menu

Shadow World (2016)

mijn stem
3,36 (56)
56 stemmen

België / Denemarken
Documentaire
94 minuten

geregisseerd door Johan Grimonprez

In Shadow World legt Johan Grimonprez de business van de wereldwijde wapenhandel bloot - de business die zijn winsten telt in miljoenen dollars en zijn verliezen in mensenlevens… In de nasleep van iedere oorlog duiken er telkens weer geruchten op van omkoping, belangenvermenging en onethisch winstbejag. Een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers. Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders wiens morele kompas helemaal tilt is geslaan. Hun enige objectief lijkt de oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kost. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=CuwQlsTXYw8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Gebaseerd op het gelijknamige boek The Shadow World van Andrew Feinstein.

"A superbly edited, angry documentary about the global arms trade that will energize politically-minded audiences." - Variety

Vanaf 17 november in de bioscoop (Periscoop Film)

avatar van J.G.
2,0
Te veel informatie die gegeven wordt door te veel sprekers over te veel onderwerpen met daarbij te veel desoriënterende beelden. De hele film/docu is me te agressief gemonteerd en te macho om het gewicht te kunnen geven die een dergelijk belangrijk onderwerp verdient. Grimonprez stijl is totaal ongeschikt om een dergelijk complex verhaal te brengen. Hij hanteert beelden danig hard als emotioneel prikkelende tools dat deze docu aan zeggingskracht inboet in plaats van te versterken. Zelfs een geïnterviewde vanop een overzichtelijke afstand filmen is blijkbaar te 'saai' voor deze man.

avatar van Mr Thee
3,5
Na een uitermate intensieve docu heb ik een Q&A mogen aanschouwen met Grimonprez in KINO (Rotterdam) gisteren. Die was welkom, want daardoor was de door J.G. genoemde "desoriënterende" docu een stuk beter te volgen. Ik heb er wel enig begrip voor de stellingname van J.G.: de docu zit gewoon bomvol info en gaat alle kanten op. Maar goed niemand is hetzelfde...de info was me boeiend genoeg om bij de les te blijven en er nog lang over na te denken. Mede gelet op de nogal vrije stijl, afwisselende bronnen (youtube, interviews) en het nogal zware, grote onderwerp, is het moeilijk de problematiek te overzien. Ik leg me daar dan ook bij neer. Daar komt nog bij dat Gimonprez vooral in het begin en aan het eind wat expirimenteert met beeld en geluid. Het stoorde mij niet en ik vond juist dat experiment en de verwijzing naar WOI wel goed gevonden.

Het boek lezen is vast ook een voordeel. De Q&A aanschouwen was in ieder geval een flinke pré. Gimonprez is een uitstekende spreker en verteller. Mij is het volgende bijgebleven.

Gimonprez is niet zelf op het idee gekomen om de docu te maken: hij is benaderd om ermee aan de slag te gaan. Gimonprez gaf te kennen dat het een hele klus was alle info in 90 minuten te persen. Eigenlijk is de docu niet "af". De Zuid-Afrikaanse wapenhandelaar (de man met pratende kut in de trailer) had nog wat nadere info over. De wapenindustrie stond natuurlijk niet te springen om hem te woord te staan. De mannen achter de grote spelers in de wapenindustrie vroegen gerust 150.000 dollar voor een interview, terwijl de film nu nog steeds wat financiële input kan gebruiken: een bizarre tegenstelling. Geen dure jongens aan het woord dus. Gimonprez moest het doen met bv. Chris Hedges én de leugenachtige pratende kut wiens (vermoedelijke) levenswandel uiterst bizar is te noemen: zijn eigen vrouw weet niet met wie ze getrouwd is. Er komt dan ook een vervolg op deze docu, genaamd "Blue Orchid". Ook Trump, Hillary en wat "Big Boiz" van de nieuwe "Trump-regering" komen langs in "Shadow World". De regisseur van Dirty Wars (2013) komt ook aan het woord. De film is niet een letterlijke vertaling van het boek, maar belicht óók bijvoorbeeld de menselijke kant, de aardse gevolgen van de "Shadow World".

Filmkrant info hier en hier.

avatar van Montorsi
3,5
de documentaire is nogal suggestief maar overtuigt toch behoorlijk zonder echt met harde feiten te komen. Wel bijzonder, want meestal is dit funest natuurlijk. Het enige dat ik écht niet vond werken is de montage van politici die niet uit hun woorden kwamen, zonder enige context. Behalve dan de context die de makers er zelf aan wilden geven..

Qua montage ook erg fijn trouwens.

avatar van des1
3,5
In wezen een misselijkmakende documentaire waar veel deskundigen (vooral onderzoeksjournalisten) aan het woord komen, maar ook bijv. Colin Powell's rechterhand Lawrence Wilkerson, over het thema dat politici als lakeien functioneren van de machtige wapenindustrie. Het is één en al doom & gloom. Wapens zijn er niet meer alleen om conflicten tot een oplossing te brengen (al erg genoeg), maar om de eigen lucratieve handel voort te kunnen zetten. War in Afghanistan verloren erg? Welnee, zo blijven de orders binnenkomen. En die wapenhandel gaat gepaard met de nodige omkoperij dat in de tig miljarden loopt. Overigens ook het thema van de spannende BBC serie The Night Manager. Het laatste halfuur wordt er wel wat veel bijgehaald. Niettemin... zou in wezen dezelfde behandeling moeten krijgen als de (parlementaire) aandacht die een paar jaar geleden uitging naar Piketty.

avatar van Biosguru
4,0
Zonder enige voorkennis is het inderdaad niet zon heel erg overzichtelijke docu. Als je er meer uit deze hoek gezien hebt. Denk bv aan werk van Adam Curtis is het een aanvulling. Als dat cryptisch klinkt, niet kijken deze docu.

avatar van Hansjepansje
2,5
Interessant, maar Grimonprez gaat ook zwaar uit de bocht.

Denk dat de docu veel beter was geweest als hij gewoon bij het onderwerp internationale wapenhandel was gebleven, daar was genoeg materie voor had ik het idee. Het hele BAE schandaal of de zeer dubieuze draaideur tussen politiek en wapenindustrie met Dick Cheney als meest markante voorbeeld hadden nog wel iets meer uitdieping verdiend.

In plaats daarvan haalt Grimonprez er een heleboel zaken bij waar dat absoluut niet nodig was. Dat de Verenigde Staten een onfrisse rol hebben gespeeld in buitenlandse staatsgrepen is ondertussen geen groot geheim meer en dat de beslissing om Irak binnen te vallen niet de meest gelukkige was is ondertussen ook wel gemeengoed. Wat het in deze docu doet is wel een grotere vraag. Uiteraard is oorlog goed voor wapenhandelaars, maar de indruk wekken dat er enkele ten oorlog wordt getrokken door het gelobby van de wapenhandel is echt veel te kort door de bocht en kan ook Grimonprez niet echt hard maken.

Docu die dus best goed begon, maar jammer genoeg niet bij het originele onderwerp bleef en uiteindelijk vooral vervelend werd. 2,5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:47 uur

geplaatst: vandaag om 13:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.