Genre: Drama / Fantasy
Gesproken taal: Deens en Nederlands
Releasedatum: 17 februari 2010
Bekijk via Videoland
Plot Iep!
"Sometimes something is so special that everyone wants it"
Iep! vertelt het verhaal van Viegeltje, een wezen dat lijkt op een klein meisje. Viegeltje heeft echter in plaats van armen vleugels. De vogelwachter Warre vindt haar en neemt Viegeltje mee naar huis. Warre en zijn vrouw Tine besluiten Viegeltje op te voeden als een gewoon meisje. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje en op een dag vliegt ze weg. Ze wil naar het Zuiden met de andere vogels.
Stephan
Wat denk je zelf?
God... je lijkt m'n psycholoog wel
N811
God... je lijkt m'n psycholoog wel
en hoe voel je je daarbij?
narva77 (crew films)
Nee hoor, dat zegt de mijne ook altijd...
En wat doet dat met jou?
vph1272qm
nou, ik denk het wel, als je een film slecht vind is dat toch ook een soort van protest stem?, nou deze film vind ik bijvoorbaat al slecht omdat lemmings film hem vern@&kt heeft.
en niet is zoals rita horst hem bedoeld heeft, want dat is toch de regiseur.
en mijn stem is weggehaald? censuur dus....
Heb de aflevering van P&W niet gezien maar natuurlijk krijg je hierdoor wel een eenzijdig verhaal te horen. Ik heb juist weer veel verhalen van de andere kant gehoord en dan blijkt het allemaal iets genuanceerder te liggen dan het hier gesteld wordt.
Protesteren doe je maar via je berichten. Stemmen op films die niet gezien zijn zijn gewoon niet toegestaan op Moviemeter.
Stephan
Er valt toch weinig te nuanceren aan het verhaal van Ot Louw.
(check uitzending gemist zou ik zeggen)
En welke nuances heb jij dan gehoord?
narva77 (crew films)
Heb de aflevering van P&W niet gezien
Nou, dat begint al goed...
En die vele verhalen van de "andere kant", is dat dan géén eenzijdige berichtgeving?
beavis
Wat jammer dat de producenten deze film gekaapt hebben voor hun duistere doeleinden, want zelfs deze gemutileerde versie is nog gewoon érg goed. Er mist nog wel iets, maar wat ik heb gezien is al 4 sterren waard... dus heb ik die ook maar gestemd
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Ik vind de trailer er erg goed uit zien. Een goede sfeer, die het boek ook uitademt. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat de schrijfster Joke van Leeuwen ervan vindt.
eeff
Geweldig! Joke Tjalsma speelt de sterren van de hemel. Nou ben ik toch wel erg benieuwd naar dat missende kwartier....
Quido
Hoorde dat het om het einde zou zijn gegaan, wat het testpubliek (en met name de jeugd) niet kon waarderen.
Quido
Iep! heeft de status van Gouden Film bereikt. Binnen 10 dagen na de Nederlandse bioscooppremière van 17 februari hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film gezien. Iep! beleefde op 15 februari haar wereldwijde première op de Berlina (Internationaal Filmfestival Berlijn).
rose
Een erg leuk en lief filmpje. Er zaten heel jeugdige kijkertjes in de zaal en heb ze niet 1 x horen zuchten dat het te lang zou duren. Het bleef boeien. Soms wat flauwe fragmenten (brandweerman) maar juist de kleintste onder ons vonden dit dan weer erg leuk en om te lachen.
Mug
Alleraardigste verfilming van Joke van Leeuwens kinderboek (allemaal lezen!!!!!!) Iep! Verwachtingen werden grotendeels vervuld, zelfs overstegen op de punten special effects en art direction.
Iep! voelt als een kinderfilm a la Alex van Warmerdam (jaja, een compliment). De vormgeving doet nu eenmaal erg aan de beginfilms van Van Warmerdam denken (of terug verlangen).
De special effects (Viegeltje als baby [erg knap, al deed het me een beetje denken aan de werkers bij de Freggels...] en een vliegende Viegeltje temidden van andere vogels) zijn erg knap, en storen niet (en dat is alweer een compliment, jaja).
De teksten van Van Leeuwen worden grotendeels in ere gehouden (goh, alweer een compliment, het wordt tijd om te stoppen).
Er mag dan in geknipt zijn door de producenten, volgens boze tongen vele minuten in het einde, volgens mij is dat ook terecht. Want juist het einde duurt (nu nog) te lang. Terwijl het allerbeste gedeelte uit het boek, de Horstel, juist totaal niet uit de verf komt. Hier had ik me voornamelijk op verheugd, maar het ademt (waar zijn de kleuren??????!!!!!?????) niet de sfeer uit van het boek. Sterker nog, er wordt hier behoorlijk doorheen gevlogen, en mijn boze tong spuugt dan maar alhier uit dat hierin geknipt zal zijn door de producenten.
