• 9.372.354 stemmen

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Ulric Bellman

Met onder meer: Maja Nyblom

Plot Palace Hotell

Maja Nyblom is 94 en runt al decennia lang het Palace Hotel in het Zweedse stadje Hultsfred. Vijftien jaar geleden overleed haar echtgenoot en sindsdien doet ze het allemaal helemaal alleen: van reservaties opnemen over ontbijt bereiden en de bedden opmaken tot schoonmaken en het huis onderhouden. Ze krijgt geregeld af te rekenen met projectontwikkelaars die het op haar hotel gemunt hebben, kinderen die willen dat hun moeder het wat rustiger aan doet en kleine gezondheidskwaaltjes, maar Maja wil van geen wijken weten. Haar hotel is haar leven. Vooral tijdens het jaarlijkse Hultsfred Rock Festival. Dan zit het hotel stampvol en gaat Maja gegarandeerd uit de bol. Daar doet ze het voor, en ook voor die ene gast uit Stockholm die Maja's hart wat sneller doet slaan, telkens als hij voor zijn jaarlijkse vakantie bij haar komt logeren. Hij krijgt altijd de beste kamer: de 14. Zolang hij komt, is er geen sprake van dat ze het hotel zou sluiten. Palace Hotel is een film over leven en dood, liefde en verlangen en de overtuiging dat het nooit te laat is.

avatar van Robi

Robi

Wel aardige documentaire over een vrouw van 93 die een hotel in Zweden runt. Een bijzondere vrouw dat zeker, maar na een half uurtje is het wel veel van hetzelfde in deze documentaire.

avatar van Mug

Mug

Verbluffend portret van een hoogbejaarde Zweedse die een jaren 60 sferen hotel met 20 kamers runt in haar dooie eentje. Je kunt niets anders doen dan de adem inhouden als Maja wankelend op een keukentrapje in het raamkozijn stapt om zodoende de ramen te lappen.... 3-hoog...

De vele tussentijdse shots verraden al snel dat het niet helemaal lekker gaat met de gezondheid van Maja en dat haar oh zo geliefde 'festival' niets minder is dan een metal-festival, waardoor de spanningsboog compleet verloren gaat. Daarom des te verdienstelijker (?) dat de maker het wel lukt om de documentaire op een juiste manier af te sluiten.

Maja is het wandelende en knuffelende bewijs dat doorgaan met je levenswerk de enige remedie is voor een gelukkig leven. Rock on!

avatar van night rider

night rider

leuke docu van een bijzondere vrouw...geweldig ook hoe het hotel er zelf van binnen uit zag,echte jaren 60 nostalgie en nooit veranderd....die telefooncentrale van haar was ook leuk om te zien....r.i.p. maja

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Een gemiddeld interessante documentaire voor mij.

Heel knap van de vrouw van 94 jaar om een hotel te blijven runnen en leuk dat zo'n iemand wordt uitgelicht om in het zonnetje te zetten. Voor mijzelf is de docu niet geweldig interessant, zeg maar een doorsnee goede prestatie van een willekeurig iemand in de wereld.

Het doet mij een beetje denken aan een lintjesregen, waaruit blijkt dat ontzettend veel mensen lintjes krijgen en ook dat een veelvoud daarvan, hoewel net zo verdiend, nooit een lintje zal krijgen.

Mug schreef:

Ja, dat vond ik inderdaad ook al wel te zien aan haar uiterlijk en houding.

Ikzelf vond het juist wel leuk dat het om een metalfestival ging. Wat is daar qua spanningsverlies aan verbonden, vraag ik mij af?