• 9.373.063 stemmen

Der Plötzliche Reichtum der Armen Leute von Kombach (1971)

Alternatieve titel: The Sudden Wealth of the Poor People of Kombach

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Volker Schlöndorff

Met onder meer: Georg Lehn, Reinhard Hauff en Karl-Josef Cramer

Gesproken taal: Duits

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Der Plötzliche Reichtum der Armen Leute von Kombach

In 1821 hebben de simpele bewoners van Oberhessen, ondanks het harde werk dat ze verrichten, te weinig om van te leven. De kousenverkoper David bedenkt een plan om het geldtransport van de Vorst, die regelmatig met belastinggeld van Biedenkopf naar Gießen reist, te overvallen. Met een groep boeren en dagloners onderneemt hij het risico, dat na enkele mislukte pogingen toch lukt. Maar hun geluk is van korte duur, want hun plotselinge rijkdom maakt hen verdacht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een aangename, of wellicht toch meer interessante, amalgaam aan stijlen en thema's die Schlöndorff hier laat zien. Staat ondanks zijn onbekendheid hier toch bekend als één van de hoogtepunten uit de Neuen Deutsche Welle. Wat opvalt als je deze nu zo ziet is dat Duitsland met zijn nieuwe filmmakersgolf duidelijk achter de golven van Frankrijk én bovenal de oost-Europese aanrolde (begin jaren 70 versus eind jaren 50/medio jaren 60).

Wat deze Schlöndorff aan typische Duitse kenmerken heeft is onder andere de sociale inhoud van arbeiders versus gevestigde orde, de onmacht en de teleurstelling, maar in deze film overheerst in vergelijking met films die in het heden spelen toch zeker wel de losse politiek-militaire (rechterlijke) toon - die ook bijvoorbeeld Jancsó zo sterk heeft.

Het amalgaam aan stijlen waarmee ik begon is terug te voeren op de bonte mengeling, waardoor de film ook moeilijk te plaatsen en 'te voelen' is. Naast de genoemde sociale thematiek is er enerzijds een zeer strenge voice-over die combineert met vlak uitgesproken monotone dialogen en handelingen (Bresson), een heel zwierig camerawerk in contrasterend scherp zwart/wit (Jancsó) en daarbij een zeer onverwachte psychedelisch-prog (Krautrock gemixt met Canterbury sound) muzikale omlijsting van Klaus Doldinger. Ik las na dat Doldinger oa ook Das Boot maakte en niet zozeer zijn sporen in de Krautrock heeft verdiend, maar in de jazz als tenor saxofonist.

Waar het voor mij wat minder was was dat eerste, Bressoniaanse, element. Het geeft het geheel een beetje een dooie sfeer, terwijl door camera en muziek meer lyriek gepast zou hebben. Zo zijn er scènes die spelen in de nevel (ergens halverwege en aan het einde) waardoor je merkt dat een wat minder strakke uitwerking in een feitelijk scenario -zoals nu- goed zou zijn geweest.

avatar van Darbie

Darbie

Vreselijke slappe klucht.

avatar van Flavio

Flavio

Aangename verrassing op Netflix. Ondanks de rechtlijnigheid van de handelingen deed de sfeer me aan de films van Haneke denken. Mooie fotografie, een verhaal dat door de afwisseling van ernst en koddige momenten redelijk onvoorspelbaar verloopt, en geslaagde muzikale omlijsting maken de zwakke punten (zoals enkele al te losse eindjes) meer dan goed.

avatar van starbright boy

Schlondorf maakte dit voor TV. Een film over een opstand van arbeiders die mislukt. De opstand is stelen van de rijken en geven aan de armen (henzelf). Bij vlagen sfeervol, soms wat gekke humor en een strenge voice over. Als geheel uiteindelijk niet onaangenaam maar ook niet heel overtuigend.