• 9.373.072 stemmen

Geregisseerd door: Yoshitarô Nomura

Met onder meer: Keiko Matsuzaka, Shinobu Ôtake en Toshiyuki Nagashima

Gesproken taal: Japans

Plot Jiken

De 19-jarige Hiroshi Ueda staat terecht voor de moord op de 23-jarige Hatsuko Sakai. Haar voormalige leraar en ooggetuigen helpen om bewijs te vinden tegen de aangeklaagden. Langzamerhand wordt gedurende het proces duidelijk wat het verhaal achter de moord is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Baggerman

Baggerman

Hmmmm, moeilijk te becijferen deze film!

Erg lelijk van kleur en erg donker geschoten, maar dit kan ook door de kwaliteit van de dvd van Panorma komen. Daarnaast een haperende ondertiteling en af en toe storende randgeluiden, deze maakten het kijkgebeuren wel wat minder.

Aan één kant ben ik Panorama heel dankbaar voor het als enige uitbrengen van dit soort Japanse films, maar helaas laat de kwaliteit wel veel te wensen over. Jammer, jammer, want de films verdienen het gezien te worden en dan natuurlijk het liefst zo optimaal mogelijk!

Yoshitaro Nomura wordt wel de Hitchcock van Japan genoemd. Ik weet niet of dit een belediging of compliment is, maar hij levert in ieder geval net als Hitch mooie lekker wegkijkbare films af. Hij is één van de stiefkinderen van de Japanse cinema. In Japan tijdenlang héél populair, maar hier totaal genegeerd. Zeer onterecht overigens, want 'The Castle of Sand' bijvoorbeeld mag er als film best zijn!

Dit is de derde Nomura die ik zie en ik moet zeggen dat hij een duidelijke eigen herkenbare stijl heeft. Het wordt me ook duidelijk dat Yoji Yamada, het andere stiefkind en ooit in de leer bij Nomura, veel van deze stijl heeft ovegenomen. Hij past deze vooral toe in drama en comedy, terwijl Nomura zich vooral met thrillers bezig hield. Beiden nemen ruim de tijd in hun films. Voor velen van de huidige videoclip generatie zal het allemaal te sloom gaan.

In deze film ook. Qua verhaal zit het weer heel goed in elkaar al is het plot wat dunnetjes. Maar in ieder geval zeker niet standaard! Zo wordt de jongen niet vrijgesproken, heeft hij last van wroeging, is er geen idyllisch einde & hereniging met zijn zwangere vriendin en blijkt de gangster eigenlijk helemaal niet zo'n kwaaie pier te zijn. Sowieso krijg je een leuk kijkje in het Japanse rechtssysteem.

Net als in de andere films die ik van Nomura zag is de muziek week mooi, maar wel af en toe wat tè pathetisch!

Erover nadenkend weet ik nog niet wat ik aan moet met deze film. Een onvoldoende verdient ie niet, maar "the Castle of Sand' en 'Village of Eight Gravestones' vind ik véél beter. Deze film was (zeker in het begin) toch ook wat te saai.

Toch nodigt óók deze film me weer uit om meer van deze regisseur te gaan proeven. 'The Demon' en 'Writhing Tongue' staan nog in de kast te wachten en ik ga ook zeker zoeken naar 'Zero Focus' die me ècht geweldig lijkt.

avatar van ronverh

ronverh

Hallo Baggerman,

Ik lees dat je op zoek gaat naar "Zero Focus", ben zelf razend enthousiast over die film. heb de Japanse cinema echter pas ontdekt en deze "Zero Focus" voor het eerst gezien tijdens mijn vlucht naar Maleisië. Ik heb hem 3 keer bekeken in het vliegtuig, wat een geweldige film en die muziek!

Ik heb direct de DVD besteld weliswaar met engelse ondertiteling maar ik moest hem hebben!

Als je nog tips hebt voor me? Graag!

Ik hou dus vooral van films zoals "Zero Focus", drama..

ben ook liefhebber van films van Kieslowski; o.a. Dekalog 1 en Trois Couleur Blue..

groet,

Ronald

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

ronverh schreef:

Baggerman doelt op de originele Zero Focus van dezelfde regisseur als deze film.

avatar van Baggerman

Baggerman

Mochizuki Rokuro schreef:

Inderdaad, want op het moment van het schrijven van mijn berichtje was de remake nog niet uitgebracht.

Maar in de remake ben ik evengoed wel zeer geïnteresseerd, hoor! Nu zelfs nog meer, want mijn verwachtingen daarover waren laang (ondanks de mooie poster). Ik wist ook niet dat deze al op (Engels ondertitelde) dvd uit is???

ronverh schreef:

heb de Japanse cinema echter pas ontdekt en deze "Zero Focus" voor het eerst gezien tijdens mijn vlucht naar Maleisië. Ik hou dus vooral van films zoals "Zero Focus", drama..

Nou, de Japanners zijn meesters in soortgelijk drama, dus als je daarvoor openstaat kun je nog jaren vooruit! Bijna teveel om op te noemen!

Ik moet trouwens eens op zoek naar een vervangende poster voor deze film Jiken, want deze mag eigenlijk niet!