• 9.373.588 stemmen

Gesproken taal: Deens en Nederlands

Releasedatum: 17 februari 2010

• Videoland Bekijk via Videoland

Plot Iep!

"Sometimes something is so special that everyone wants it"

Iep! vertelt het verhaal van Viegeltje, een wezen dat lijkt op een klein meisje. Viegeltje heeft echter in plaats van armen vleugels. De vogelwachter Warre vindt haar en neemt Viegeltje mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en op een dag vliegt ze weg. Ze wil naar het Zuiden met de andere vogels.

avatar van carlak

carlak

Hulde voor het spel van Stapel en Tjalsma, ook hulde voor de subtiele humor en de bijzonder verrichtte special effects. Aanvankelijk dacht ik Wat een topprestatie van de afd. Grime; kijk naar Benjamin Button er kan veel !! Tot ik las dat Kenade Jourdin echt bestaat, een nogal gehandicapt meisje is en is het dan nog kies om haar in een commerciele produktie een kruising tussen vogel en meisje te laten spelen? Ik kreeg er een beetje nare smaak van in de mond

avatar van robertus65

robertus65

Viel mij wat tegen, waarschijnlijk toch te veel een kinderfilm. Het een en ander vond ik te flauw, eentonig en simpel. Niet echt van genoten. Je kunt tegenwoordig met special effect een hoop doen, waar het bij de één 'n pluspunt is, is het bij mij een minpunt.

avatar van tal1b

tal1b

geinig filmpje. niet zo heel sterk gespeeld door de bijrollen eerlijk gezegd. wat vlakjes allemaal. hoofdrollen waren wel goed gespeeld door HS en JT.

avatar van Kippie.

Kippie.

Wat een ontzettend 'lieve' film met mooi vertolkte hoofdrollen van Joke Tjalsma en Huub Stapel. Minpunt is Diederik Ebbinge die totaal niet goed over komt. De kinderen speelden wel naar behoren, ik was op sommige momenten echt vertederd door Kenadie Jourdin. Leuk voor een keertje, maar misschien zou ik 'm nog wel een keer willen zien.

carlak schreef:

Hier is ze te zien in een interview met Paul de Leeuw (haar moeder doet het woord):

YouTube - Lieve Paul Fragmenten aflevering 15 'LievePaul Iep de film'

avatar van edoij2

edoij2

Voor kinderen is deze film erg spannend en leuk

avatar van manecas36

manecas36

robertus65 schreef:

Ik sluit me hier helemaal bij aan. Gisteren toch maar gekeken,omdat ik van een paar mensen had gehoord dat deze film voor volwassenen ook leuk is. "zelfs nog meer dan voor kinderen", zei iemand laatst tegen me, die de zaal uit kwam.

avatar van Grover

Grover

Vond het verhaal maar een beetje slapjes en nergens naar toe gaan. Er zat wel wat nonchalante droge humor in en de omgeving was goed gekozen. Leuk voor zo tijdens de ochtend bij een ontbijtje, maar m.i. geen echte goede kinderfilm.

avatar van Kippie.

Kippie.

Hoe lang doe jij wel niet over je ontbijt dan?

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik vond het op zich wel een leuk filmpje om naar te kijken maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het geheel wel een beetje saai en kleurloos vindt. Mijn dochtertje van 5 jaar kon haar aandacht er in ieder geval niet echt bijhouden. Misschien dat deze film wat meer succesvol is voor grotere kinderen.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2058 berichten

Lief filmpje! Deed me veel denken aan Kikkerdril (2009), die vond ik ook zo leuk. Een bijzonder mensje die Kenadie Jourdin. En mooie rollen voor Huub Stapel en vooral Joke Tjalsma.
Ik moest onzettend lachen toen de moeder spontaan een spin opat en toen de brandweerman zo lang geknuffeld werd door zijn ouders. Ook die bordjes die ze onderweg tegenkomen, 'naar zee', 'naar het zuiden', kinderlijk eenvoudig, maar erg grappig. Mooi verhaal!

avatar van bjerik76

bjerik76

Een hele mooie of lieve film.

Ook voor volwassenen is het erg prettig naar te kijken.

Geweldig hoe Joke Tjalsma het type van een simpele vrouw speelt, Ook Huub Stapel acteert zeer overtuigend.

grappige scenes en een ontroerend eind.

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik zou eigenlijk alleen "Iep!" moeten opschrijven en dat als recensie aanvinken, maar ik zal er voor deze keer ook iets van mijn mening bijzetten.

Het acteerwerk is behoorlijk slecht, maar dat is niet erg. Huub Stapel kan zoveel beter acteren, dat ik hem er van verdenk expres zo belabberd te hebben geacteerd in "Iep!"

En dan denk je het daarmee gehad te hebben, speelt er ook nog een vrouw van Warre (Huub) in mee, Joke Tjalsma, in de vorm van Tine. Het lijkt alsof ze een vrouw van straat geplukt hebben, en tegen haar gezegd hebben: "Acteren jij!" Knulligheid ten top, maar wel heel grappig, want ik snap wel waarom ze zo sullig overkomen: Het zijn boeren! En ook nog uit het oosten van het land.

