 berichten

De zwakste van de drie Tarzan films met voormalig football ster Mike Henry in de rol van de jungle koning.

Gericht op een jeugdig publiek.

Ook de zwarte Amerikaanse sportheld Rafer Johnson speelt hier weer in mee als tegenstander van Tarzan.

In de voorafgaande film, 'Tarzan and the great river', was hij ook al te zien in de rol van slechterik.

De film werd opgenomen in Brazilië, dat door moest gaan voor Afrika.

Henry ziet er indrukwekkend genoeg uit met zijn dubbel gespierde body, maar het verhaal is flauw en traag.

Voordat de film in de bioscopen kwam had Henry zijn 'Tarzan-baantje' al opgezegd.

Het was de bedoeling van de filmproducenten dat hij in Brazilië zou blijven na het voltooien van zijn derde Tarzan film.

Aansluitend wilde men namelijk beginnen met de opnames voor een Tarzan TV serie.

Maar Henry had onder barre omstandigheden moeten werken, en raakte meerdere malen zwaar gewond.

Hij diende een klacht in tegen zijn werkgevers en keerde huiswaarts.

Zijn plaats werd vrijwel onmiddellijk ingenomen door een inderhaast gecontracteerde andere acteur, Ron Ely.

Die zag er veel minder indrukwekkend uit dan Henry, was zelfs aan de nogal magere kant, maar acteerde wat beter.

Hij had wereldwijd veel succes als de eerste TV Tarzan, 57 TV afleveringen lang.

avatar van stinissen

Mike Henry hoort in het rijtje van de slechtste Tarzan's ooit zijn verdere acteer prestaties zijn ook vreselijk net als deze totaal geen serieuze Tarzan film. Zelfs Ron Ely als de tv-serieTarzan was vele malen en ook de verhalen van de serie waren beter.

• 19677 berichten

In de recente uitgave van het Amerikaanse tijdschrift Filmfax staat een interview (deel 1)met Mike Henry, voorzien van aardig wat fotomateriaal.

Daarin heeft Henry het o.a. uitvoerig over zijn periode als film Tarzan..

Bijzonder interessant om te lezen.

Maar het meest merkwaardige dat ik in het interview las was Mike's opmerking betreffende deze film, die hij zijn favoriete Tarzan film van de drie die hij maakte noemde.

In commentaren van Tarzan fans (vooral de Amerikaanse) lees ik verbazingwekkend veelvuldig dat zij Henry als de ideale Tarzan zagen, voor wat zijn uiterlijk betreft.

Waarschijnlijk heeft dat vooral te maken met de vergelijking die ze trekken met de Tarzan uit de stripverhalen die in de jaren zestig werden uitgegeven (Dell en Gold Key Comics)

avatar van De specialist

Brix schreef:

En dat is dan weer heel merkwaardig om te lezen, gezien deze informatie van Imdb: "The movie was filmed during the Fall of 1965 with Mike Henry experiencing so many traumas (Chimp bite, infections, etc) that by January 1966 he quit the Tarzan movie series."

De specialist

Het waren Henry's eigen woorden.

Waarschijnlijk vond hij van de drie Tarzan films waarin hij de hoofdrol speelde het verhaal van deze het best (?) ondanks zijn slechte ervaringen bij de opnames.

Over zijn verwondingen had ik het in mijn bericht uit 2009 al eens.

Overigens lijkt het er sterk op dat Henry de laatste jaren meer en meer waardering krijgt van de kant van de Tarzan en Burroughs fans die ik tegenkom op de internationale fan -fora, al kan zijn populariteit nog lang niet tippen aan die van Gordon Scott en enkele andere acteurs.

avatar van De specialist

De specialist

Van alle Tarzans die het witte doek bevolkt hebben is Mike Henry toch wel de grootste jungle-drol van allemaal. Hoe deze ex-footballer ooit de rol heeft gekregen is een groot jungle-raadsel. De acties van deze Tarzan beperken zich tot een beetje zwemmen, een beetje door de jungle hollen en een beetje aan lianen slingeren. Met de uitstraling van een ineengezakte griesmeelpudding spreekt hij de teksten monotoon en vooral zonder emotie uit, alsof hij ze van een autocue opleest. Regisseur Robert Gordon moet dit ook gezien hebben. Hij filmt Henry hoofdzakelijk in totalen en halftotalen om zodoende het gebrek aan acteertalent te kunnen camoufleren..

Het verhaal is ook niet buitengewoon interessant en schrijver Stephen Lord heeft heel wat geforceerde trucs moeten toepassen om het conflict in het script te krijgen.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Voor mij de eerste ontmoeting met Mike Henry als Tarzan. Jungle-drol zou ik hem niet noemen maar hij is wat anders. Film is nergens echt speciaal maar weet te entertainen wat op zich gewoon prima is. Wel duidelijk op Braziliaanse locatie geschoten. Op naar de volgende film met Henry. 3,0.

avatar van Neville9000

Neville9000

Brix schreef:

Daarin heeft Henry het o.a. uitvoerig over zijn periode als film Tarzan..

Bijzonder interessant om te lezen.

Henry wurde wahrscheinlich von den Lesern von Filmfax als Tarzan gemocht, weil seine Version dem von dem, was Burroughs den Charakter schrieb (Tarzan, wie jeder wissen sollte, ein englischer Lord John Greystoke ist, wie in den ursprünglichen Romanen geschrieben; er ist geschickt an der Ansicht, dass er geschrieben ist. In der Zivilisation zu sein und im Dschungel zu sein, weshalb er in diesem Film als ein geheimer Agent gezeigt wird, um Menschen zu helfen.) In einer modernen Vene ist Tarzan/John Greystoke manchmal die Leiter der Greystoke Corporation (oder der Greystoke Foundation) und er nutzt sein Vermögen, um die Dinge besser zu machen und anderen zu helfen. Außerdem spricht Tarzan in den ursprünglichen Romanen perfekter Englisch und Französisch (wurde ihm zuerst Französisch beigebracht, dann von dem Mann, der ihn im ersten Roman, Paul D'Arnot, entdeckt hat) sowie andere Sprachen.

Die Idee, dass der Charakter so ist, als wäre er in den Filmen des "Laterverse" (die Tarzan -Filme, die von Sol Lesser bei MGM & RKO beaufsichtigt wurden), ist falsch, und dieser Tarzan (wie ich sagte) ist dem nahe, was sein Schöpfer beabsichtigt hat Egal wie hoch die Qualität seiner Filme ist.

Neville9000

Danke für die ausführliche Erklärung.

Als langjähriger Burroughs/Tarzan-Fan kenne ich das alles und stimme dem weitgehend zu.

Ich glaube nicht, dass die Art und Weise, wie Tarzan in den alten Weissmüller- und Barker-Filmen dargestellt wurde, korrekt ist, und es stört mich sogar sehr.

Allerdings habe ich nicht über Tarzans Charakter gesprochen, sondern nur über sein äußeres Erscheinungsbild.

Meiner Meinung nach ist Henry zu massiv gebaut und bewegt sich nicht so, wie Burrought es in seinen Originalbüchern beschrieben hat.

In Burroughs' eigenen Worten über Tarzans Körperbau: „Mehr Apollo als Herkules“.

Beim Gehen hatte er einen katzenartigen Gang.

Das kann man von Henry absolut nicht sagen.

Er bewegte sich wie ein American-Football-Spieler, was er im wirklichen Leben ja auch war.

Für mich ist Herman Brix bis heute der beste Schauspieler in dieser Rolle.

Übrigens gefiel mir der erste Henry Tarzan Film recht gut.