• 9.384.749 stemmen

Geregisseerd door: György Fehér

Met onder meer: Péter Haumann, János Derzsi en Judit Pogány

Gesproken taal: Hongaars

Plot Szürkület

Een ontsnapte seriemoordenaar verleidt jonge meisjes door ze chocola in vorm van egeltjes aan te bieden. De politie rechercheur die de zaak in onderzoek heeft gaat zo op in de zaak dat hij een verhouding krijgt met een alleenstaande vrouw met een jonge dochter. Dit resulteert niet bepaald in een vlotte afwikkeling van de zaak, maar juist tot meer complicaties en brengt de seriemoordenaar in steeds meer vertwijfeling: is hij het wel die de moorden begaat?

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

dinsdag in de Uitkijk

dit keer wel subs, in tegenstelling tot de teleurstelling omtrent India Song

beavis

en daarmee heb ik gelijk het oeuvre (slechts twee films helaas) van deze 'tweede bela tarr' compleet gezien. heerlijk traag en duister.... het verhaal moet ik nog een keer zien... maar ik kan ook deze gaan kijken die op hetzelfde verhaal is gebaseerd: Es Geschah am Hellichten Tag (1958)

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Ik kon helaas niet, maar bij deze titels is het fijn dat je in elk geval weet dat er een print bestaat in NL.

Ik ben in de veronderstelling dat er nog een derde film is: Bagatell (1988). Dat moet even onderzocht worden... edit: dat is een docu

(dat doet me er aan denken ook Claire Denis nog even onder de aandacht te brengen - want die kwam ook had ik gezien...)

beavis

Feher maakte zijn speelfilm debuut op zijn 50ste, daarvoor maakte hij veel docu's en ander werk voor de tv (Imdb heeft een langere lijst), maar toch spreekt men meestal van slechts twee "films" als zijn werk besproken wordt.

avatar van Biosguru

Biosguru

Klinkt als de inspiratie voor The Pledge

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Volgens mij dan ook beide gebaseerd op het boek van Friedrich Dürrenmatt.

edit, klopt: Friedrich Dürrenmatt - Wikipedia

John Milton

als dit nog eens draait, please gimme a heads up!

avatar van Prinz

Prinz

Idem dito.

avatar van Ik Doe Moeilijk

Ik Doe Moeilijk

Opgelet John Milton en Prinz.

Dinsdag 18 oktober te zien in het Groninger Forum met inleiding/lezing door de Hongaarse filmwetenschapper Miklós Kiss. Meer info.

John Milton

Mijn oude docent! Wat leuk...

Heb het nog met hem gehad over deze film, die week dat ik mijn berichtje hier postte. Serendipity.

avatar van Prinz

Prinz

Dankjewel voor de notificatie!

avatar van Biosguru

Biosguru

Dank je, ga ik ook mijn best voor doen om die te zien met inleiding. Toch weer blij dat ik hem nog niet thuis zag!

John Milton

Wat kom ik daar tegen in de krochten van het internet in Full HD... Geen idee wat de bron is, maar het is allicht beter dan de VHS rip die hiervoor beschikbaar was om dit thuis te aanschouwen!

edit: de bron, de pinda die ik vond betreft althans dezelfde 4K restauratie door het Nationaal Film Instituut Hongarije. Ik wist helemaal niet dat dit eraan zat te komen. Voor de schijfjesliefhebbers, hij is te preo-orderen

John Milton

Fijn hoor. Misschien wel een Woland filmpje, deze. Fijn geschoten en lekkere score. Sfeer is uitstekend neergezet.

avatar van Flavio

Flavio

Alweer de derde versie van dit verhaal die ik zag, maar toch slaagde Szurkulet er in me nogal te verwarren met de plot- ik denk dat ik niet goed heb opgelet, maar sowieso is de film veel spaarzamer met aanknopingspunten dan voorganger Es geschah am hellichten Tag. Minimalistisch dus, maar ook sfeervol en donker, en dreigend ook, vooral door de fraaie score. Misschien nogmaals kijken als ik mijn aandacht er wel bij kan houden.

avatar van Mr_Marty

Mr_Marty

Ik houd wel van een trage en duistere film, maar Szürkület was me er te veel aan.

Regisseur Györgi Fehér is een verwant van Béla Tarr. Maar waar Tarr in The Man from London een detective op een interessante manier deconstrueert, daar voelde Szürkület een beetje als oefening in obscuriteit en "zie mij eens duister doen!"

Fraaie beelden, dat wel. Ik ken geen film die zo grijs durft te zijn. Het mistige winterlandschap van Hongarije wordt een soort mythische hel.

Maar Fehér heeft in mijn optiek geen respect voor zijn karakters en laat ze rare dingen doen die niet volgen uit het verhaal of de personages, maar louter om een vervreemdend effect te creëren. Het verhaal is nauwelijks te volgen, maar ik had niet het gevoel dat dat niet nodig was, omdat juist voor die droomlogica ging; ik wilde gewoon weten hoe het zat met die moordenaar. Maar ik miste toch vooral het humanistische hart van The Man from London.

Bij nazoeken van wat informatie, leerde ik dat hetzelfde detectiveverhaal, Das Versprechen van de Zwitser Friedrich Dürrenmatt, nog eens is verfilmd in 2001 door Sean Penn als The Pledge. Ondanks een goede ontvangst en een cast met Jack Nicholson, Benicio del Toro en Helen Mirren niet een film die ik op het netvlies had staan. Toch eens opzoeken.

(Gezien in Eye Filmmuseum.)