Hoe schattig deze Warre en Tine ook zijn, de echte held van het verhaal, die ik voor het gemak maar even gewoon "held" zal noemen, maar eigenlijk Diederik heet, heeft mijn lachspieren pas echt in werking gezet!

En dan Viegeltje, Kenadie Jourdin, het kleine mensje uit Canada, natuurlijk is ze schattig, net als een konijntje of een heel klein aapje.

In het begin van de film is ze met trucage nog veel kleiner gemaakt dan ze in werkelijkheid al is, en dat is knap gedaan. Ze hebben haar op afstand gefilmd en vervolgens weer dichtbij geplakt, zodat ze kleiner in beeld komt.

Onderhoudende, grappige film.

En o ja, mijn kinderen zeggen nu inderdaad ook pindikees! (zie link kappeuter)

"Iep!"

Hannibal schreef:

En dan denk je het daarmee gehad te hebben, speelt er ook nog een vrouw van Warre (Huub) in mee, Joke Tjalsma, in de vorm van Tine. Het lijkt alsof ze een vrouw van straat geplukt hebben, en tegen haar gezegd hebben: "Acteren jij!" Knulligheid ten top.

Ik heb stukjes gezien en het boek gelezen, en ik moet concluderen dat de personages in de film goed overeenkomen met die van het boek. Dat zo zo sullig en knullig zijn, is juist vrij goed gedaan.

avatar van Hannibal

Hannibal

Dat bedoel ik, het is zo knullig omdat ze zo zijn, en het lijkt of ze slecht acteren, maar eigenlijk spelen ze hun rol heel goed.

avatar van Theunissen

Mijn god wat een draak van een Nederlandse film was dit. Het verhaal was belachelijk voor woorden en was nergens leuk of ontroerend. De cast m.u.v. Joke Tjalsma vond ik overigens ook zeer matig. Vooral de rol van Huub Stapel, die speelde min of meer een debiel in deze film.

De Fransen hebben een jaar eerder een soort gelijke film gemaakt "Ricky", maar die was wel stukken beter dan deze.

De doelgroep voor deze film zal waarschijnlijk kinderen tot 5 jaar zijn, vandaar dat ik deze film waarschijnlijk zo slecht vindt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Redelijk incoherente film, waarvan de bedoeling me volstrekt onduidelijk is.. leuk dat ze zo'n apart meisje hebben gevonden, maar veel meer dan ie iew doet ze niet en verder slaat het verhaal als een tang op een varken. Erg matig.

avatar van harm1985

harm1985

Gekke, grappige film met soms best absurde humor. Huub Stapel en Joke Tjalsma zijn goed op dreef als de ouders van Viegeltje en dat leidt soms tot behoorlijk komische dialogen, bijvoorbeeld dat Warre zijn vrouwe er maar van blijft proberen te overtuigen dat dit nu eenmaal in de aard van vogels zitten en Tine die Viegeltje opvoedt als een soort huisdier. Dit blijft bij uitstek natuurlijk een kinderfilm, maar hoe Leotje ineens uit de film verdwijnt is een tikkie abrupt. Diederik Ebbinge was ook bij vlagen grappig, maar de beste grap stond achter op zijn overal (Blijft Rustig).

Ben overigens wel benieuwd wat die 15 minuten zijn die eruit zijn geknipt.

Theunissen schreef:

Vooral de rol van Huub Stapel, die speelde min of meer een debiel in deze film.

Ja? En? Het boek zeker niet gelezen?

• 20220 berichten

Eindelijk in zijn geheel gezien.

De film begint lekker fris. Het klinkt misschien wat raar, maar ik vind Kenadie Jourdin goed gecast. Vooral de jongste versie van Viegeltje vind ik knap neergezet, ziet er overtuigend (genoeg) uit.

Ik vind wel dat de details, die de boeken van Joke van Leeuwen zo mooi maken, niet goed uitgewerkt zijn (het knuffelen in het Horstel was zelfs geheel overbodig op deze manier).

Het blijft toch raar om de grappige, maar tevens - voor volwassenen - kinderachtige/knullige zinnen uit een volwassen mond te horen, in dit geval vooral uit de mond van Joke Tjalsma. Ik moet zeggen dat haar rol erg goed overeenkomt met de Tine uit het boek. Huub Stapel doet het ook niet slecht, hij zet een Warre neer, zoals 'ie moet zijn. Diederik van Ebbinge vind ik goed gecast, maar bepaalde scènes speelt hij absoluut niet overtuigend genoeg. Erg jammer.

Naar het einde toe wordt het allemaal wat minder. Het lijkt wel of bepaalde scènes zonder liefde zijn gemaakt en gewoon maar van het boek op het witte doek zijn gesmeten. Zeker de scènes met de kinderen in het Horstel zijn te stuntelig.