Het acteerwerk varieert ook van heerlijk (Joke Tjalsma) tot tenenkrommend (Diederik van Ebbinge als de Held en de twee kids).
Een veelbelovend begin, maar als de film verder vordert, vallen er her en der toch te veel steekjes. Desalniettemin, een van de beste kinderfilms van de afgelopen jaren van Nederlandsche bodem. W.b. de internationale allure, die is er wel, maar Iep! moet het vooral hebben van de heerlijke dialogen en one-liners. Een bieterhiem met pindekies klinkt toch beter dan een siendwich with peanutbietter. En een eep is geen boom....
Een film voor jong (jaja, het ge-iep klonk nog lang na bij de kids) en oud (kakelende bejaarden die kraaiden van plezier). En ik dan.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Leuke recensie.
Al denk ik dat ik de rol van Diederik van Ebbinge best kan waarderen.
rose
Leuke recensie.
Al denk ik dat ik de rol van Diederik van Ebbinge best kan waarderen.
yiske
Vandaag gezien: echt heel mooi en ontroerend en wat een fantastisch acteerwerk van Huub en Joke!
nachtschade
Vanmiddag bekeken samen met 9 jarige dochter en nog een stuk of 25 andere kids. Heb de hele film geen kik gehoord, dus voor kinderen is het spannend genoeg. En ik? Als mijn dochter geniet, ben ik ook gelukkig......
Leviwosc
Zojuist zag ik een reclame voor deze film! De hoofdrolspeelster herkende ik direct!
Voor Wikipedia ben ik momenteel bezig met extra onderzoek naar diverse soorten dwerggroei en Kenadie Jourdin is een heel bekende! Zij lijdt aan Primordiale Dwerggroei.
Op het net zijn diverse foto's beschikbaar van haar. Deze foto's zijn geen fotoshops, ze is werkelijk zo klein! http://www.littlekenadie.com/main.php
helleke
Leuke film voor de kleine gastjes die vol bewondering zaten te kijken naar het baby'tje met haar vleugeltjes.
RickZ
FantasyKinderfilm met simpel doeltreffend verhaal maar slechte vliegeffecten. Leuk genoeg voor de kleinere kids
Dutchgreens
gwn lachwekkende trailer gezien. lijkt mij gwn echt de flop van het jaar die dan de hemel in wordt geprezen, maar alleen in van die huizen waar kinderen alleen politiek correcte troep mogen kijken.
die vlieg-effecten kan je zelf beter doen als je van een flat afspringt, miss had dat een optie geweest??
IcU
Door een moeizame, wat eentonige zoektocht is het een iets wat saaie film. Wat meer afwisseling en wat minder voorspelbaarheid had het net iets aangenamer gemaakt. Voorderest is het een verzorgde kinderfilm met leuke rollen van Huub Stapel en Joke Tjalsma, die een aandoenlijk stel spelen die iets wat wereldvreemd zijn. Daarnaast is het meisje dat Viegeltje speelt echt een ontdekking. Erg lief dingetje.
Het wat stroef lopende verhaal zorgt ervoor dat het allemaal niet zo lekker kijkt. Het mot wat de regisseur en de producent van de film hadden was helaas goed terug te zien. Maar het is prima te bekijken en vinden vooral de kleintjes dit erg leuk.
Quido
Aardige film, maar hoe langer het geheel duurt, hoe meer je het gevoel krijgt dat er meer in gezeten had. Mooie beelden, fijne sfeer en goed spel - met name Stapel en Tjalsma -, maar Iep! mist net die finesse, de (constant aanwezige) charme, gelaagde karakters en het juiste ritme om écht speciaal te zijn. Kenadie Jourdin is wel ontzettend vertederend.
Quido
Overigens vraag ik me wel af waar die vier miljoen euro aan is opgegaan. De scènes waarin Iep vliegt lijken met vrijwel dezelfde techniek gedraaid te zijn als in de serie Otje! (1998) en ik geloof niet dat dat zo'n dure serie was? Visueel zag het er verder dan wel prima uit, maar ken goedkopere films met eenzelfde aanblik.
En ik ben reuzebenieuwd naar de oorspronkelijke versie van de film, maar die zullen we helaas nooit te zien krijgen vrees ik.

Travis Scott duikt op in 'The Odyssey' van Christopher Nolan: 'Waarom?'

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song