Het boek gaat over het loslaten van je kind, op welke manier dan ook - hoe moeilijk dat kan zijn - verholen in een interessant verhaaltje, met vleugels en een hoop ge-iep!

avatar van scorsese

Eigenaardige kinderfilm over een half meisje half vogel. Het meisje vliegt iedere keer weg en het echtpaar wat haar gevonden heeft, loopt er iedere keer achter aan. En dat is het dan wel. Misschien voor kinderen wel genietbaar, maar voor de wat ouderen nogal saai en ook flauw. Joke Tjalsma praat in de film overduidelijk alsof ze tegen kleine kinderen praat, en is daardoor nogal irritant.

avatar van Elineloves

Elineloves

Niets voor mij. Ik had ontzettend veel moeite om door te blijven kijken. Al snel voelde ik de behoefte hem vroegtijdig af te zetten, maar ik hield een stille hoop dat het beter werd. Niet dus. Het was geen plezier om naar te kijken. Ik vind kinderfilms op zijn tijd best genietbaar, maar dit was veel teveel van hetzelfde en op een vervelende manier in beeld gebracht waardoor ik me al snel ging irriteren aan het vogelmeisje. Stapel deed het enigszins redelijk, maar die moeder... brrrr.

Snel vergeten, want ik krijg er nog jeuk van als ik er aan denk.

avatar van knaai

knaai

Ik zie veel films met mijn kinderen in de bioscoop, maar dit blijft echt de topper. Waar veel jeugdfilms voor ouders wat saai zijn is deze zeer onderhoudend. Mooi verhaal, grappig, goed acteerwerk (vreemd dat het hierboven soms juist slecht genoemd wordt, ik denk dat deze mensen teveel als een volwassenenfilm beoordelen waarbij personages levensecht/realistisch moeten zijn; karakters in Iep zijn uitvergroot en koddig, maar zeker geloofwaardig voor dit soort films) en prachtige locaties gevonden in Wallonië.

Dit soort films zouden vaker in NL gemaakt mogen worden!

avatar van evwi

evwi

Kan niet anders ervan maken dan dat ik de film raar vind. Ik had de hele tijd zoiets van " waar slaat dit op?! ". En dat kind en die moeder zijn zoooo irritant. Huub speelt ook slecht.

Laat mijn kinderen liever naar andere films kijken dan deze.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Redelijke jeugdfilm. Maar eigenlijk ook niet meer dan dat. Soms vond ik de film erg langdradig. Ondanks het zeer korte speelduur, leek hij soms best lang te duren. Ook vond ik hem niet altijd even interessant. Huub Stapel maakt er wel wat leuks van. De rest van de cast viel me ook nog wel mee. De kinderen hadden er duidelijk plezier in. Maar het mensenvogeltje vond ik maar een vreemd wezen. Het lijkt alsof de zoektocht vrij nutteloos is, omdat het de hele tijd uit zichzelf weggaat. Maar al met al is het voor het jongere publiek denk ik nog best genietbaar. Het verhaaltje is simpel, maar wordt toch wel leuk in beeld gebracht.

avatar van DeadDestiny

DeadDestiny

Opzich is het idee van de film zo slecht nog niet, maar het acteerwerk is nogal matig.

Verder is het een zeer saaie en vervelende film ondanks de korte tijdsduur duurde het voor mij echt te lang, met veel moeite heb ik ''iep'' toch maar uitgekeken wat ik beter maar niet kunnen hadden doen.

avatar van Combo Fighter

Combo Fighter

Belachlijke slechte film .

Slecht acteerwerk een aardig verhaal maar totaal niet goed uitgewerkt verder ziet het half vogel half meisje er ook nog zeer nep uit.

De film is nergens grappig of leuk alleen maar erg saai en vervelend met veel moeite is het dan toch gelukt om deze film uit te zien (jammer genoeg).

Een van de slechtste kinderfilm die ik heb gezien.

avatar van Robi

Robi

Het gegeven van deze film is best leuk. Eigenlijk heel surrealistisch. En er zitten ook best een hoop surrealistische elementen in de film. Alleen zijn die helaas maar heel matig uitgewerkt. Waardoor de film veel gewoner is dan hij had kunnen zijn. Ook de cast weet niet echt te overtuigen en komt zelfs saai over, in verhouding met de strekking van de film. Al heeft de hoofdpersoon nog wel een heel bijzonder gezichtje. En tenslotte is ook het verhaal van een "viegeltje'", dat alleen maar weg wil vliegen toch wel erg mager en uiteindelijk ook onbevredigend. Uit het verhaal in de gids blijkt dat de producent kennelijk een erg grote stempel op de film heeft gedrukt, waardoor de echte regisseur Rita Horst zelfs haar naam van de film heeft laten verwijderen. En zo komt de film ook wel over. De producent wilde waarschijnlijk liever een echte kinderfilm in plaats van iets kunstzinnigs en surrealistisch.

Heel jammer. Maakt me wel nieuwsgierig wat de echte regisseur hier voor ogen had.

avatar van Robi

Robi

Nicolage Rico schreef:

Jammer om dat hier te moeten lezen. Zo kwam de film absoluut niet over, en had de film veel beter kunnen maken als dat wel goed was uitgewerkt.